Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. apple12

apple12 Популарен член

Ако има поминато повеќе од 6 месеци од 3 та доза, не смееме да носиме. Треба ревакцина, па може.
    А како што сфатив ти април имаше закажано, значи има побеќе од 6 месеци. Така да не смееш.
    Јас така разбрав. Нека ме корегира некој.

Erika.greeneyes likes this.
  2. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Искрено мислев само кај нас е вака и размислував да се побунам со другиве родители :drunk:
    Мизерно е оти џабе ти е дете таму кога пак некого мора да ангажираш да ти го земе и да го дочува додека си дојдеш од работа :worried:

princess5 likes this.
  3. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

I
    Може да кашла алергиски во градинка ако има некој тригер во занимална (прашина, теписи, прашак што перат постелнина).

dromka likes this.
  4. Tea SK

Tea SK Популарен член

5. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

И сега мојава пошто лани во април и е примена третата доза, а ревакцината и е закажана крај на април.
    Може да оди во градинка? пошто има три дози. А има 19месеци. Некако многу конфузно е изјавено.

6. Tea SK

Tea SK Популарен член

По моја логика и напишаново, можеш одма да ја носиш на ревакцина и после тоа во градинка

7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Јас сфаќам сите што примиле 3 дози и поминале повеќе од 6 месеци треба да примат нова доза. Тоа што моево пример е 14 месеци е друга приказна.

Нас Дтп ни закажаа тек за август.

Tea SK likes this.
  8. Erika.greeneyes

Фала. Ќе прашам утре кај вакцините дали е за вакцинирање пошто денеска не ја пуштив во градинка сабајле имаше некоја глупава температура од 37.5 ,37.6.. вади тројки носето и тече и поткашлува не знам дали сето ова е од забите.

Tea SK likes this.
  9. Luna91

Luna91 Популарен член

Нас ни беше закажана ревакцината за крај на февруари и баш тогаш фати сипаници. Сега треба да седи 2м дома, дур да можам да го вакцинирам.Лудило.

Erika.greeneyes likes this.
  10. monik55

monik55 Форумски идол

Jasno e kazano onie deca koi primile treta doza vo poslednite 6 meseci.
    Drugite pred 6 meseci da odat na revakcina.

11. Annath

Annath Форумски идол

Градинките имаат работно време до 18 часот, по закон. Детето мора да биде згрижено, и нема што да ти вршат притисок да си го земеш.
    Сите ние имаме обврски и дома, ама дали заради тоа ќе не' пуштат порано да си одиме од работа? Така да им кажеш.

12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Во помал град ова сигурно. Еве ние што сме до 16:00-17:00 на работа ич немаме обврски и не сакаме порано да си одиме. Може и ти сакаш на пладне да си дома ама еве баш и не те пуштаат, како и мене и многу други.
    Кај нас во договор пишува градинката е отворена до 17:00 часот. Не останала ќерка така касно и не знам стварно дали некое дете седи толку ама не пак дека сите си ги земаат на пладне или во 14:00. Стварно се претерува.

princess5 likes this.
  13. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Како ги заспиваат годинка и неколку месеци во градинка?

14. Puffy2019

Puffy2019 Популарен член

Истиот случај и јас го имав со синот.
    Ми кажува негувателката не престана да кашла, особено на спиење. И велам во ред ќе го следам. Откако ќе го земам па се до утредента детето не се ни закашлува и го носам во градинка. Учителката не спомнува ништо такво, само негувателката. На наредно гледање пак ми кажува како кашлал, и и кажувам дека дома и каде и да се движевме тој ден го немал тој проблем, дека можеби нешти му смета што е таму. Вика аууу нема шанси, постојано се чисти, тука хигиената е на високо ниво. Инаку кога одиме на работилниците влегуваме со чевли од надвор и газиме по теписите каде што децата седат, трчаат, се валкаат по подот, јас чисто се сомневам дека тепихот оди на хемиско од вечерта од утре сабајлето за да го вратат чист...И така си тераме, она едно кажува, јас друго гледам дома и затоа го носам, да го прави тоа и пред мене секако дека нема да го однесам ама вака здрав прав очигледно е дека нешто му пречи. Во контакт со останатите мајки од групата сфативме дека приказната се повторува и за другите деца и не знам што да мислам, дали има нешто децава што ги мачи таму или пак сите не игра па кај упали упали... Се има случено и да ме тера да го донесам утредента со потврда затоа што се искакал пред одење(прв пат во денот) и и личело на пролив, дома пак ништо. Кога отидов кај матичната не можеше да се изначуди за што ме пратила да земам потврда...

nevermet18 likes this.
  15. jelo

jelo Популарен член

Жени дали кога ги пуштате во градинка после одреден период пауза (поради настинка, вирус и сл) покажуваат агресија? Син ми минатата недела го пуштив во градинка пак, плаче само додека да го земе воспитувачката и после бил мирен, најмногу јадел од сите дечиња, спиел и го земам кога завршувам со работа. Дома забележувам оваа недела е вознемирен т.е тепа по мене, по нервозен е. 18++ е. Дали цвака искажува револт што го носиме во градинка или е некоја фаза пак со тепање?

16. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Нас за во јуни, не сфаќам сега ќе ги примат така?

17. Erika.greeneyes

По некоја логика не. Треба изгледа ревакцина па после во градинка. Според изјавеното.

LizzyGrant likes this.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Јас сфатив дека децата кои имаат примено пред 6м 3та доза треба да се вакцинираат. И јас мислам дека треба тие што немаат поминато 1г од трета доза не треба да ги чепкаат. Еве моментално внука ми е со пертусис, и јас мислев дека е фама ама очигледно не е, али сепак сметам дека е избрзување со вакцинирањево.

LizzyGrant likes this.
  19. Mandela

Mandela Истакнат член

LizzyGrant likes this.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Како е девојчето?

AngelOfArh likes this.