Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    734
    Допаѓања:
    737
    Здраво мајки, пишувам за утеха и совет.
    Синчето ми е 2ипол години, цела година оди во градинка ама не ја засака и не ја засака. Имало периоди кога не правел проблем ама последниве недели е многу стресно и ептен изразено.
    Секое сабајле е со плачки и секое легнување е со трескање и бладање не одиме во градинка не одиме во градинка.
    Негувателките се многу фини и ми кажуваат дека некогаш плаче/кенка на почеток ама брзо се смирува и после си е супер. Јаде од прв ден без проблем, спие или барем лежи.
    Во принцип не сака многу гужви и е малку резервиран со непознати луѓе.

Од септември смени група(втора мала), и има нови негувателки кои ми личат прилично добри особено едната од нив е премила и многу посветена. Неколку пати ја прашав дали има некој проблем, со некои дечиња да не се закача. Рече дека е едно од подобрите дечиња дури и се зачуди што толку плаче дома.
    Исто така последниве 10 дена не преспива и е преморен и заспива околу 8, што претходно било 9:30-10.

Дали може да е некоја фаза од непреспивање па дур се навикне или сепак нешто се случува во градинката? Дали да се обратам кај психолог или да почекам уште малку?

Инаку секојдневно зборуваме со него дека сите дечиња одат во градинка, дека таму има другарчиња, дека мајките и татковците работат итн итн.
    Стварно е разбрано дете, можеш муабет ко со голем да си направиш ама оваа одбивност од градинка не можам да ја објаснам. Ми е страв трајни трауми да не му нанесам.

2. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.741
    Допаѓања:
    1.423
    Ovaa gradinka Pepelaska - Rade Korcagin ima dvor?

Прикачени фајлови:

3. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.712
    Допаѓања:
    3.382
    Гледам за бактерија МОРАКСЕЛА тука има пишувано, па еве да ве прашам еден месец мака мачиме и накрај педијатар даде сумамед форте. Дете кашла како лудо ? Од антибиотикот ли е? Ќе ве замолам за искуства и совет. Утре ни напиша потврда за слободно одење во градинка ама пак ќе ја посетиме.

4. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.182
    Допаѓања:
    6.565
    За топлинки, за зимава вакви како поотворени би биле таман или баш затворени?

Пример отворени
    https://kegishoes.com/производ/detska-toplinka-vi-gga-mi-model-wojtus/

Пример затворени
    https://kegishoes.com/производ/detska-toplinka-kegi-model-paw-patrol/

Кај ќерка баш е топло ама за подарок барам така да незнам која опција е подобра општо.

Или пак скроз вака зимска варијанта
    https://kegishoes.com/производ/69752/

5. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    834
    Мислам дека секаде по градинкиве им е топло, така што ок е и отворени и затворени, иако мислам зимно време повеќето затворени носат. Овие баш зимска варијанта, син ми не сакаше ни 5 минути да ги носи, премногу му беше топло, му вриеше ножето и останаа неизносени, така што за тие би ти рекла не.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.906
    Допаѓања:
    9.898
    Отворени, платнени најдобра опција, да не се поти ноџе. Пекол е во градинките.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.027
    Допаѓања:
    24.217
    Јас стално затворени му земав, од гезер сум задоволна, околу 500 ден се.

8. Butterfly0310

Butterfly0310 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2021
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    0
    Здраво мајки , Ве молам за совет стварно незнам како да постапам.
    Малата е 2 години и 6 месеци , во септември тргна во градинка. Уште од првиот ден одењето беше со плачки, но воспитувачките ми велеа дека само што ќе влези внатре веќе се смирува. Пред еден месец ја оставив со спиење , првиот ден ми се јавија да си ја земам, легнала да спие ама станала по половина час со плачење и неможеле да ја смират. Вториот ден иста приказна , му се јавија на сопругот и му рекоја да сме ја носеле до 12 часот за да не се вознемирува . Од тогаш помина уште еден месец и уште оди до 12 часот , сопругот денес му спомнал за од понеделник да ја оставаме со спиење, тие му рекле мислиме рано му е . Значи оди во градинка два месеци , и тоа оди без прекин , два дена само има отсуствувано , нели досега требаше да се адаптира?
    Дали да ги притиснам малце од градинка , или стварно да му дам уште малце време ??

9. Kristina1122

Kristina1122 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    79
    Во сите државни градинки е исто, ако осетат дека можете да го чувате дома и 6 месеци ќе ве малтретираат и вас и детето. Да ги притиснете многу

На eliesaab, Puffy2019, Sofi.ja и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    875
    Допаѓања:
    1.102
    Има ли некоја мајка што го носи детето во Црвенкапа(државната) или Бамби во Аеродром?
    Ми треба некоја информација за градинките. Може и во ЛП да не ја полниме темата.

11. Puffy2019

Puffy2019 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2019
    Пораки:
    272
    Допаѓања:
    818
    Здраво :)
    Моето и покрај тоа што веднаш се навикна и не правеше проблем, одреден период (мислам дека имаше околу три години тогаш) не сакаше да слушне да оди. Исто беше како кај вас, секоја вечер прашуваше дали ќе оди утре, на одговорот да, следуваше плачење и кажување дека не сака да оди. Наутро не сакаше да стане, да влезе во кола. Еден ден едвај го внесов во градинка од тоа што се влечеше наназад. Кога ја прашав учителката да не има некој проблем, дали го скарале, добив дрзок одговор дека е нормално да го искараат (иако не ја осудив само прашав). Нејзината реакција ми беше доволна да знам зошто не сака да оди. И навистина, и ден-денес е така, сега има 5 и пол години и секогаш кога се противи за во градинка знам дека нешто се случило, сега е и голем па со разговор се си кажува.
    Сигурно и промената на група и учителки му влијае иако е мал, ете викаш не е баш за дружба со секој, па така сигурно му треба време да се опушти. Се надевам дека е период и дека наскоро ќе помине. Но, како и да е, не изоставувај дека може да е проблем и до учителките. Прашувај го редовно дали го караат, не дај Боже скубат и сл. Барем со да или не знае да ти одговори. Иако ништо не губиш, мислам дека нема потреба од психолог.

На cocopuff му/ѝ се допаѓа ова.
  12. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 ноември 2012
    Пораки:
    5.572
    Допаѓања:
    5.908
    Хартиена торта

има нешто во нив, гледав идеи од надвор ама внатре каква е ситуацијата ? :)

13. cocopuff

cocopuff Истакнат член

Се зачлени на:
    25 март 2013
    Пораки:
    734
    Допаѓања:
    737
    Често го прашувам да не го карале или со некое дете да не се скарал. Ептен е зборлест мислам ќе кажеше до сега пошо кажува за други работи пример тоа и тоа дете си го буткало столчето и слични вакви рандом работи :D
    Да не го заречам, претходниве два дена беше многу подобар. Се надевам дека е само период.

На Puffy2019 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.182
    Допаѓања:
    6.565
    Кај нас има опција да купиш празни кутии и ставиш ти што сакаш или готови полни. Најчесто ќерка носела полни со чоко бисквит, крем банана, лижавче, бомбони. Реално и нема многу простор да ставиш кој знае што.

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.712
    Допаѓања:
    3.382
    4г. Како да постапам со дете што не сака во градинка? Како постапувате? Нема сакам нејкам или?
    Почнавме во септември со адаптација. Немаше противења, дури почна сам да сака да останува на спиење. Е сега имавме доста отсуство како за почеток стекнуваме имунитет. Денеска понеделнички вриштење не сакам да одам...

16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.173
    Допаѓања:
    107.271
    Ситни благца, балонче, тоа има внатре. Тоа синко носи од градинка. Јас здравје планирам да им земам за кај малово по едно животинско ама ќе го спакувам во хартиена обвивка персонализирана, место повеќе помали едно поасално. Или шмукалче ако начекам од тие од Нутрино во Зегин што се во кутија по 10, пошто е во јасли уште.

На SunnyGirl2 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.307
    Ќерката ми е скоро 6 години, во градинка иде од 3 години најредовно што може. Летово беше 3 месеца во камп со баба, кога се врати во градинка исто имаше драми дека нејќе да оди. Нормално е после отсуство, без разлика колкаво е детето и колку време одело. Едноставно мора да оди и тоа е тоа. Речиси секојпат сме имале плачки по 2-3 дена после неодење повеќе од ден-два. Ама се враќа во шема брзо зошто редовно си оди.

На Tiny Love, SunnyGirl2 и Malesia им се допаѓа ова.
  18. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    450
    Допаѓања:
    124
    Во колку часот им е втората ужинка после спиење?

19. Malesia

Malesia Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    1.712
    Допаѓања:
    3.382
    Благодарам за одговорот, јас денеска се чудам што ќе правам ако има вака плачки.

20. i13dk

i13dk Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    698
    Допаѓања:
    834
    Па мислам дека нема фиксно време, обично кај нас околу 14:30 веќе ги будат и штом станат им даваат ужинка.

На Butterfly1212 му/ѝ се допаѓа ова.