Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.037
    Допаѓања:
    3.308
    Мислам дека проблемот е во негователките/воспитувачките искрено. После описов како дете реагира не изгледа дека има одбивност, и дека е несреќен таму.

Синот не сакаше до крај, буквално со плачење влагаше, уплакан излагаше, повраќаше пред влагање...

Додека со ќеркичката втора недела почнавме да ја оставаме на спиење, не спиеше, ама си ја зимаа со нив надвор и дур си пијат кафе она си седеше со нив. Им кажав неколку пати викнете ме, ќе дојдам, пишете ми... така недела дена, им правеше друштво, после тоа заспиваше, па спиеше мн кратко дали 15 минути, пак ке ја земат со нив. И никогаш не ми кажале, дојди земи ја-верувам дека ги будела и другите дечиња, ама викаа мора така за да се навикне, нема откажување......
    Мислам катастрофа, за да работиш во градинка треба да си ја сакаш работата, а не сите таму набутани колку да земат плата....

На nevermet18, Coco31, Mother of 2boys и 2 други им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.952
    Допаѓања:
    110.310
    Ма какво јадење, ништо. Еве сеа мајка ми го зела, љути и биле. Ко со бебињана од внатре да си имам работа, така се осеќам.

3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.404
    Допаѓања:
    31.863
    Мене ми кажаа да си најдам жена да ми ја причува, иначе. До толку инает водеа.
    Инсистирај да почне со јадење таму.

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  4. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.738
    Допаѓања:
    6.709
    Јас сама го принтав, го имаше на веб страната на нашата градинка

5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.598
    Допаѓања:
    7.428
    Кај нас мислам имам пишано и на адаптација и редовно пред појадок се носат. Од прв ден така. Измеѓу нема носење.
    Клучно им е спиењето. Дали спие или не, во зависност од тоа кога да се зема.
    Инаку ние почнавме 2 дена по 1 час. Па се разболи. И следно кога ја вратив ја оставив 4 часа. Ни се јави некој, ни ме побара.

@srekice , небитно дали работиме или не, или имаме баби на лагер или било што. Кога си е запишано/примено во градинка, нема што некој да ни кажува причина зошто детето дома да си го чуваме.

На srekice и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  6. Milicka*

Milicka* Популарен член

Се зачлени на:
    16 мај 2017
    Пораки:
    1.009
    Допаѓања:
    2.589
    јас од тоа највеке се плашам , да не ми речат чувајте го дома , моето е многу срамежливо и не знам како ке се снајде , се надевам ке го воведат некако , а башка и ништо не јаде , ба баш ке видиме дали ке се вклопи во средината или ке си плаче , а не знам зашто на некого би му било гајле дали има баба и дето и било кој дома, на детето е место во градинка, само жалосно што не секоја негувателка си ја сака работата ,и затоа се доведуваме во такви ситуации.

7. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    7.634
    @AngelOfArh
    Кажи им дека од понеделник ќе го носиш од 8 до 12 за да се навикне дека од први ќе мора да седи до 4.
    Нема да го остават да плаче цел ден, и нив ќе им смета.
    Плус суптилно кажи им дека ако не се навикне ќе мораш да разговараш со директорката (или кој и да е одговорен таму) за да најдат решение.

Последна измена: 14 март 2024
    На SummerGirl и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.282
    Допаѓања:
    28.013
    Син ми од коа иде у градинка (од 18м оди, а е генерација со твојата)) не јаде ништо цел ден у градинка. Само пие чај ако има, овошје и евентуално краставици. Не ми го вратиле никогаш. Во група има девојче што е со задоцнет развој и не јаде ништо оф градинка, и ја даваат храната од дома донесена,не ја враќаат.

Си бараат вашиве изговори да ги намалат децата

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.336
    Допаѓања:
    22.885
    Не е инат. Баба навистина ќе си оди. Треба и ти да си на време на работа.
    И сопругот треба да е на работа.
    Ќе им објасниш дека немаш решение.

На nevermet18, SummerGirl и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  10. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.999
    Допаѓања:
    34.785
    Мила,ние 3дена бевме на пола саат саат па недела пауза,оваа недела на 1,ипол денес 2ипол ужинка 2дена јаде... од понеделник им кажувам дека сум на работа и тоа им е плачел неплачел тоа е-неможе да не се вратам на работа знаат дека сум на одмор и толку ни баби ни жаби работава... :wasntme: а како ќе биде за спиење поготово 2ра смена кога ќе сум тоа искрено незнам ама најмало е моево и не е "проблематично" така да ако сакаат и раководителката нека го чува .. Мислам дека треба да поразговараш со неа и дури да и кажеш нескаав вака ама не ми оставате избор:D малку покажи заби ... Мораш не е дека сакаш да се расправаш ама кога се нема избор тоа е ... со лесно нека ни е адаптацииве :?:

Пс. Прашувате за пиење вода и слично 2дена јаде ужинка а шишето непипнато во ранец? Вчера пола шишенце вода со малку чајче (така маскирам) носев со мене ми испи ко да непиел ич ништо таму буквално жеден беше?

На AngelOfArh му/ѝ се допаѓа ова.
  11. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    И надополнувам сега со едукативен центар. Ја носам три пати неделно по два часа. Да биде со деца. Ама кај нас во клонот се само две групи. Две воспитувачки и две негувателки. Нема ред ,си се држат меѓу себе.

И нај трагично е што ја бутнаа во група од 2-4 години за да пополнат бројка. А сигурно се 10 деца со возраст на нашиве. Од Септември во големата ке оди дури.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ija

ija Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2013
    Пораки:
    1.140
    Допаѓања:
    809
    Некоја мајка што и оди бебето во јасли во Охрид поточно во Развигорче да пише како е задоволна што им даваат да јадат дали благо им даваат општо какви се воспитувачките дали би можело од 10 да се носи ако има некоја нека пише.

13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.411
    Допаѓања:
    18.650
    Можеш и сама да си го испринташ.

@AngelOfArh и јас сум на истиот став со членките,виделе дека има кој да го чува (баба) и затоа те моткаат. Пробај прво пред појадок да го носиш од понеделник (макар и да ти кажат дека не јадел) па потоа постепено зголемувај по 1 час. Ако седел до 11,нека седи до 12,па за некој ден остави го и за време на спиење.
    И на мене за поголемото ми мрчеа дур се адаптираше ,заспивал порано па кога другите спиеле ги будел,дојди мајка земи си го. Јас со работа од него на 30км оддалечена,мм не смееше многу да излага,сум возела како луда побрзо да стигнам. Се додека човечки не се разбрав со помладата негователка дека навистина не можам порано да стигнам и да проба да го заспие со сите деца.

На princess5, LiquidLuna и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  14. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    3.273
    Мајки да прашам нешто бидејќи од цела Македонија не има тука, дали има друга градинка (државна секако), која што деца прима само над 2г. за упис, и мора да си го земете детето во 14h или во 12h ако детето не спие на пладне? Или само кај нас се случува ова чудо

15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.598
    Допаѓања:
    7.428
    Да и да, за двете прашања.

Во мојот град има градинки со јасли и такви за деца од 2+ години. Државни сите

За земање на децата исто и во јасли и за поголеми деца од претшколска возраст имам од блиски слушнато дека се условени да ги земаат децата порано доколку не спијат.

И муабет дека ако останат после 15:00 се нервозни, плачливи, демек последни се, па на картата да ви е жал што седи до последно, до крај. Секакви приказни.

На Mother of 2boys и Vanilla15 им се допаѓа ова.
  16. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.999
    Допаѓања:
    34.785
    Изгледа секаде е исто, но што е со тие што работат до покасно? И да прелетам нема да можам да го земам пред 16ч ... Чудесна наша државичка...

На Vanilla15 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.908
    Допаѓања:
    7.634
    Кај моиве има деца што седат до 5,никогаш не сум слушнала дека плачеле или биле нерасположени. Јас еднаш ги земав моите околу 15 до 5, супер си беа, јаделе уште една ужинка и тоа беше тоа

На Vanilla15 и princess5 им се допаѓа ова.
  18. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Кај нас најкасно до 2:30 мораш да си го земеш, како знаеш и умееш. Помизерно од тоа нема. Неколку пати ми се случувало да сум втора смена на работа или да треба да останам до 3, а нема кој да го земе порано, се утепуваат ѕвонејќи додека не најдеш некој, комшија, другарка, било кој. И тоа под изговор дека има и дежурна, ама и она има обврски, сака да си оди порано дома. :)

На Vanilla15 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Инаку јас сакав да прашам, што правите со дете што според учителките постојано кашла? Значи не кашла цело време, нема секрет, нема ништо на испитувања. Ќе го пуштам еден ден во градинка, ќе си го земам со коментар :" цел ден не престана да кашла". Ајде две недели дома. Дома само се накашлува, некогаш и воопшто не кашла дома а они ми тврдат дека по цел ден кашлал таму. Носено на лекар (на секои две недели сме кај матичниот, он е убеден дека преувеличуваат), нема ништо. Пак го пуштам во градинка, пак истата приказна.

20. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.565
    Допаѓања:
    8.566
    Може некој да ми каже што одлука се донесе од комисијата.
    Дали може со три дози да одат во градинка, а што немаме ревакцина, односно што треба да се прими наредниве месеци?