Не е споредливо, ама сепак треба присуство или барем согласност од родител Еве сега ме прашува малата мамо што ми фали мене? Малце глуп пристап секако
Дали кај вас се носат сретства за хигиена т.е дали вие носите или снабдени се самите градинки? Не бараат од пред короната брисеви да се прават.
Можеш да и објасниш дека не значи дека и фали нешто, туку дека е рутински и сите деца ги видела тетката(логопедот или како и да сакаш да и објасниш) . Незнам јас воопшто не би била потресена, или изреволтирана, ама тоа сум јас. Ако си револтирана разговарај со градинката воспитувачките директор некој...
Трудна сум, може хормони ме перат, ама знам дека јас кога сум одела во градинка, секогаш прво ги информирале родителите па тек тогаш можеле деца да земат. Па скоро сите добиле писменце...
Ок е те разбирам до некаде, ама за да нема слични случки разговарај во градинката, бидејќи ти смета. А може и хормоните да ти работат плус таа што е малку засекирана зошто и дали и фалело нешто плус. Сеедно разговарај за во иднина да нема вакви случки .
Ама стварно не знам од каде тоа дека има проблем, кога ја разбираат и луѓе од улица, убаво чисто си зборува, р, ш, џ,л се ок, е сега знае да се изглупира некој пат, особено сега дека чекаме принова, ама па нормално е. Стрес ми е ова сега
Абе смири се ти најубаво си го знаеш детето. Ако не гледаш дека има проблем значи нема. Може да се случи грешка во процена и на најдобрите особено ако изведува малата. Ако тие. Толку стрес однесете ја на второ мислење и готово, ќе се смириш.
Види за да она процени дали збори или не како што треба, треба време не 5 мин. Слободно можеш да го однесеш на проценка било каде на друго место и да видиш второ мислење. За нив проблем е и го гледаат како проблем и назално зборење особено ако детето мака мачи со крајници особено 3от. Не го сфаќај како проблем чудо големо има деца до 3 години што не зборат тоа е проблем. Не знам колкаво е детето ама кај нас од 4 год почнуваат со ова и ми имаат кажано дури и 4год е рано за да се процени дали има проблем некој
Првпат слушам некој негативно да реагира што во градинка детето го посетило логопед. Ние се израдувавме кога во нашата група ги провери логопед конечно. Не гледам нипто лошо во тоа, донекаде го сфаќам муабетот дека си сакала предвреме да ти кажат, ама никаков проблем не гледам и што отпосле те известиле. Ако мислиш дека детето не се покажало таму во најдобро светло, па затоа ти дале вежби, не се замарај. Деца се, нормално дека нема исто да се однесуваат со домашните, со учителките и со некој нов непознат. Ама сепак на логопедот тоа му е работа, навремено да се реагира за говорот на децата додека е поедноставно тоа да се подобри. Можеби според тебе говорот е на правилно ниво, ама ти си го гледаш само своето дете, а тој логопед видел стотици, можеби и илјадници. Нема никаква штета од вежби за говор.
Во градинката кај моиве деца (Германија) ако доаѓа прво праќаат известување па секој родител треба да потпише дали дозволува детето да биде прегледано. Така да те разбирам скроз. Уште ако стои во писмото име и презиме на логопедот секако дека прво ќе помислиме дека станува збор за реклама или пари. И како што пишале од 5 минути не може да процени така да слободно скини го писмото и не мисли на тоа. Ако има проблем ќе приметиш најпрво ти па потоа и педијатарот на прегледи кога ќе имате. Кај нас се потпишува и температура дали смеат да им мерат. И за тоа дозвола бараат. Децата се наши и богами за се треба прво ние да знаеме.
Не градинките имаат се. Од кремови до влажни и памперси. Се плаќа плус додатно нешто ситно секој месец за ова. Ама стварно користат од најскапите препарати, како веледа и памперс. Исто имаат и шишиња, јас само ад млеко носам. Е сега за крема за сончање треба да прашам дали да носам, таа за ветер на веледа зимото ја имаа па претпоставувам и за сонце ќе имат
5 има малата, на 3 веќе убаво ги кажуваше сите гласови/букви. Некој пат знае да глуми така да изводи да кажам, ама не дека има проблем
Не и дале вежби, него пишува за консултации кој логопед е и каде е. Па мислам дека е во ред да биде родителот пред време известен па дури и присутен. Сум чувала многу деца и кога некое лошо изговара приметувам, не верувам дека свое не би приметила. Ако не јас, еве воспитувачките, педијатарот,ндругарки, роднини
Е баш тоа барам, дозвола. Јас сум доверила дете на учителки, нив детето си ги познава. Женава прв пат ја гледа, можда се возбудила, срамела, не и се правел муабет...свашта може да биде Глупаво ми е така без прашање, и порано знам дека барале согласност. И за упис во школо има родител до детето, не го оставаш само со лицата таму, а ти во чекална. Мислам дека е грешка
Тоа е веќе друго, може да е некој бизнис во прашање. Кај нас прегледот беше од логопед вработен во градинката, а на лист добивавме вежби за буквите кои детето не ги изговара правилно.
Искрено не знам каде е вработена, може и од градинка да е пуштена, би излажала што и да кажам. Ништо, само вашето дете има проблем во говорот, некоја општа дијагноза, не конкретно која, и консултации со таа и таа, ќе била во петок таму во градинка пак.
А немате вие логопед во градинка? Во нашава има психолог, логопед, дефектолог и доктор. Зошто да не се следи развој на децата, не разбирам? Кај нас и систематски им прави докторот. Евентуално нешто приватен бизнис да си тераат со логопедот па да фрустрира инаку не гледам зошто би штетело.
Vo nekoj gradinki rabotat logopedi vo nekoj ne. No na drzavno nivo od centarot za sluh govor glas pustaat logopedi koj pravavt procenka vo gradinkite kaj deca od predskolska vozrast ili sredna grupa. Taka da ne gledam nikakov problem vo toa sekako ste bile izvesteni ne deka ne. Rutinsko i nesto sto ne bi trebale da krevate bilo kakva panika. A dokolku smetate deka treba da ja proverite site privatni centri imaat besplatna konsultacija ili pak ne ja nosete izborot e vash. Neznam sto vi e dadeno kako preporaka no ne sekogas se bukvi vo prashannje nekogas izgovor recenici i red drigi raboti. Ona sto e po zakon e deka deteto ne smee da bide samo sigurno bilo ili so grugo dete ili so tim od gradinka deka samo ke go zemat so nepoznat ne mi se veruva.