Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    За упис да. Ама за ако веќе е примено не бараат за одсуства.

2. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.019
    Е ај за упис ама за отсуство стварно е претеризам, плус најавив дека нема да сме во Бт затоа не оди ама еве сега за да се врати треба да го малтретирам, па по гнасно нешто нема од земање брисеви. Се изнервирав, мислев да одам во главната градинка да прашам ама дали и таму ќе се разберам :|

3. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Види реално долго време одсуствува они не знаат вие каде ќе одите и со кого би биле во контакт сепак се месец дена, а од друга страна и не е оправдување тоа зошто секојдневно се носат болни деца со мрсули со земја, а не им се прават брисеви. Порано се бараа со секое одсуство брис, но со короната па навака не бараат цело време ептен некоја ако се заинати.

4. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    5.019
    Е да, да е се коректно од страна на сите, да не примаат деца со мрсули и кашлица ај па да треба да докажувам за моево. А тие виросани ги пуштаат во градинка, заборавиле потврда па утре ке донеселе секакви оправданија сум слушнала на врата и сега за моево морало..

5. Stela Maris

Stela Maris Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.101
    Sakam da si go spremam deteto pred toa, ne sakam da go doživuva toa kako kazna, osuda. Da i kažam kje dojde edna tetka, kje te praša zborčinja, pesnički, ubavo odgovori i, nemoj da imitiraš bebinja i da glumiš. Ete, mislam deka toa e vo red.
    Kako policaec, isto. Nikoj ne bi sakal da mu go sprašuvaat deteto kolku i da e zort bez prisustvo na roditel. Decatanse različni, roditelot di go poznava i znae kakov pristap treba
    Drugo e za voški i šuga što pominuvaa na vremeto bez najava

6. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.101
    Učitelkata mi kaža edno po edno bile, taka cela nedela. Demek da ne se glupiraat ako se zaedno. Mojava nema so toa problem, ama znam deka ja fakja inaet ako ja prekineš vo igra i posle glumi ko vo španska serija,ndeka malce ljubomora ja fakja radi bebeto što go čekame, što e normalno.
    Voopšto ne se lutam za logopedot, ama smetam deka sekoe ima različen pristap i pred toa mora da bide roditel informiran pa ako treba i soglasnost kje dade ili nema da dade. Pred 33 godini ja koga idev taka beše, ne može samo dojde logoped i ajde. I za sistematski isto bilo najavuvano, za se. Ako znaat da najavat kje imame pretstava kje gi nosime tamu i tamu, oblečete gi soodvetno, go puštate ili ne, i za ova treba
    Može vekje ide moevo na logoped pa da mu napravat zbrka što sega i tuks me prašuvaat. Može e bolna momentot vo smisla nešto alergija pa bezveze zboruva. Može ima traumi od nepoznati. Može ova, može ona. Pristapot ne čini

7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    За тоа дека треба да си информиран дека во текот на наредна недела ќе се вршат логопедски проценки на децата од таа и таа личност вработена таму и таму тоа да треба како што знаа ливчиња да даваат за хигиена и на почеток на година да аи кажат за уплата од боички итн така и за ова. Али пак ќе кажам не се замарај ако мислиш дека детето е нормално нема пречки збори убаво не обраќај пажња.

На Sofi.ja и Stela Maris им се допаѓа ова.
  8. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.101
    E baš taka smetam deka treba da se pravi.
    Kje otidam da vidam što kje mi kaže taa, ama smetam deka nema problem, osven što sluša po doma tri jazika, a glasovite dekako različno se izgovaraat na sekoj jazik, sostav na gramatika i rečenica isto taka. Eve da me informirale, toa kje i beše preneseno pa verojatno nemaše sega dopolnitelni stresovi da imam.

9. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.148
    Допаѓања:
    40.512
    Ниту за упис ниту за отсуства бар до сега побарале.

На Cloverrrr и flower55555 им се допаѓа ова.
  10. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.969
    Допаѓања:
    13.029
    Им бараат на мои блиски во еден клон во Аеродром после секое отсуство. Многу иритира зашто детето стварно има секогаш по некоја бактерија во нос, а баш фаќа откако почна во градинка, сигурно од дома не ги носи бактериите. Здраво право дете не го примаат во градинка заради тоа, нека ги тестираат и негователките секој месец на пример.

На Brpbrp, flower55555 и lovely91 им се допаѓа ова.
  11. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Smiri se ne panici niso strasno ne e, a pred 33 god mene me izgubija vo gradinka vrakajki se od pretstava nekoja pa nikoj ne ni im kaza na moite. Jas sum kazala duri posle nekolku dena. Sekogas e kako ke ti se pogodi. Vo gradinkata na kerka mi na roditelskiot kazaa deka ke doaga logoped da gi evaluira ama toa bese pred nekolku meseci i eve use nisto ne mi kazale deka prosla mojata i sto zaklucile. Majkata si go znae deteto ne se sekiraj mnogu za logopedot

На lovely91 и Stela Maris им се допаѓа ова.
  12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Најверојатно не знаат дека 3 јазика се збори плус за дете знае тоа да е многу конфузно кога е мало да брзо учат но можеби ете имаат проблем со нагласок на некои зборови или да врзе реченица, но од друга страна толку брзо учат кога се мали што понатака тоа ќе и биде огромна предност. Така да опуштено :)

На Stela Maris му/ѝ се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.482
    Ау чекај да видиш во школо што е. Некогаш не ни кажува одма, дури после 2 недели ќе му текне, бевме кај психолог, педагог, имавме работилница... Не сметам дека е за проблем тоа и треба да не известат, тоа е дел од нормална рутина, во програма мора деца од таа и таа возраст да ги опфати, дури не мора и сите, може само одредени дечиња. Јас не би се бунела, конечно нешто да проработи, камо да има почесто вакви прегледи секаде. А сметам и дека логопедите можат точно да проценат кое дете се преправа, глуми, а кое е со проблем, па не учеле школо ваљда за ништо.

14. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.101
    Da ti kažam kade i da go odneseš kje ti kažat ima problem, makar pet pati da go doneseš. Se e za pari. Ja stvarno ne primetuvam, eve peti den ja sledam ko blesava sekoe zborče i ne primetuvam, a soc rabotnik sum sum bila vo kontakt so deca so problem vo govorot.
    Inače akcentot ne može baš da i go smenat, a toa i e mislam sumnjivoto, deka s i š drugačije gi izgovara, ama na drugiot jazik site taka gi izgovaraat haha

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.482
    Значи не зезај, за пари детево ќе му залепат етикета сигурно. На крај краева носи ја на државно. Или јави се кажи им дека не си заинтересирана и толку. Ама дека мора да те известуваат, не мора, тоа им е по план и програма.

16. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.101
    Би требало да известат. Ни мени за јадење не се менува без родители да се информираат.
    Инаку ова горе, точно така.

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.482
    Не знам каде живееш, мислам во кој град, ама кај нас е многу транспарентно се, од мени до програма, се е залепено на огласно пано. Мислам дека беспотребно ќе си создадеш напната атмосфера ако се замеруваш.

18. Stela Maris

Се зачлени на:
    4 мај 2023
    Пораки:
    1.611
    Допаѓања:
    2.101
    Skopje, Debar maalo
    Meni ima da, e sega za toa koga kje gi slikaat, koga kje gi šetat nadvor od gradinkata, koga im doagja nekoja pretstava, se e na fb grupa, pa majku mu može i ova

19. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.986
    Допаѓања:
    110.482
    Ок, ама за тоа се плаќа и е по избор, за ова не, дел е од програма. Ваљда можеш да одбиеш, посочи им следен пат да го изземат твоето дете и тоа е тоа.

20. Dionisija7

Dionisija7 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2019
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    23
    Искуства од клон Пчелка 2?
    И дали таму одат само Македонци или има и мешани деца, дека во близина се зградите Џевахир?

На Ne znam koj му/ѝ се допаѓа ова.