Оваа година почнавме со градинката. (4 год.) Останува и за спиење ама некако спиењето многу е временски. Од 11 и пол до 2. Ние дома не спиевме. Што мислите на оваа проблематика Дали треба да спијат на оваа возраст?
Во градинка сите ги тераат да спијат. Мојата е 3 год и проблем ми е тоа спиење во градинка. Не можеме до 11 да ја успиеме навечер, а продремува пола саат во градинка. Ја тераат да лежи и ќе задреме. За викенд не спие преку ден, си заспива во 8.
Исто и мојата не спие. Сеа размислувам да ја оставам до 12 само, да седи во периодот кога учат работи, играат и јадат.
Некои не можат без спиење на таа возраст, ама за тие што не им се спие е ужас. Сабајле не можам да ја станам, навечер не можам да ја легнам. А за викенд не спие и супер функционираме. Едноставно нема опција да не ги легнат. Треба сите деца да заспијат, а твоето да прави бучава, па да го станат и стават во друга занимална. Во група имавме такво дете, седеше со учителките надвор додека пијат кафе. Мојава ако и речат кежи и мижи, че заспие. Најчесто спие помалку од пола саат,ама доволно за да легнува во скоро 11 навечер. И јас сум на ум да почнам да ја земам во 12, ама моментално сум дома со бебе. Утре кога ќе тргнам на работа ќе биде проблем за останување покасно. Па здравје догодина ќе почне прваче, исто до покасно треба да седи.
Мислам дека не заспиваат во 11ипол, во 12 е ручекот, заспиваат кај 12ипол. бар во градинката на син ми и кај свекрва ми во центар. Моето големото спиеше до 6, летото пред да тргне во школо го оставив да не спие бидејќи веќе во школо нема спиење. Според некои стручњаци до 5 треба да спијат на пладне. Според мене треба да спијат исто така додека не тргнат во школо, па и потоа не е лошо да одморат пола саат саат, подобро од тоа да дремат на тв или компјутер или телефон. Нема штета од одмор, напротив дете неодморено е раздразливо и не може да се смири.
Леле исто и кај мене ужас , најубаво ми е да нема попладневна дремка инаку ужас е од сабајле , никако не станува.. Сакав до 12 да го земам ама неможам, ќе бара и после откако се вратам на работа.
Здраво, детенцето конечно се навикна во градинка со спиење, 22 месеци има. Сега проблемот е во тоа што не сака да си игра со дечиња, воспитувачките викаат дека не е дружељубив сакал да си игра сам се тргал на страна… веќе 2 месеци оди. Не мешан многу со дечиња, прво дете во друштво ни е, постојано е кај баби и дедовци си игра не прави проблем. Сум заприметила дека и кога е со дечиња не дели играчки, преферира да си игра сам… дали е некој со слично искуство?
За втор роденден (рано ни е уште ама планирам) викате ли другарчиња од градинка? Досега не е ќерка поканета, па се мислам јас, што, како и каде? Кога ги делеа од јасли, 7-8 деца, паднаа во една група, 3 меѓу кои и ќерка во друга. Е сега првиве гледам постојано се дружат мајките и се викаат. А во нашава група нема такви дружби, така да сум во дилема дали ние да го започнеме кругот. И друго, испраќате т.е оставате новогодишни честитки за децата? И за ова е рано ама баш вчера на работа колешки ја отворија темата дека треба да набават честитки за другарчињата од градинка. Во јасли не дававме, сега би спремала и јас.
Мојата бидејќи е една година помала од сите во групата, пред нејзниот втор роденден веќе почнаа да ја канат на трети родендени па ја поканивме цела група (сите така се канат, во група пуштаат покана), па ни дојдоа некои 5-6 дечиња. За нова година лани не праќавме никакви честитки, никој немаше испратено. Ако не се скапи честитките, може да се размисли идејава да испратиме, зашто од детство многу убав спомен ми се
Кај нас од 3ти се канат. Годинава планирам да викам, лани никој не викаше, ниту јас викнав Честиткиве се интересна идеја, не сум видела до сега
Кај нас од 3 почнаа да се канат, т.е. ние први каневме, најголема е во група, ни дојдоа 20 деца, ич не очекував толку.
За втор не поканивме. На лето и беше роденден. А и никој до сега не не поканил. Догодина планирам да каниме. А за честиткиве прв пат слушам. Ми делува интересно. За секое дете честитка? Напишано името на детето. Или само среќна нова од х(нашето дете). Пошто со ќере многу деца има. Не ги знам сите имиња.
Поим немам искрено. Рандом муабет се спомена и не се распрашав. Од колешките децата се по 4 и 5 години така да може кај поголемите разменуваат. Нека дојде време, ќе се распрашаме како е пракса. Едит: кај нас се малку деца, а и списокот е на врата објавен. За имиња би се снашла.
Дали по групите на вашите деца членуваат и вашите мајки, свекрви, тетки (најблиски). Внук ми, почна да иде во градинка и забранија други челнови во групата на ФБ, освен мајка и татко. Јас членувам, пошо сакам да видам што и како работат и слики гледам.
Во групата на вибер сме само родители ама не ставаат слики таму. Градинката има профил на фб и таму ставаат слики од сите групи
Не беше поканета досега, ама ние поканивме 2 дечиња. Со тие и приватно се знаеме па ги поканивме. Јас за 3тиот роденден сакам и други од градинката да поканам, ама гледам не канат сеуште т.е сеуште не не поканиле. Ама многу е рано можеби ќе не поканат роденденот ни е дури во јули.