@Brpbrp , извини ќе те означам тука. Мислам имаш дете во градинка. Дали во пракса после антибиотик и од градинка стопирате недела/две? Ќерка како што некаде низ темите имам споменато скоро па секој месец е со антибиотик од кога е во градинка. Сме пробале и веднаш после испиен антибиотик да тргне во градинка и да седи дома 1-2 недели. Резултатот е и вака и така од 3-5 дена после тргнување се враќа со растечен нос, за брзо почнуваат и кашлици и се останато. И до опструкција сме стасале. Веќе не знам ни што е правилно и што не е.
Ние после антибиотик ден два дома и ја пуштаме, ама исто повторува често. Не знам дали е до тоа ама ако си е такво детето мислам 3 недели да е дома после ако има нешто во градинка пак ќе го фати.
Да тоа се случуваше до 3та година после 3та го пуштам после 2 до 3 дена ама од 3та до еве сега скоро 4та година само 1 пиеше антибиотик зошто фати варичела и не направивме доволна пауза па заврши со црвено грло ова беше во ноември месец од тогаш навака се нема разболено. Имал растечен нос ама одма сум ставала хлорафеникол 5 дена во нос и инхалации со гентамицин и синомарин 5 дена и тера. Предходно чекав повеќе па завршуваше со гнојна и темп 40.
Значи мајки, кога завршува веќе ова со плачкиве, кога ќе престанат да се болни на 3 дена????? Аман веќе еј! 3 ипол години е, нема абер да влезе во колосек, џабе е се. Болни нон стоп се на 5 дена макс. Плачки при одење секое сабајле, нема спас!
Дали девојчињата кои се 2, 3 години во вашите градинки ги бришат после мочкање или сами се бришат? После жалење дека ја пече кажа дека никој не ги брише и откако ја исконтактирав градинката, искочи дека они сами ги учеле да се бришат. Мене ова не ми е логично за 2,3 годишни деца, сами да се бришат, ешерихија некоја да закачат недобришани. Дали претерувам јас?
На 3 години ги бришеа. На 4 демек ги учеа да се бришат. На 5 сега нит ги бришат нит им даваат тоалетна сами да се избришат.
Mislam.deka i mojata ne ja brisat. Gledam doma pocna da se tepa sama da se brisela i taka razbrav. Pa ja ucev i jas doma kako treba i se brise demek nekako. Olesnitelno mi e sto znam ne kaka vo gradinka. Do sea ne mi se pozalila deka ja pece nesto ama jas bar 1-2 pati nedelno posle banjanje mackam malce weleda za pelenska poso pocrvenuva
Јас ја мијам после секое враќање од градинка ама ваљда што седи 8 саати небришена, а осетлива е. Среќа не кака и мојава, дп душа рече за какање ги викаме.
Јас само што ќе го поставев истото прашање, мислев само ние сме...6 месеци оди во градинка и секое утро е со плачки како прв пат да влегува.
Mojata koga bese vo jasli pocesto se razboluvase, godinava vo prva mala da ne zarecam super e. E koga pocna vo prva mala se javi problemot so placenje. So meseci odevme so placenje, i tamu placese. I zboruvav sve ubavo za gradinkata dzabe. E posle pocnav da razgovaram poinaku ako neplace deka je odime vo igroteka posle gradinka, deka ke kupime balon ili slicno i veruvaj detevo se promeni, prestana da place, si igra so site i sega edvaj ceka da odi vo gradinka. Neznam dali e do toa ili vremeto si go napravi svoeto no ete uspeavme
Јас пробував вака и мојата пак плаче(дека ако плаче мама ќе биде тажна, мама ќе плаче, ако не плаче дека ќе и купам чоколадо ќе п одиме на лулашки и сл). Не сака да ја замисли градинката. А не па да оди.
Ajde moze i treba poveke vreme za adaptacija. Jas bev na rabot da ja otpisam i da probam vo druga gradinka, si vikav da ne e do vospitackite bidejki vo jasli super bese. No ete naednas se promeni, daj boze i kaj vas da bide taka
Здраво некое инфо за детските градинки Кочо Рацин поточно Бели мугри и Панорама (јасли) Какви се условите? Дали сте задоволни?
Ве молам за совет малото има 2 год, супер прифати градинка, се осеќа дека е сигурем, сака да оди, учителкитњ во јасли што уште му се се супер, АМА пред недела дема гледам заби залепени на раче… учителките одма се јавија дека ќе припазат, се извинија… денес пак… мојот не гризе, не знам ни дали знае ма да сеа сигурно знае… кротко дете е, како да реагирам??
I kaj nas vo grupa ima dete sto kasa i grebe, nema dete sto go nema kasnatoi izgrebano. Reagiraat roditeli, reakcijata e dete e, roditelite da razgovaraat so deteto. Navistina neznam sto moze da se napravi.
Здраво, ќерка ми е во Бели Мугри, моментално во Панорама дека на лето ги спојуваат. Чепкај низ мислењата мои, се што е напишано е за таму. Ако те интересира нешто повеќе, пиши ми. Во прва мала се идеални негувателките, за во јасли има типс&трикс ако се уште истите негувателки ( за да не те замараат тебе, со децата се супер они )