Моја другарка во Карпош го запиша детето без проблем (со врски), а ни таа ни маж ѝ немаат лк ни во општина Карпош, ниту во било која скопска општина воопшто.
Има ли вработена во градинка што има завршено школо за тоа и сака во Германија? Или ако познавате некој. Пишете ми лп. Мора да се има завршено за тоа и познавање на јазик барем малку па додека да дојде ќе има научено повеќе и со работата секако ќе научи убаво да зборува. Македонски пасош.
Они приоритет даваат на тие по оослушните и што сакаат да соравотуваат многу лесно т.е. се мирни деца. Има деца што трпат таму што им кажуваат учителките а дома ќе запалат куќа зошто мора тоа негде да излезе. Виновни се зошто не добиваат исти третман сите не се сите исти карактери од кпга јас и кажав на негователката да го игнорираат само за глупостите што ги прави детео за два дена промена има во однесување. Ама они требале да го пробаат тоа зошто низ нивни раце поминале 100 000 деца не им е прва генерација па да се учат. И они сакаат се на готово ама има некои деца сакаат предизвици како моево што повеќе контра одиш толку повеќе си му интересен и бетер е тоа.
Мајка колектив е, мора да се навикне детето ма средината, не средината на него. Ете и вашиот пример е дека со соработка со родителите се средуваат работите. И јас имам дете што иде контра се. Па ете го супер прилагоден е зошто сме збореле со учителките каков е и сум ги поддржувала и нив кога ќе го ставеле на магарешки стол зошто направил глупост.
Кај нас во јасли праќавме една крема месечно и како им дојдеше на ред така ги мачкаа. Мојава откако закачи ешерихија во урина им реков да не ја мачкаат зашто сум 100 посто сигурна дека не мијат раце после секое детенце и како на лента им мењаат пелени.
Да ама тоа е во ред за одредени. Они со одредени деца од кого имаат корист од родителите им посветуваат внимани за цртање за боење за фигури правење итн. А другите нека се снајдат во животот. Да им е обрнувано исто толку внимание колку и на тие деца нема да биде толкава џунгла во градинка. Не е целта јас дома кга ќе дојдам јас да го учам допрва детето се, за што оди во градинка?
Zdravo Devojki kako se vika objektot vo leptokarija - orce nikolov i dali ima grupa jasli devet mesec plus?
За Мајски цвет не знам. Ќерка ми оди во Први стапки од 10 мес, јас сум презадоволна. Почна во јасли, сега е прва мала, адаптација и беше 10 дена кога почна, супер е негователката во јасли, експерт за бебиња. Мене не ми се свиѓаше што даваат пасирано до 2 години ама во сите државни е така. Сега во прва мала имаат и активности, песни учат, цртаат, доста на едукација се осврнати. Разболувања секако очекувај ама се издржува.
Ќе ве замолам некоја да ми каже кои документи требаат за запишување на дете во градинка многу би ви била благодарна.
Дали ако детето отсуствува најавено 1 месец ви бараат после потврда од брис од нос и грло за да оди пак?
Кај малава моја во градинка поминал логопед и ги викал децава кај неа на разговор. Искрено, малку се изнервирав од тој пристап. Мислам дека не би требало така да се постапува. Исто како за вакцина да дојдат и им стават одреда на неинформиран родител. Што мислите вие? Е да, и ми пуштила писменце дека малата има проблем со изговор, а врска нема, мојава знае да се изглупира некогаш така во зборење или да брза да каже нешто колку да каже па да подзаќути, ама дека има проблем, нема. Испаѓа за пари работава
Не е толку трагично, во сите градинки имаат такви прегледи да ги кажам. И не е исто со вакцина, ништо не му ставиле на твоето дете само го процениле и ти дале писменце дали е реално или не напишаното на писменцето неможам да коментирам, ама далеку е од споредба со да го вакцинираат без знаење ваше