Јас имам убаво искуство со таа градинка. Криво ми е што и малото не е таму, ама од логистички причини него го запишав во Бамби. Во јасли кога одеше кратко многу беа фини негувателките. Главната во јасли е и месицинско лице. По три негувателки се. После во поголема група исто му се погодија и супер тераше до крај.
Здраво на сите, Дали некоја мајка има искуство со градинката Први стапки во К3? како сте задоволни? И дали има некоја искуство со јасли? На колку месеци го пуштивте бебче во градинка? Мене ми делува премногу мало да го пуштам на 9 месеци..
Ич не би го пуштила на 9 месеци, кој е плусот од градинка на 9м? Сега ако нема кој да го чува да, ама ако има до 2 год не би дете за во градинка.
Моето почна неколку дена пред 9м и адаптацијата ни беше по неколку дена градинка дома но потоа фативме ред за со спиење таму велат помали побрзо се адаптираат
Како ви се адаптираа децата во јасли? Моето е 9ипол месечно. Тргна претходниот понеделник. Кога го давам не плаче,кога го земав првиот ден плачеше со таков плач што до тогаш не го бев слушнала од него,излезе со тажно липтање. Вториот ден плачеше, но посмирено. Третиот ден воопшто не заплакал. Четвртиот ден малку плачел,а петокот рекоа исто малку плачел,но приметив модрица на чело,па веројатно се удрил и плачел(не изреагирав,зошто ако се побунам верувам ќе го стават во креветче,а таму па бетер ќе плаче). Временски, почнавме со 20мин,стигнавме до 50мин за пет дена. Знам дека утре понеделнички ќе има плачки,ако не почне он,ќе почне некое друго и така сите во хор. Но што да очекувам,што да барам, да остане 1 час,час и половина? Деновите ми се одбројуваат,после Велигден тргнувам на работа... Инаку првите 2 дена го носев од 9,потоа учителката ми рече околу 9и40 да го носам тогаш доаѓа и другата учителка за да биде полесна адаптацијата. Што е попаметно,да го носам порано да фати појадок или да барам да останува подоцна, до кај ручек?
Моето се адаптираше прилично брзо иако е лепенка за мене, ама тргна на 15 месеци. Првата недела стигнавме до 12ч, а веќе следната до 2, со тоа што го зимам уште во 2ипол бидејќи многу малку спие таму, со спиењето не можеме да фатиме ред... Јас го носам од прв ден од 8 часот пред доручек, ама таква е политиката на градинката, знам дека во многу други привикнувањето е после доручек. Мислам дека попаметно е пред доручек да го носиш за да си се навикне и постепено ќе зголемуваш по пола саат за зимање.
Ќерка ми тргна на 10 ипол месеци во јасли во Први стапки. Сега има 2 години и 8 месеци, јас сум презадоволна. Вале ти е во јасли, експерт за адаптација на бебиња . Ако немаш кој да го чува фала богу дека ќе го пуштиш, што ќе правиш. Има од 6 месеци идат во градинка.
Син ми тргна од 8 месеци. Имавме 4 недели за адаптација. Првата недела седеше 15-30 минути, следната беше 1-2ч, потоа се обидовме со дремка па си дремнуваше таму. И последната недела го носев рано за да фати појадок, и го земав во 14ч веднаш после дремката. Сега седи до 16ч. Исто беше на почетокот како што опишуваш, првите неколку денови го оставав и го земав со плачење, но ми кажаа дека внатре се смирувал. Потоа веќе од втората недела беше посмирен, плачеше само на оставање. Тоа е, нормална реакција е, и ќе се навикне со тек на време. Важно е да јаде и да заспива, другото ќе се среди. Еве син ми веќе еден месец од прилика оди, па пак некогаш кога не му е денот знае да си кенка на оставање. Spoiler На секое твое прашање јас се јавувам да си кажам, не те сталкнувам, само иста возраст ни се бебчиња, па се надевам дека барем малку ти се од корист одговорите.
Хаха таа е возраста,воопшто не ми пречи што ми реплицираш Се надевам на успех и кај нас, фала за искуствата.
На 1 година го пуштив иначе децата што одеа во јасли и кога пораснаа и кога ги превземаа учителките од прва мала група од 2 до 3 години полесно се адаптираа другите и не баш.
Сега овие во јасли што и се учителките на ќере нема да и бидат истите догодина? А баш многу ја засака едната.
Почетокот е тој се зголемува периодот но нас ни рекоа по 1недела да почнеме од пред доручек па одеше така недела дена докај 11 ,па (со пауза) почнаа до 12 и веќе деновите пред да тргнам на раб-знаеа од старт дека тргам го оставија со спиење , имаше денови кога на оставање знаеше да заплаче но не она класично туку да е ќенкав и тоа на почеток на неделата на пример за до петок и да знае кај оди па да не плаче... Нормална реакција им било тоа дека се освестуваат дека ги "оставаме" но секогаш ни се радува кога го земаме Некогаш знаел помалку спие ама бидејки само он е под годинка па знаат да го заиграат да не им ги разбуди другите... а некогаш знаел на почеток и прв да заспие ... така да индивидуално е до детето но мислам дека со отворен разговор дека од тогаш мораш на раб, така и тие ќе помогнат за полесна адаптација... Со лесно мама
Јас мислев истите до крај дека се. Пошто вака му доаѓа пак адаптација. Зимоска кога беа одморите и кога беше и со тие од прва мала плачеше од тие учителки. Се навикнала со нејзините, со другиве ич не сакаше
Ќе се навикне и со другите со тек на време не се секирај. Што би направиле доколку цело време од градинка ви кажуваат дека детето е немирно, немирно во смисла да не сака да си ги извршува задачите сите циртаат дрва итн, а он шкрта, повеќе сака да е слободен да кажам. Веќе преку глава ми е нон стоп едно исто да зборуваат кога ги прашувам што да му направам ми викаат епа не знам казни го, а детево е такво што не е поврзан со нешто за да му кажеш дека нема тоа да го добие па да се потресе толку.
Ќе се навикне не велам не. Ама сега таа што и е негувателка многу ги сака децата многу се грижи и сите деца ја сакаат. Дури и на психологот и се испушти уз муабет дека е најдобра. Ама тоа и по дела се гледа. Децата како лепак се за неа. Додека пак во прва мала со родителите што се сретнувам вака во градинка никој не е задоволен од тие две. Не се посветувале многу на децата. За таа едната слушнав била вработена на принципот таткото владика синот поп. И криво ми е што нема да и биде до крај таа негувателка.