Во објавата пишува сите деца си ги задржуваат групите и негувателките, само објектот ќе е друг. https://srnicka.com/и-з-в-е-с-т-у-в-а-њ-е-5/
Мајки дали некоја од вас има искуство со градинката Срничка во Аеродром? Од септември треба синко да почне таму, ама не знам апсолутно ништо ни за учителки ни за воспитувачки… Не знам ни каде да прашам, отидовме два пати таму ама не можеш да влезеш да се распрашаш, па ниту просторот да го видиш
Ве молам ако некој има свежо искуство од Колорес и Литл ми во Аеродром конкретно за предучилишна возраст да сподели искуство. Конкретно ме интересира дали ги мешаат групите со помали дечиња, дали навистина имаат некоја програма за подготовка во училиште, колку деца се во група и како сте задоволни генерално.
Lugje dali imam sansi sega da go zapisam vo gradinka Konkretno za Stip se raboti ete malku zakasnavme znam ama planovite se smeni ja I sega sakam da trgne dali postoe moznost da go primat ili mnogu e kasno sega
Во градинка можеш кога сакаш да го запишеш, не сите се раѓаат во декември за да тргнат во септември во градинка. Моето го запишав во февруари тргна пример.
Добро утро мајки, ме интересира дали некоја од вас има искуство со градинката во Кисела вода - Расадник "8-ми март"? Дали сте задоволни со грижата и вниманието за децата? Тргнувам на работа од септември, немам избор, а бебето ми е 9 месеци. Прашав за исхраната таму и малку ме зачуди што даваат иста храна на бебиња и на деца до 2 години. Гледам даваат кравјо млеко, сок, тортици (благо) ... Знам бебе не смее тоа да јаде до година. Ме фаќа паника, си цицаме, се немаме разделувано до сега и баш се напнувам
Јас колку што знам секаде е така, иста храна е за деца до 2 години, иако сок и тортици не ми се ни за 2 годишно дете. И во нашата градинка имаше тортици и сок. Сок не мора да му даваат на бебе од 9м. Ти носиш шише твое со вода и тоа го користи. Ужината обично нас ни ја ставаа во ранец, кога не беше овошје. Прашај кај воспитувачката која би го чувала за таква опција. Е појадокот е скоро секогаш со кравјо млеко, урда така нешто. Секаде е така. Ручекот е тој истиот за сите само пласиран и тој би требало да е ок. И мојата почна на 9м како скоро сите, цицаше до година и пол и многу брзо се адаптира. Нека не те фаќа паника ќе си се навикни. Воведи само кравјо млеко и тоа е.
Фала ти за одговорот и охрабрувањето. Она си јаде се до сега што и имам дадено, нема алергии никакви. Ама стварно внимавам дома на нејзината исхрана и сега не ми штима баш да знам дека ќе и даваат шеќери. Јас сок воопшто не планирав да и давам ни понатаму кога ке потпорасне. Многу сака водичка да пие и чајче, па би се држела до тоа колку можам. Останатиот дел од исхраната во градинка е ок, немам против, само ова некако ми беше чудно.
Мајки, од градинка ми рекоа да му ги потпишувам алиштенцата, влажните, кремата и сѐ што ќе носи во ранче. Е сега, како правите вие, дали може да ја ставам облеката за пресоблекување во потпишана зип ќесичка? Кремата, влажните ќе ги потпишам, ама пример чорапчињата како?
Сега се јавив во градинка, ми рекоа да прими трета доза дитепер, па после 4та доза. Нели 3 дози беа? Ми рекоа дека сега нешто смениле, се давало на 18 месеци ама после пандемијата порано. Ние сме скоро 16 месеци. Дали така се вакцинирани вашите деца? Со вакциниве во глава ми е хаос.
Следна ми рекоа во прво одделение, искрено не се координирани ни доктори, ни воспитувачки, едните викаат на 18 месеци, другиве викаат препорака од министерство е после 6 месеци да се ревакцинира а не после година, инаку немало да ги примаат во градинка. Хаос. Инаку, само го болеше рачето и затоа беше кенкав, следниот ден имаше црвенило на рачето, други симптоми немаше
Па тоа ми е, не ми се става се живо и диво што ќе кажат како да се експериментални глувци со услов да одат во градинка. Не сум антиваксер во ниту еден случај ама сепак новитетиве не ги сакам особено кога ни тие сами не знаат како и што.
Имаш да си нарачаш на али како печат. Иначе мене ова глупост ми е, најискрено, не сакам да си ги уништувам алиштата.
Ревакцина не е исто со 3 дози дтп, 3 дози се, и една ревакцина на 18м. Не ставајте порано од наведеното вакцини.
Здраво, дали може да ми кажеш од која причина? Бидејќи консултирав неколку лица и не добив конкретен одговор.