Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    @Erika.greeneyes , дали ви праќаат слики повремено од активности? Јас само што ќе ја видам ќерка на слика знам дали брзо пред тоа има плачено или не.
    Дека трпат да им плаче дете цел ден, трпат. Или ќе и подвикнат, па може за тоа има револт. А стои и фактот да има проблем и со некое дете.

Дали од септември останува во иста група, со исти воспитувачки?
    На другарката детето во јасли не се навикна никако. Во прва мала од прв ден со кеф оди, без плачки, без проблеми.

На Erika.greeneyes му/ѝ се допаѓа ова.
  2. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.883
    Кај мене мраз излага,свекрва ми ја носи сабајле и еден ден без чорапи ја однела и викам да не ја видам без чорапи уште еднаш.

3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    23.067
    Ако плаче цел ден без прекин ќе ја познаеш кога ја зимаш. Кој и да плаче цел ден, во најмала рака ќе биде црвен околу очи. А ти како родител веднаш би знаела дали плачела или не.

На Erika.greeneyes и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  4. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Не ви пишав, пак отидов да ја земам и ПАК не успеав да прашам, дури и друга учителка ми ја изнесе ама кога отворија врата излезе ладен воздух и детево само во нозе беше испотенко, така да најверојатно дента беше некој проблем.
    Од тогаш еве пак сме дома десет дена со антибиотик, а може и ќе продолжиме зошто сред лето кога нема ништо живо да опстои она мртва болна со антибиотици и триста контроли се малтретираме по болници. Но не сме решиле уште што како. Август сме на одмор после тоса со мало бебе исто нема да ја праќам.
    Може ќе биде тешко за адаптација одпосле, немам памет веќе. Не спобудале од овие болници детево, секој ден сме или секој втор. Кај ние и она си направи трауми од било кој во бел мантил, сега распознава, бега и вришти.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.634
    Допаѓања:
    7.545
    @gothchick , еве сме. Демек во лето не настинуваат, мојава ќерка пак со антибиотици е. Не знам уназад дали имало месец да не е без Виранто, антибиотик или слично.
    Ми се смачи од одење по доктори.

За плачење од сите нивни кажувања, само еднаш или 2 пати ја имам земено баш со црвено лице и потечени очи.
    Се останато им паѓа во вода. Дете насмеано од уво до уво. Се гушка со други деца, бара за внатре. Е па без прекин ако плаче нема да се однесува така.

6. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.574
    Допаѓања:
    8.587
    @Miss_S @BellaBibi денеска кога ја зимав ја слушнав до надвор дека плачеше и излезе насмеана најверојатно дека ќе ме види мене ама ја познав во очите дека тогаш плачела ама не беше црвена или да липта како да плачела без престан. А друг пат кога ја земам па воопшто во очите не делува дека плачела.
    Сега друг момент не знам дали е за оваа тема или за во свекрвите ама ајде.
    Свеки ми рече(не директно) ама во мене бил проблемот што не се адаптирала. Многу била поврзана со мене.
    И кажувам како одреден период одеше со трчање сега не сака.
    И почна зошто само со мене спиела затоа таму не сакала да спие. А искрено таму не ни стигнавме до тој дел секогаш во 12 ја земам тие не се потрудиле па да видиме дали ќе спие. И после ми рече требало да спие со нив, за да се одвикне од мене. Толку тешко ми падна кога го слушнав ова. И кажав дека постојат деца што дома само со мама спијат па во градинка спијат или две деца исти родители едното лепенка за мама другото не. Не планирам себеси да се обвинувам што ќерка ми е едноставно таква. А и сега ако не трча по мене,кога?
    Уште 2 години нема. Ќе порасне и сама ќе си спие. Брзо ќе помине ова време.

На steela.honey и Mother of 2boys им се допаѓа ова.
  7. velesanka

velesanka Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2009
    Пораки:
    2.648
    Допаѓања:
    2.476
    Мојот спие со мене, секоја вечер, гушнат, цица. Но преку ден спие и со тато, и со баба/дедо, и со тета и со вујче. Нема проблем. Сам да легне и да заспие, не знае. Но да го гали/чешка некој си заспива без проблем.

8. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.390
    Допаѓања:
    23.067
    Свекрва ти батали што збори.
    А ти мислам дека е редно да си закажеш еден мини состанок со директорка и една од учителките/негователките и да видите заедно каде е проблемот.
    Деугарка исто ,,имаше проблем” со адаптација. Па како малата не јадела, не спиела, не пиела вода. Случајно се погодува да се најдат со учителката и сега одеднаш малата е најсупер дете.

На Mumoftwo30, Erika.greeneyes и IRBBB им се допаѓа ова.
  9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.024
    Допаѓања:
    110.676
    Ау што да ти кажам, еве го 2 недели не е во школо он пак е болен. Воспалено уво, нема ни 1м од претходниот антибиотик. Моето има тон антибиотици испиено, на колешката 1м помала нема помирисано антибиотик, ај сеа од градинка, ама и претходно беше се болен. Нема правила мајка. Јас би направила пауза за бебе и одмор, друго не.
    Аха нема проблем, помајкин од мојов мајмун мал нема мислам. Спиеме гушнати или бар да ме допира преку ограда од креветче, што да ти кажам, мајкин та најмајкин, еве сега ми дојде само да ми каже мама да ми легне на гради и си продолжи со играта. Лепенка. Па се адаптира. Ќе прават инат додека не ја оставиш да спие, само така ќе сфатат дека градинката ви е потреба а не ја носиш за да не седи дома. Јас знаеш како би постапила? Од понеделник Х останува да спие, јас почнувам со работа, ќе ве замолам за соработка зошто немам кој да ја зима повеќе пред спиење. Ќе преплаче и она, ќе се смири, па дури и ќе се здружи со децата. Ако не можеш ти татко и нека отиде.

На Mumoftwo30, gothchick, Erika.greeneyes и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.208
    Допаѓања:
    24.622
    Првата година в градинка беше цела година болен со неколку испиени антибиотици, летото 3 пати со температура беше, со мрсули, со кашлање, со стомачни вируси, на одмор август заминавме со антибиотик таму го допи :) иначе во градинка почна во февруари на 2 год и 2 месеци. Потоа следноте години само по 1 годината со тт беше и само 1 антибиотик, пу пу да не подречам нема пиено антибиотик повеќе од година.
    Со него, со големипт завршува градинката, помина 3 години таму и не ја засака :D ете и вакви деца имат :rofl: па од септември прваче, се надевам школото ќе го засака 8)
    Малото е 10 месеци и него од септември ќе го носиме во јасли на 1 годинка полна. Па се надевам со него полесно ќе поминиме ^_^

На gothchick му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.574
    Допаѓања:
    8.587
    Фала на споделеното. Сега се споени групите и слушам нон стоп галама ваљда не можат да ги смират децава оти заедно се со прва мала. Мене ме плаши моментот пошто навистина плаче еве денес до надвор ја слушнав како плаче. Како ли ќе биде ако остане до 3? Слободно карајте ме.

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.024
    Допаѓања:
    110.676
    А како да се научи ако не плаче? Пак ќе повторам, свесна си, детето ти е захтевно, они може ја оставаат во креветче а она не сака или сака некоја играчка а не и даваат и ете куршлуз.

13. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.574
    Допаѓања:
    8.587
    Мојава е малце научена од баба и дедо нели да и се оди по га*зот. И да добие што сака, верувам таму нема тоа и затоа плаче. А и не сака да ја кара некој. Јас ако ја карам не е проблем ама друг ако и рече нешто одма крокодилски солзи.
    Фала за советите

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.024
    Допаѓања:
    110.676
    Многу убаво те разбирам, прво ти малце зацврсти со ставот за градинка па после полесно ќе ти биде.

15. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.981
    Допаѓања:
    13.053
    Доенче ми е, лепенка за мене од прв ден, 4 години има и се уште спие со мене (со повремено преместување во детска), па 3 години си оди во градинка. Имавме една година конкретно во прва мала кога беше, секое оставање беше со плачки и влечење ама прекина и тоа.

На Lisandra, IRBBB и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  16. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.291
    Допаѓања:
    28.050
    Многу деца, посебно помали, реагираат во лето на споени групи. Ги мешаат со деца што не ги знаат и со учителки што не ги знаат. Уште памтам пред 2 лета син ми во споени групи како одеше во градинка.... со влечење кошули, дерење од паркинг дека не сака да оди... и тоа дете кое беше целосно адаптирано и ја сакаше градинката. Баш тогаш воспитувачката ми кажа дека многу деца така реагираат во лето. Тогаш име 2 ипол/скоро 3 години. И пристапот е важен. Нивните учителки си ги знаат какви се и како реагираат, другите не се замараат за деца од други групи.
    Сега на 4 ипол/5 ужива и во лето ама голем е и надвор се цело време. Се проаѓа мајка, ќе мора да се издржи. Ама како што ти пишаа, ти биди со цврст став дека ќе оди во градинка. Инаку ништо не правите.

На IRBBB и Erika.greeneyes им се допаѓа ова.
  17. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.574
    Допаѓања:
    8.587
    Секако, од градинка немам ни намера да се откажам. Ќе си оди. Само мм ме предомислува дека летово да си продолжи до 12 да седи дека не било баш добар момент сега да останува со спиење кога се споени. Ми вика од септември во прва мала да ја оставиме со спиење.
    @Skyler фала за споделеното :hug:

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.291
    Допаѓања:
    28.050
    Ако можете да ја земате во 12, земајте ја во лето. Кога полни 2г? Ќе оди во редовна група од септември, завршува со јасли така?

19. Erika.greeneyes

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.574
    Допаѓања:
    8.587
    Па летово прави 2г. Во септември ќе има 2години и еден месец, не сум прашала ама ваљда во прва мала ќе биде ако не се лажам.

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.291
    Допаѓања:
    28.050
    Да, и подобро ќе и е таму со нови учителки, фатете ред од септември.