Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Бубе98

Бубе98 Нов член

Се зачлени на:
    7 септември 2024
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Како се снајде со повозрасните деца?

Како се снаоѓаат вработените бидејќи таа се уште не оди и и треба помош за јадење?

Инаку, колкава била групата?

2. anngelique

anngelique Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    2.738
    Допаѓања:
    6.709
    Па кај нас беше случајот додека не почне само да дава знаци дека е спремно за да јаде само они ги хранат. За одење не знам зошто моево беше проодено кога тргна ама сигурно имаат начини дека одат и деца од 8-9 месеци што не се проодени. Муабетот ми е дека нема да ти заостане детето зошто е со помали, они си следат развој и си прилагодуваат. Инаку лани беа околу 30тина деца, оваа година мислам дека се помалку во јасли.

3. Mumoftwo30

Mumoftwo30 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2023
    Пораки:
    3.726
    Допаѓања:
    10.502
    После сто години, влезе сам во градинка вчера, без да пушти ни една солза! Се израдував искрено, си играл повеќе со дечињата сега, а нејќеше, ми викаше дека се срами, ама се опуштил. :inlove:

Малото е во голема група веќе, ама со урлање и пиштење оди се уште, ама ќе се научи и тој за 2 год.:rofl:
    Таму се смирува.

Исто не сме болни цела оваа недела, иначе на секои 3 дена беа болни од градинка, да земам да запишам негде и тоа.:rofl:
    Затишје пред бура. :?:

На LUCI 99, SummerGirl, duffi и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.146
    Допаѓања:
    40.509
    Мојот тргна отприлика како твоето (на 14 месеци). Се адаптираше за една недела. Јадеше од прв ден и солза нема пуштено еве веќе пола година. Расположен оди, расположен го зимаме. И он не одеше (дури сега заодува). Точно во почетокот повеќе го оставаа во креветче (за да не во повредат другите што одат), ама кога почна да се буни ни кажаа, бара доле го оставаме доле. За јадење ги ранат без гајле.

На Лалина, duffi и Mumoftwo30 им се допаѓа ова.
  5. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    @emkaemka фала ти многу на одговорот, ме охрабри. Ќе пробуваме месецов, се надевам ќе се прилагоди.
    За тоа да не влегувам внатре се согласувам. Вчера стоев пред врата и уште полошо беше. На секоја секунда викаше мамааа и отвараше да провери дали го гледам. Ги вознемирува другите внатре.

Знам дека сите деца плачат, ама луѓе ова моево... не знам што е ова, дали си носи некоја анксиозност, ова стварно не ми изгледа ко од сите деца.

Е ова, ова не знам дали ќе го дочекам. Абе овој кога плаче плаче, и во состојба е со сати да липа.
    Немам самодоверба со градинкава, не знам дали ќе не' биде.
    А знам дека мора. Морам и да работам, и да го средам домот, и најмногу од се' да се средам себеси.
    Со двајца залепени за мене 24/7, мене лудница не ми бега ама најсериозно.
    А најважно од се' е што е за негово добро, зашто му требаат другарчиња.

На duffi и emkaemka им се допаѓа ова.
  6. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Се ќе дочекаш.
    Нема пробувате, ќе се навикнете!
    Сите околу ми викаа нема шанси да се адаптира, не ти е жал што волку плаче итн итн.
    Толку беше лепенка за мене, што и со татко му не седеше сам, ако се бањав со мене беше, абе за мочање со мене идеше.
    Ич ич не беше оставен за ништо, каде јас, таму он, ако не е за него, не одев.
    Да знаеш и дека ќе ти биде лут, но јас не оставав простор да дискутираме, имам голем авторитет врз него, мораш да одиш и крај.
    Да верглав цело време за градинка и околу градинка, не.
    И да, поткуп, колку и да не сум за тоа, го поткупував.
    Време Ковид, не шеташе по продавници и имаше да многу играчки ама сите поминати, тек тогаш убаво отвараа продавници, па на секаква ситница се радуваше, се му беше ново, од смоки со форми, до мали млекциња, кинетички, слајм, вртени цефки..

На дете, деца му требаат, друштво, мора да се дружи, во најголем пик на Ковид го пуштив поради друштво и сега во дневен престој оди пак заради друштво.
    И да знаеш пресреќен е со другарчиња.
    Еве во дневен сакав до 14ч да оди, ама одеше до 16.30, за оваа година сам најави дека ќе седи дури седи наставничката :D

Биди упорна, мора да имаш време за себе и за негово добро е мајка му да има време само за неа (fingers)

На duffi, LivingGlam и H.VAGA им се допаѓа ова.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    @LivingGlam такво ти е детето, исто ко моево :( Во градинка со пкачкини легнување на земја, прваче лани ок , годинава ја почнавме лошо
    Јас не попуштав и го оставав. Плачеше со саати , воспитачката велеше без глас ќе остане. Лани прваче супер. Сега и јас немам памет што. Матичната ми препорача сируп некој калма Б да му ја намали анксиозноста , но не знам ....
    Почекај ти, имате време. Повеќето од дечињата плачат (знам дека не е утеха)

На SummerGirl и LivingGlam им се допаѓа ова.
  8. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.566
    Допаѓања:
    8.568
    Јас па мислам од мојава потерсене нема.
    Една година оди, сабајле уште плаче кога ја оставам.
    Многу е поврзана со мене.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  9. PollyPocket

PollyPocket Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    6.205
    Многу од другарчињата на мојава, плачеа секој ден во јасли, сега како не префрлија во прва мала, трчкаат накај градинка.

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.128
    Допаѓања:
    1.633
    Барам утеха!
    3 дена градинка со вриштење, липтање и тресење.
    Кога е со мене не се одвојува и се мисли дека пак ќе ја оставам, а мене срце ми се кине поради тоа.
    Вчера бевме на лекар, само што виде непознат лик почна да вришти. Ми е страв да не се истрауматизира детево и стварно се чувствувам деновиве како лоша мајка што на сила нешто прави. ;(;(;( Згора на се и се разболе. Ужас! Многу жално.
    Кажете ми дали е нормално и дали ќе помине?
    Веќе сум на мисла да не ја мачам и носам, а знам дека сите минувате низ истото на почеток.

11. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    19.037
    Нормално е.
    Сите истото си го мислиме дека ќе има трауми едно друго ама на крај се средува. Нормален тек на процесот

На Kikinda9, LivingGlam и Sun&Moon им се допаѓа ова.
  12. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    3.472
    Син ми воопшто не се расплка, на вториот ден се адаптира јас си чекав надвор велеја ако не оди еве го си седи, заминав и чекав да се јават, другиот ден сам влегуваше насмеан, па и немам видено друго детенце да плаче, реткост е некое да се погоди децава сите насмеани и учителките се топ, само бебенца шо некогаш плачат но многу од нив уште на влегување пуштаат раце кон негователките.

13. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.473
    Дете нејадач тргна во градинка (оди до кај 11 и пол) Дали да му давам да јаде нешто од дома и да го земам за ручек дома. Или да не давам јадење? Со надеж дека ќе пројаде нешто повеќе. Совет ќе ве молам.

14. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.999
    Допаѓања:
    34.785
    Зависи кога го носиш ако е пред доручекот не давај ако е после дај зошто ужинка е во 10 а во 12ручек ;)

15. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.499
    Допаѓања:
    2.892
    Мајка синко е нејадач, односно пребирлив јадач. И јас бев со надеж дека ќе пројаде градинка ама извини што ќе те разочарам, синко не пројаде :worried: седи цел ден и е само на леб и ужинка ако е нешто пудинг или тортица. Доручекот го јаде бидејки е лебче со нешто мачкано па тоа ќе го изеде. Овошје ако има не јаде. Ручек ништо само леб, некогаш ни леб. Така што јас од дома пред да оди му давам да јаде нешто зошто може ништо да не јаде таму и да е цел ден гладен. Имаше период кога не сакаше ни леб да јаде беше цел ден во градинка на бисквити само. Така што ќе си видиш по детето пробај и така и така.

16. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.769
    Допаѓања:
    3.473
    Еве втора недела ни е, го праќам гладен, го зимам во 11 и пол, поминува: доручек, ужина и ручек. (со консултација на учителката). Со надеж дека ќе пројаде.

На Bubamaricka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.499
    Допаѓања:
    2.892
    Дај боже да пројаде, мајка од срце ти посакувам да пројаде, јас живци искинав 5 јадења ги вртиме само година дена е на иста килажа.

На Malesia му/ѝ се допаѓа ова.
  18. simpleewa

simpleewa Истакнат член

Се зачлени на:
    9 мај 2021
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    141
    Дечки, да ве прашам нешто околу градинкиве со распоред со цврста храна и АД.
    13 месеци ми е девојчето, има 3 цврсти оброци и ужинки, нели како што е ред во градинка, и млеко пие навечер пред спиење 210мл и ноќеска скоро сабајле околу 5-6 180мл. Дали треба да го скратам тоа утринското млеко, длаи вие со деца на таа возраст давате млеко?
    *Не знма во која група точно да се обратам...

19. Cherry79

Cherry79 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 март 2021
    Пораки:
    1.218
    Допаѓања:
    1.739
    Мало е уште, рано е да го скратиш, давај. Јас некаде на 2 год го скратив тоа утринското, со тоа што намалував, на крај пиеше околу 60 мл. Кај 8 и 30 доручкуваат во градинка така да таман е до доручек.

20. Scorpion91

Scorpion91 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2019
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    226
    Дали сте порачале топлинки од toplinki.mk и како сте задоволни, се плашам да не е некоја измама...