Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.909
    Допаѓања:
    7.634
    Ќе нема ни тука веќе.
    Неколку дена им траело, дур да кажат моиве дома.
    Според нив немало такви работи, нели измислувам јас ама важно сега стварно ќе нема.
    А ќе речеш приватна градинка :^)

2. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Исто е само разликата е во бројноста на дечињата по глава на учителка. Таму се 5 на 1 државна 30 на 1 :)

3. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.268
    Допаѓања:
    50.868
    И ќерка ми седи каде што ќе ја оставиме не прави проблеми.
    Кај баба и дедо и седи кога одиме некаде ни вели чао.
    Ама многу плачела денес ме барала мене, едвај и за на работа излегувам.
    Таму плаче пред да влезе внатре после не се заигрува.

4. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    7.344
    Моите не одат во градинка е често се разболуваат.
    Погрешив што на време не ја запишав ќерка ми од страв да не се разболува
    Тој колективен имунитет мора да го стекнат дали сега дали кога ќе појдат на училиште.

На dromka и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Се е тоа во ред но тие лекарства што можеш да ги дадеш на 3г возраст и 8 месеци не се исти. Друго е кога ќе ти каже ме боли грло,стомак,глава итн. И не е за цело време да се болни верувај имунитет да стекне не треба ништо да даваш само од себе да пројде, атоа е просто невозможно зошто повеќе имаат бактерии него ли вируси. А за да се излечи бактерија треба антибиотик што се уништува во тело и антитела и бактерија. Така да во ред е дете да се разболи 5 пати годишно ама да е константно болно не е во ред.

На LadyD, SuperGirl24, Mother of 2boys и 2 други им се допаѓа ова.
  6. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    7.344
    Јас разбирам дека на една година и на 5 не е исто.
    Ама ете се разболуваат. И тоа е тоа.
    Само од моја страна многу олеснителна околност би ми било да се во градинка одколку вака. Породилното завршува. На работа сме и двајцата.

7. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Највеќе проблемот е поради работодавците ама веќе на толку изминати генерации треба веќе да сфатат дека тоа е нормално да си отсутна ти или сопругот поради детето. Детето ако нема некој здравствен проблем нема толку често да се разболува како што кажав 5 пати годишно би било што искрено и не е тоа толку многу.

8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    Едно имам и искрено нема сврзано 2-3 недели без прекин. Кога е ептен ситуацијата посериозна останувам јас дома, во спротивно се ротираат баби, и ние и нив им се пренесуваат вирусите. Што би се рекло ние групно си боледуваме.
    Може моето дете се погодило така меѓутоа со сите овие разболување еве јас конкретно или ќе требаше отказ да дадам или да сум на пониски позиици и за помала плата да работам, ради што моето работно место не трпи чести отсуства.

9. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    7.344
    Да не ја носиме темата во друга насока.
    Дете од година никој од кеиф не остава во градинка. И кои се тие работодавци што би толерирале отсуство од работа поради дете?

10. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.175
    Допаѓања:
    10.610
    Државна администрација.

Мене не ми е јасно како воопшто се дискутира на оваа тема веќе неколку пати.
    Мислиш ние што децата ни се од 10 месеци од градинка ги носиме од мерак, за на вежбање и улепшавање да идеме.
    Дете пред година се носи во градинка од што мора. Зашто бабите работат, нема баби, двајцата родители работат, не може да си дозволат еден да не работи...
    Не е исто болно дете на 1 година и на 4 ама па не е исто и да имаш за јадење и да немаш, да имаш кај да живееш и да немаш зашто ќе ти активира хипотека на станот банката ако не плаќаш кредит

На azelea, Sofi.ja, karak и 4 други им се допаѓа ова.
  11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.020
    Допаѓања:
    110.664
    И во администрација тепаат кој не сака да седиш дома цело време. Еве јас сум па не седам, се снаоѓам. Ја па големите плати уште да ми скратат фали.

12. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    5.175
    Допаѓања:
    10.610
    Потолерантно е од приватен сектор во секој случај.
    Ја кога земав 3 пати боледување во 2 месеци за ќерка ми, кога почна градинка, добив прашање од газдата на фирмата дали сум имала баба сервис, као демек на заебанција. А да речам дека се работи за супер приватна фирма, со сите можни поволности, приватно здравствено, плати многу поголеми од просечни и сл. Можам само да замислам што се случува по поголемиот број фирми низ државава.

На azelea, karak, lovely91 и 4 други им се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.020
    Допаѓања:
    110.664
    Колешка што користи повеќе боледување, почесто, ја деградираа во работна позиција, така да не е сеедно. Мрднеш губиш и после иди вклопи се.

14. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.503
    Сите треба да толерираат. Али секогаш проблемот е и во вработените зошто една нема деца па се буни е она цело време седи на боледување јас нејзината работа ли да ја работам итн. Стално има неколку во фирма што се бунат и што додаваат гориво на огнот.

Баба сервис не треба ни да се спомне во ниеден случај не се должни да чуваат деца ниту да причувуваат. Не е ни исто како ти што викаш мора да се работи да не ти отиде станот или куќата зошто се на хипотека али па од друга страна и константно болно дете не може да оди во градинка или со антибиотик од проста причина што завршува во козле па следат други проблеми после тоа. Никако не си.

На Mother of 2boys, azelea и karak им се допаѓа ова.
  15. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.874
    Допаѓања:
    7.344
    Не не. Не е работа за толерирање и причувување за еден или два часа.
    Проблемот е што дома си отсутен 8 часа ако не и повеќе. А за тоа време нема кој да ти чува дете па на девет месеци приморен си во градинка да го оставиш.
    Боледувањето е друга работа.

На karak и Tea SK им се допаѓа ова.
  16. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.460
    Допаѓања:
    7.003
    Maliot mi e 4.5 godini vo gradinkata e skoro godina, na pocetokot imase dryga vospitacka i se bese od dobro podobro nitu poplaki nitu nisto.Od Fevruari navaka taa se razboluva i ide edna druga i od tuka pocnuvaat problemite znaci nema den a da ne se pozali nesto ova napravi ona napravi i toa ne se raboti koi neznam kakvi vo smisla i zede igrackata na x, zede edna raka pukanki mesto 2 do 3, ne sedese na stolceto, znaci takvi sitnici na neposlusnost,a za nejze se mnogu bitni. Drugo ne go znael brojkite do 10 i bilo zagrizuvacki,i deka celo vreme se borel vo se da e prv. Znaci nema.den a da ne me preceka i da ne se pozali, inaku doma na igraliste i na drugi akgivnosti sto odi e obicno pribrano dete bez nikakvi problemi. Iskreno mi se smaci veke sekoj den koga ke odam da go zemam da slusam zalbiq, sekoj den rabotam so nego, zboruvam so nego i pak ke najde nesto za zabeleska. Jas neznam kaj gresam i dali nesto ne sogleduvam, od edna strana si vikam i tie treba da porabotuvaat so nego a tie ne pravat bukvalno nisto osven nasabajle prvite 40 minuti sto igraat zaednicka igra i toa e toa.

17. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.830
    Мајки денес се случи нешто по прв пат што премногу ме вознемири. Мм го зеде син ми во градинка и како и секој ден рекле дека се било во ред, Ј е супер. Ама уште на зимање плачел, еве и уште повремено заплакува како да има некоја болка. Ми личи како да го боли ногата доле на глуждот, кога пробува некои позиции ептен експресно вреснува и не може подолго да оди. За сега нема модро или оток. Се изнервирав што од градинката ништо не рекоа а очигледно се случило нешто. Секако ќе прашам утре ама како реагирате вие во вакви ситуации за да не се повторат? Треба да бидам построга и стварно да и укажам дека не е океј или во градинките е ова “нормално”? Не сакам да бидам мајка која се жали или премногу бара затоа сакам да знам какви сте сите вие, дали јас претерувам што сметам дека морат да известат пагање ударање и сл? :@

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.020
    Допаѓања:
    110.664
    А ако свиткан нога а они не виделе, како да ти кажат? Не можат да гледаат се во секое време, доаѓал Марио и удрен и изгребан и се, мали се, не може да им предвидиш покрети. Недајбоже ако има нешто ќе предочиш, но мој совет немој на лошо, кажи им да знаат дека сепак се случило во градинка, но не ги напаѓај.

На Anturium и Cherry79 им се допаѓа ова.
  19. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    905
    Допаѓања:
    1.307
    Колку што те читав мислам дека ти пишуваше дека имаше детето температура и беше болен. И со син ми се случи исто, од некоја бактерија правеле излив на колкот и затоа можеби е тоа движење. Некоја мајка ако е поупатена нека пише.
    Поминува, ама треба одмор.

20. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.160
    Допаѓања:
    6.830
    Имаш право, не мора да значи одма удар е точно. Ама мислам ако цел ден е бил ваков со одењето би требало да забележат дека нешто не е како што треба. Сметам дека таа возраст сеуште бара поголемо внимание, а и затоа овде има макс 6 деца на една воспитувачка. Во група се многу деца ама па и има многу воспитувачи, барем некој од нив да забележал.
    Како и да е да не грешам душа, ќе прашам утре секако.

Да, минатата недела беше болен. Викаш можно е да има поврзаност, не ни помислив на тоа. Баш ќе се расчитам сега тука фала ти

На Mother of 2boys му/ѝ се допаѓа ова.