Градинките требаше да работат така од многу порано, а не ради административците сега. Тоа е така лицемерно. Не се живее од љубов, дадов само еден мал пример колку па и кошта реално сето тоа. Уште потешко е кога двајцата родители се засегнати и ангажирани. Пак одиме по линија, ок е де, што да правиме, ќе се прилагодиме...така е сега и тоа е. Се си голтаме и викаме епа тоа е. А не кошта време и пари, фамилија и здравје. Во Европа затоа ретко која жена и работи или работи веќе децата кога се големи, бидејќи и градинките им се скапи. Наспроти нашето убедување на Балканот дека современите жени мора да работат. И нормално, законот е на нивна страна. И ако одиме па понатака во длабина за тоа како тоа се одразува на децата, па ептен ќе ја затераме. Муабетот е дека ова за никого нема да е добро. Ова и нас како граѓани ни чрави повеќе лошо него ли добро. Непродуктивни трошења. И веќе кога е така, треба да се екстра платени, особено во саботите. И глупо е да збориме како р во приватниот, па така требало во државниот, а да бараме државата да не штити. Малце глупичко е.
Е сега мора да се пожалам. Кај ѕверкава во градинка ја смениле учителката. Таа што и беше лани сега ја префрлиле во поголема група а во нивнава ќе донесат некоја друга. Да не ме разберете погрешно, не дека другава нема да биде добра, може и подобра да биде, ама на децава трета година им ја менуваат учителката. Се изнервирав многу, сега треба детево да се навикнува на некој нов, а многу си ја сакаше претходната учителка.
Годинава сум пресреќна. Учителка на малата ќе биде жената која го чувала мм кога бил мал до 3 гoдини. Знам дека ќе ја пази и дека ќе се договорам за се што треба со неа. Плус, дека уште не е проодена, битно ми е да ја пазат.
Кај нас исто, синко ке оди во поголема група, и автоматски сите учителки му се менуваат. Кога разговарав со воспитувачката таа ми вика не се секирај ги познава он, затоа што летово им беа мешани групите. Сепак не ми е сеедно, баш фино ги имаше прифатено ови воспитувачки.
И ние го запишавме малиот во градинката кај нас во Козле - Пролет. Сонце мое на 10 месеци (од октомври) ќе почне. Среќа е питом и оди кај сите непознати и се смее, па знам нема да има проблем за носење. Директорката е супер, ние аплициравме уште кога беше некои три месеци (мислам април ли мај) бидејќи така ни беше нагласено. По препорака да не трга во гужвите во септември (а и јас дома ќе сум уште месецов ) ќе си почне малце покасно. Со Господ напред мајки, нека е за арно и убаво, сите да ни ги чува.
Тоа се вика дадилка, а не негователка. И оди дома, и е посветена на едно дете под упатствата на родителите. Таму е за сите деца, а замисли сите да се со ексклузивни препораки од родителите... Од градинка, па во основно, па во средно, па на факултет и оп доктор на мајка... Како бе вака...
Да, точно така, добар опис. Во Македонија живееме, нажалост, ваљда твоја, моја сигурно не. А, па и не мора доктор баш. Е така.
Беше мм и као за од октомври по муабетот ми звучеше надежно незнам ќе видиме за еден месец вие како поминавте ( и вас мислам дека ви беше прв ден)????
Да прашам, можеби и е пишувано веќе на темава, но како се движат цените во приватните градинки.Гледам и во едукативни центри, игротеки се згрижуваат деца како дневен престој.Знаете како одат цените, со јадење ли се без јадење.И ако има мајки што ги испраќаат, како сте задоволни.Фала ви многу
Zdravo majki,bi mi znacelo nekoja dokolku ima iskistvo so privatnata gradinka Pikolini(karpos)? A isto taka,ke mi znavi iakustvo spodeleno i od druga nekija privatna gradinka...kako ste zadovolni od ucitelkite,deteto kako se adaptiralo,br na deca? I najvazno,dalinmislite deka vredi za taa suma na pari da e zapisano deteto vo taa istanova? Jas imam uste mesec dena do vrakanje na rabota i kako mnogumina majki,srce mi se kine koga ke pomislam deka ke se odvojam od maleckovo moe na 8h.A mozebi toj i polesno ke se adaptira na situacijata nego jas...
Здраво. Син ми започна во градинка, па сакам да му купам ранче меѓутоа да не биде плишано со мечиња и слично, туку да биде материјал како другите ранци практичен и полесен за чистење. Ако може и линкови од каде би порачала. Нешто како на сликите
Спремни сме за утре да одиме во градинка со лесно на сите кои почнуваат , синко има скоро 14 месеци многу прашања ме мачат, бев пресреќна кога видов дека го примиле а сега ми се плаче. Посебно ме мачи тоа што не оди и никако не заспива освен со цице, цуцла лажалка и шише со цуцла не ми прифати, од течности пие само вода и месо несака ни да помириса. Знам дека сега ќе е период на адаптација но дали има некоја мајка која била со слично искуство и како детето и се привикнало. Ми е страв да не го повредат другите деца, децата во оваа возраст често касаат, штипат а мојов е мирен не знае ни да се одбрани ни да заплаче пред некој малата на другарка ми го завлечила додека се исправал (не е стабилен ако не се држи) паднат на глава таа уште го каса за ноџе овој глас не пушта ни да мрдне ни да претне, ме плашат вакви и слични на оваа ситуации неможам да прекинам да мислам
Еве и јас дојдов на темава за да прашам дали дечките се спремни за утре! Мојата веќе нанка, избајната, ранчето спремно и нестрплиува утре да ги види другарчињата и учителките. Се надевам нема да прави проблем и наредните денови, додуша веќе одеше пролетта па најтешкиот дел на адаптација е минан. Во групата ќе има и три нови дечиња, па сигурно и плачки ќе има, ама се надевам дека оние од постарата екипа нема да прават проблеми. Туку сакав да ве прашам, што ќе носат вашите деца на нозе таму? Се си мислам дека со пролетните топлинчиња ќе и биде топло па ги исправ сандалките и си велам со нив да биди, за да не и е топло. Вие што мислите, ај ваше искуство, ова ни е прв септември и не знам што носат децата на нозе овој период.
@snegulkata можеш овие да и ги ставиш привремено за овој месец, но спреми и чорапчиња. Јас истото се прашував за јуни месец, но го протуркавме со обичните топлинки, така ми рекоа во градинка дека сите тоа си носат. Утре пак ја праќам со истите, немам други, но среќа се платнени.