Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.429
    Допаѓања:
    8.359
    Може да ми пише порака некоја мајка што детето и одело во градинка а го доела над 2 години. Ми треба нешто да ја прашам.

2. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    396
    Здраво мајки. Ќерка ми е 11 месеци и со многу маки ја примија во градинка. Не во таа што ни е поблиску, туку во друг клон малку подалеку ама тоа е. Е сега сме на адаптација, она не плаче, немаме такви проблеми си ужива, јаде, јадачка си е и дома, може и ми ја прејадуваат, но не можеме глава да кренеме од болести, де бактерии де вируси сите се испоразболевме. Дали им давате нешто на децата за имунитет? Како што гледам во групата само јас пријавувам отсуства по недела дена, и повеќе. Другите по ден два. Сите одат. Не е можно само моево дете да е толку болно. Има и поголеми и помали од нејзе. Прво некакви афти фати на грло, и се воспалија и ушите. 50 црп, не фатија бактерија, се лечевме со алмацин, само што ја вратив две бактерии нос и очи. Пак антибиотик локално. Сега пак третпат ја вратив, дијареа. Претходно никогаш не била вака толку болна. И ние со неа, исти апчиња пиеме за да не и вратиме. Губам живци ќе ги натепам :) што прават. 2 -3 саати е во градинка дневно, се на се дали 10 дена сме биле во градинка од кога почна во септември. Каде грешам дали порано треба да ја носам, да не чекам по недела дена да озДрави.

Последна измена: 14 октомври 2024
  3. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.183
    Допаѓања:
    6.566
    @misli_si , како паталец и јас исто се прашував како може само моето да е по 2-3 дена во градинка и после 2 недели болно. Изгубив контрола колку антибиотици испи првата година, што сирупи што локално.

А давав и мултивитамини, па омега, витамин ц и д. Па после роденденот Дефендил, па не знам веќе и јас што. Мислам ништо не ни помогна нешто многу, многу. Тек месеци како што врвеа да зајакне.
    Зборувај со педијатар, најдобро ќе те насочи што да даваш плус.

На misli_si му/ѝ се допаѓа ова.
  4. princess5

princess5 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 април 2010
    Пораки:
    4.975
    Допаѓања:
    34.637
    Мами да предложите топлинки што нема да ги соблекува господинов во градинка?

5. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    396
    Screenshot_20241013-162556_Facebook.jpg
    Za mojata zemav od Toplinki.mk. ne ginsoblekuva inaku e recorder za soblekubanje corapi I cevli. Kvalitetno izgledaat samo gledaj brojot da go pogodis. I zemav pogolemi gi soblekuvase, pa pomali I ne gi soblekuva, a saka ama ne moze. Ne znae da odlepi

На princess5 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    396
    Ма мислам дека многу родители ги носат децата болни, а воспитачките не им ги враќаат, а знаат, што не е фер, ќе го фати тоа па моето, па ние дома си се испоразболевме меѓу нас, не па таму. Ама не можам да ја носам болна, не ми се дава таква, прво што ќе ја мислам, па после се друго. Ми даде педијатарот денес Дефендил, го купив, ама гледам над една година е, па сите лекови што ги примаше речиси се за над една година, да знаев дека ќе биде вака ќе си дадев отказ по породилното. Сега за две недели ќе направи 1 г па ќе почнам со тој. И давам лимон малку, макар што има витамин ц и во адаптираното. Подобра е денес освен дијареата, изгледа и рота фативме. Вакцинирана е, среќа, па белким ќе помине брзо. Само мине страв да не има уште нешто, стварно се без осет, кај не ги пазат децата уште па и болни ги носат, не само во нашата група и во другите. На паузи знам, си помагаат воспитачките, така што нема спас, мора да се прележи се.

7. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.176
    Допаѓања:
    107.288
    Ако има дијареа не давај Ц, стопирај. Витамини во храната нема доволно за да задоволат дневен внес.

Моево не издржа ни 1 недела без антибиотик. Не разбирам, кога тргна лани не беше толку често болен, или ова коксакиво до толку му го уништи имунитетот или ДТПР му го спушти до толку. Еве стварно не знам. Тоа се само 2 работи кои претходеа на оваа голгота со вируси и бактерии. Уште се мислам дали е вирус или е само дехидрираност, зошто многу го болеше глава и беше топол, 37.2 не многу, се изнапи вода ко неарен, цело шише чиста вода, шише лимонада, шише чај и уште ќе пиеше ако дадев, испи ко ништо литар ако не и повеќе и се смири, живна малку. Го прашав дали го боли глава вика не, топол не е, и цела ноќ дежурна не качи. Или не му дале вода цел ден или не знам што да речам. Ќе им каже мм денес да му даваат вода почесто зошто очигледно не даваат. Немам замерка за градинката, супер ми се, ама премалку персонал е и децата страдаат, од какани пелени се вцрвуваат, еве вака дехидрираат, се маваат вчера ми дојде си џумка на глава, нема координираност. Не знаеш кој ќе ти го прими кој ќе ти го издаде детето, ми се чини секој ден е нова некоја.

На Mother of 2boys и misli_si им се допаѓа ова.
  8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.183
    Допаѓања:
    6.566
    Јас пак презадоволна сум годинава од групата. 3 жени се, на 18 деца. Ок, 18 на список, реално може и 10тина внатре присутни.
    За вода и мојава се враќа со полно шише, дали 50мл има испиено. Реално и не е некој пијач. Кај нас демек и чаши имаат, па им се дава од чаша ама пак не знам. По цело попладне вртам по неа и дома со чашата. На попладне си е ок и со памперси полни.
    Малку првите денови тежок старт имавме ама се управи.
    За болни деца во градинка има, не дека не. Имам слушнато кај што воспитувачката рекла носете ги со сируп, и дома и тука ќе кашлаат. Знам пример што и со температура си носи дете ама секој за себе. Лошото е што некој ко нашиве и нас ќе си го однеси. Јас колку пари за витамини и имуностимулатори за ќерка, толку за мене и маж давам. Сите групно си прележуваме.

9. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.176
    Допаѓања:
    107.288
    3 на 18 е премија, па и сите 18 да идат. Толку е и по правилник мислам, на 6 деца 1 негователка. Е сега сите 3 не се од сабајле до пладне, од сабајле е 1 па на пладне 3 се собираат и ги издава 1. Така знам дека е тука кога се повеќе, ама бог знае како е реално. Не се десило досега волку жеден да се врати, он е голем пијач на течности, дневно пие најмалку 1.5л течност која е во најголем процент вода, испива 1 шише (со цевка такво шише од големите) лимонада со мед и 1 чај домашен планински, другото е вода. И навечер се буди за вода, жедно дете на мајка е он, јас сум се со водата. Он не се будеше подолго време навечер за вода и синоќа сто пати стана да пие вода.

На something му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.183
    Допаѓања:
    6.566
    @AngelOfArh , да 3 мислев севкупно. Наутро до ручек се 2. За ручек доаѓа и третата. Ги успиваат и после дремка останува 1на.

За вода ни јас пијам многу, ни па дете. Дури и форсирам. Чај не сум дала ама ќе пробам.

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.176
    Допаѓања:
    107.288
    Чајче давам од пред годинката, најчесто е планински, брусница или компот од овошки, многу го сака. Со медче и лимон. Не филтер, билки давам и овошки.

На misli_si и Miss_S им се допаѓа ова.
  12. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    396
    Da, I tuka e taka, Im gi smenija nekolku pati, odese edna vo drug klon, pa druga.. Dobro ne I davam arno sto mi kaza, a za voda ona uste ne e nascent da pie, ne davaat side, so casa, ne znam kolku pie, I doma ne mi pie, na sila I davam so spric, bar da znam deka pie. Ona e 11 meseci po 1, 2 pati kakase, vo den, ednas ako se pogodi vo gradinka, ama sega so dijareata ne znam, lol se pravi, se Cudham od kade tolku hrana vo nejze, obicno malku suvo, Sega lol do vrat se pravi. Pa moze I vo gradinka se kaka, makar sto ne mi se pozalile I istite alista gi nosi.

13. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    396
    Pa neli ne Smeat med pred godinka? I ja bi I dala ama mi rekoa nad 1 godina

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.176
    Допаѓања:
    107.288
    После годинка почнав со мед да, не сум напишала убаво. Може со сируп од урма, па и незасладен, само со лимон ако сте дале.

15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.176
    Допаѓања:
    107.288
    Ако има рота зошто оди во градинка, многу заразен вирус е.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.906
    Допаѓања:
    9.899
    Горе викаш болни ги носат во градинка, ми се разболува детето, а сега викаш има рота детето, оди во градинка.
    Сериозно?
    Знаеш што вирус е рота? Дека не е исто што и растечен нос на дете? Дека во болница на инфузии завршуваат дехидрираеи деца со крвави столици?

На joy1, TammiB5, Mumoftwo30 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    396
    Не е во градинка
    Не е во градинка веќе 3 недели, јас само претпоставувавам, знам дека на брисевите двапати и правевме, првиот пат не најдоа вториот две бактерии и од тогаш не е во градинка а претходно беше само два дена пред да качи тт. Во групата пишуваат да не ги носат со приоливи, мене претходно не ми се пожалиле ни за тт ни за ништо, а со тт ја земав од градинка, не и ја ни забележале, ама она ако е дома има пролив. Знам што вирус е и затоа ја вакцинирав. Претходно уште кога тргна 4 ден качи тт, и тогаш немаше ништо, бактерии ама имаше афти во грло и воспалени уши, и тогаш не беше во градинка. Се на се од 8 септември до сега она не била 10 дена во градинка, и тоа на адаптација е и те 10 дена мах по 2 и пол саати, стигнавме брзондо ручек дека не плаче. Од понеделник планирам да ја носам, прашав оти два месеци се зафркавам со болести и како да ја ојачам за да не ми се разболува, затоа што од сите деца само јас пријавувам отсуство на детето, а не е можно само она да е болна, оти а тргне одма со нешто се враќа дома

Последна измена: 16 октомври 2024
    На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.906
    Допаѓања:
    9.899
    Лошо ти беше пишано, како да оди во градинка со рота.
    Прашај педијатар дали смее пред година да даваш Киндеримуно на Др. Волц, многу и крена имунитет на ќерката.

19. misli_si

misli_si Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2020
    Пораки:
    519
    Допаѓања:
    396
    Да, ама ако тргнам да раскажувам многу е, а и нема потреба да замарам до толку. Работата е сега и е ептен паднат имунитет и страв ми е да ја вратам, оти ако фати уште нешто ме знам веќе што. Ќе прашам фала

На Tea SK му/ѝ се допаѓа ова.
  20. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    24.221
    Ќе фати секако. Паднат имунитет. Цела година ќе фаќа се.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.