Здраво феминки, девојчето ми е една годинка и ќе оди во градинка. Не е проодена се уште, само лази, се исправа и сл. Што би требало да носам во градинка, освен вода, пелени, влажни? Дали топлинки носите на непроодените и дали ги пуштаат да ползаат или не?
Ќе ви кажат од градинка. Ние влажни, крем, брисачи носевме месечно. Шише за вода (им ставаа таму флаширана), памперси, резерва облека секој ден во ранец. Топлинки оставив таму, додека не беше проодена, не носеше воопшто. После еден период сама ги слекуваше, ги фрлаше.
Кај нас, не во Ск ова, ги оставаа. Може не цело време. На прием ги ставаа во креветче додека стасаат сите и појадуваат. После појадокот долу.
Ги оставаат да ползат. Може не постојано, ама ги оставаат. Мојот е 18м ама уште не е прооден. Кога почна прашав што да му носам за нозе, рекоа како,дома така. Во моментов бос го носам. Во поголемите групи каде ги носат во тоалет на миење, мочкање кај поголемото бараа задолжително нешто со цврст ѓон што нема да се мокри.
Ги оставаат долу на подлога. Мене така ме известија дека почнала да оди држејќи се за креветчето што дома не го правеше.
Јас поинакво искуство имам. Може ме имаш читано по темите. Мојата е не возможна за чување, една секунда не мирува. Кога шетаме нон стоп трчам(си ослабев искрено). И дома нон стоп сака по нејзино инаку одма крокодилски солзи. Нон стоп скоро плаче и кога ќе ја фатат тие бубачките кај мене во рака да биде и никој да не и збори ни па да ја погледне додека не и поминат. Е и во градинка ми се жалат од неа. Сакала да скока од столчињата, децата ако и зеле играчка правела хаос зошто нели не е по нејзино и сл.
Останува да видиме за месец дена каков ќе биде. Уште се мислам кога да тргне. Секако следна недела одиме на одмор па ќе биде покасно, нема да е од први. Си викав негде крај на Септември, таман да поминат гужвите и да се адаптираат дел од децата. Може па и грешка сум, не знам?
Ние носиме пелени, влажни и брисачи на почеток на месец. А во ранче шише со вода и резерва облека. Кај нас ги оставаат доле на подлога. Мојот откако е почнат е бос, ништо не носи.
Фала ти за одговорот Незнам во кој клон сакам да ја запишам незнам кој се подобри и што е разлика помеѓу буба мара и срничка градинки. Ние ќе се преселуваме на 3та мак бригада до гимназијата Димитар Влахов па која би била најблиску добра градинка? Срничка Црвенкапа е приватна? Таа ми изгледа најблиску
Немам искуство со Бубамара ама топла препорака за Срничка конкретно Чекорче или Штркче. Еве може тука има некоја членка што носи дете во Бубамара, па да даде мислење. Во приватна градинка во Аеродром не би носела дете, една нема добра (имам едно лошо искуство), да е некоја од интернационалните или Грин хаус ок, а другите не, само парите ќе си ги фрлиш. Државните во Аеродром се одлични.
За државна ме плаши само да не се 40 бебиња во група на 2 воспитувачки па како ќе успеваат да ги хранат и менуваат пелени, плус 2 бебиња во едно креветче како изгледа тоа ќе се удираат, туркаат? Иначе мене овие од срничка ми одговараат, од буба мара далеку ми се лисиче и ново лисиче
Ги ранат прво тие што не прават проблем, па после се занимаваат со попроблемаричните. За менување пелени се испраксирани. Никогаш не се вратил потпарен и секогаш го враќаат со чиста пелена. Е за спиењето кај син ми за жал е така. Спијат и по две ако има многу присутни,среќа тие креветчиња се поголеми од стандардните. Не дека е идеално, ама еве јас не можам да се пожалам. Моето е во срничка. Во јасли се три негувателки секогаш (освен летово кога беа по одмори, ама секогаш доаѓа некоја на испомош бар за јадењето).
Изворче го затворија пред 2 недели, ќе се гради нов објект ради дотрајаност. Релно многу беше стар ако земам предвид дека јас одев таму пред скоро 40 години . Малото е во Бамби, големиот во Лале одеше, ама овој вториов ти е далеку, позади веро. Ианку тој клон мене повеќе ми се допаѓаше, помал и малку поинтимно делуваше.
Па имаше некаде објава една година. Искрено се сомневам бидејќи од корен ново ќе се гради, ама еве и во најдобар случај побрзо од тоа не верувам да биде.
Има ли некоја детенце во Карпош 4 градинката, да сподели искуство? За детенце од 1 година прашувам, значи во јаслите