дете 1г1н, имаше малку тт 37,5 и после тоа ништо цел ден. Правев инхалација и јас со синомарин. КС секако ми беше во план да направам бидејќи одамна не сме провериле, ме интересира железото најмногу. Витамин ц кое го давате за оваа возраст? Ви благодарам. Мене ми беше шубе да го пуштам во градинка, здравје понеделник ако е добар
Има капки вит ц на пиковит. За жал, повеќе ќе биде со мрсули отколку без во првата година во градинка, па и после тоа. И моето е 1г и 2 недели, ама еве издржа 2 недели, па денес се појавија мрсулите. Јас му правам чистење со физиолошки и шприц во една ноздра, па искача од другата. Ставам оригано пред спиење, ацидосалус пред градинка и тоа е. Ќе давам од утре плус и бимунал.
А зошто инхалација? Ако има бактерија на нос ќе ја разнесеш надоле. И зошто кс за растечен нос кога нема ни темп. Виранто, солен раствор во нос, септаназал ако е многу затнат и ако станат зелени мрсули вигамокс (пред тоа евентуално брис )
Добро, мало е и јас тогаш бев миле паника, за разлика од сега. Ама за носе само ако е не се секирај. Ако почне да кашла тогаш следи, ако кашла долго јас би го однела да го наслушаат и нормално тт ако качи висока. Ц вит побарај во аптека за таа возраст јас од зегин некој земав. Мислам дека друга општина е ама не знам
Инхалации се прават ако дете има спуштено на плуќа или некое рапаво дишење. Ако е на адптација, навикни се, носот ќе му тече константно додека е во градинка. Вади му мрсули само да не спушта.
Земав за малиот ич не го сака, многу лош вкус, си реков јас да го користам за ме ако не друго, не беше евтинко, ќе повратев и така седи.
Јас во нос го прснав на мене еднаш или два пати и ми го изгоре носот. Искрено мене после спрејот почна уво да ме боли, а го купив за да ми помогне со синуси. Детево плачеше со саати откако му прснав. Купив два спреја демек еден за мене еден за дете и двата во канта завршија.
Почна деновиве воспитувачката да праќа слики од активности. Едната страна е цела со плакари така да верувам дека има некоја играчка плус таму За почеток бар од слики ептен интересни активности им спрема воспитувачката. Е сега мојава и 2-3 други најмали во група обично настрана се по сликите. Или се мали или случајно се погодува така не би да судам предвреме и да речам не се вклучени. Е сега она што ме мачи, кај што праќате дневно памперси отприлика знаете колку често ги преслекуваат? Во јасли знаев, обавезно после појадокот, после ручекот т.е пред спиење и после спиење пред да си ги земиме. Значи 3-4 памперси обавезно. Сега ми ја враќаат ќерка со 1 максимум 2 потрошени памперси што мене ми личи премалку. Дури е вчера имавме некои обврски, па ја зедовме пред спиење буквално ни еден памперс немаше сменето, не знам ни дали од нешто пиела и вода, шишето и стоеше празно во шкафче. Празни им оставаме ние, за таму да им стават вода. Планирам секако деновиве да поразговарам на оваа тема.
Кај мојава и менуваат најчесто два пати. Ова до 12. Сега со спиење 2,3 пати. Никогаш не ми ја вратиле црвена или не пресоблечена.
Од кога почна во градинка, никогаш не била побесна, понепослушна, па и поневоспитана. Еве 3та недела како иде, уште иде по само 3 саати, ама од кога тргна пред неколку недели, почна да се дере "ти си глууупаавааа". И се смее ко негативец во филм. Не била цвеќе за мирисање, ама така никогаш не викала. Почна глупости да прави и додека јаде, почна да фрла храна или на сред џвакање да ја исплукува. Никогаш претходно така не правела, кога нејќе да јаде, нејќе, и не ја форсираме во моментот. Ама такви глупости еве сеа од кога тргна. И почна многу често со рендом тантруми, ајде си викам, ваљда е под стрес, процесира. Ама ова другово... што друго ќе "собере" од градинка? Нели демек во градинка да ги носиме за да стекнат добри навики? И ред и дисциплина? Или дека е тек на почеток, па вака процесира? Што да очекувам?
Не се случило да е црвена ама ми личи премалку мене со спиење, да е еднаш или двапати максимум преслечена.