Децата и забите

Дискусија во 'Дете' започната од bittersweet, 16 февруари 2016.

1. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Фала што ме упати, ќе лутав по аптеки. Капитол ми е во близина, ќе си ја земеме денес :)

2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.628
    Допаѓања:
    37.003
    После не знам колку неуспешни обиди и не знам колку посети на различни стоматолози( за срамота ова) завчера се најде стоматолог( се надевам ќе успее до крај) да стави лек на запче на син ми.
    Можеби и до некаде е моја вина, една година го носам и ни еден стоматолог не сакаше да го седне дете на стол, да му покаже инстеументи, а кога беше помал си викам побрзо ќе сфатеше.
    Сега ем расипани заби има, ем болно поправање, ем плачки и кошмари има.
    Нема друго чаре, болки почна да има, секое поправање е со плачки, ама докторката кажа дека нема да се откаже додека не ги среди.
    @Annath Од твоја гледна точка, поправате ли заби и покрај преголем отпор од страна на детето, во мојов случај, тој отпор е од инает само, не од болка, зашто го знам детето, нема друга опција веќе, почна да се жали секоја вечер. Јас сум и ќе бидам упорна до крај, но знам дека вака ќе биде секогаш кога ќе треба да се посетува стоматолог, а не сакав да има таква слика.

На TutiFuti му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    @chocolade ние ја имаме користено на Билка, со вкус на лимон, ќерка ми дури сеуште ја бара таа, многу ѝ се допадна :D
    Но без флуор е, а мислам дека нашиве деца се веќе на возраст каде треба да користиме од тие со флуор. Ако може @Annath за ова да ни каже дали е така, но јас преминав на пасти со флуор, зашто знае да плука и да жабурка.

@LaDyDoLl добро е што сте нашле забарка која знае да работи со деца, и ние ја утнавме работата со првиот доктор. Кај првиот го поправивме забчето, но откако падна лекот (на второ одење кај тој доктор) неможевме да ја натераме да отвори уста. И така уште 2-3 пати. Видов-невидов барав препораки за нов доктор. Процесот траеше 2-3 пати одење кај новата докторка и само зборување, покажување инструменти, пишување петки и цветчиња на рацете...Докторката си има супер пристап со мали деца. Веќе имаме голем напредок, но одевме и по два пати неделно ако требаше, само за да створи навика, да се опушти и да не се плаши.
    Тој отпор е и од страв.
    Значи мора мноооогу зборување и дома, и мноооогу трпение.

На chocolade и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.793
    Допаѓања:
    202.759
    Поправаме, секако, ако се најде начин за соработка, ама тоа зависи и од детето и од стоматологот, а не секогаш е успешно, за жал. Битен е добриот пристап, повеќе тоа да бидеш отворен и искрен со детето, ако боли на пример, да си кажам дека ќе боли и да не лажам дека нема воопшто да осети болка. За секое дете е индивидуален пристапот, зависно од карактерот на детето. Ќе најдете начин, верувам. И не значи дека детето нонстоп ќе биде само по забари.
    Еве, јас кај мојов не можам никако да успеам да му поправам заб. Еднаш пробав, ставив лек и оттогаш на стол не сака да ми седне. Кај други го носам.

@Kitten не мора да се користи паста со флуор. Најбитно е правилното четкање, а тоа може и само со четка и вода, дури ни пастата не е неопходна. Со флуор јас лично препорачувам само во одредени случаи, на пример кај големиов користам Лакалут за деца до 8 години, оти е проблематичен за одење на забар, има расипани запчиња, ама не дава да му ги поправам. А почнав да ја користам со 6 полни години, ептен, ептен малку паста, после мачкам со тут мус, повремено.

На Kitten, chocolade и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  5. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Да и мојата ја сака ептен, а и мене ми се засвиѓа вкусот па си земав и за возрасни за мене и мм. Но не ми даваше пријатно чувство после четкање, на чисто мислам па си се вратив на лутине :D
    Иначе она знае да плука но додека четка ќе ја изголта пастата и после џабе е плукање :) А еве и Анат потврди дека може да се користи и кај поголеми деца без флуор. И плус тут мусот, мислам ќе завршат работа ;)

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    @Annath ќерка ми веќе има кариесни забчиња неколку, едната петка е скроз пропадната и ќе мора така отворена да стои. За другиве ми е страв повеќе да не се дорасипат додека да ги поправиме.
    Таа пената што ја препорачуваш каков ефект има?

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.793
    Допаѓања:
    202.759
    Пената спречува ширење на кариозните лезии, ама не на длабоките, само површинските, а почетните лезии може и да ги снема. Оние кариеси што се напреднати до нерв, тешко дека ќе се излечат со било што, само да се исчисти нервот и да се затворат со лек. Ако стои така, супер, ама тоа е ретко, оти не може млечните заби да се полнат како трајните, сепак корените им се ресорбираат. Нека стои отворен колку да седи мирен забот, да не прави проблеми, а другите ако соработува, поправете ги.

На Kitten му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Да, таков е и планот, на овој што е практично мртов повремено ќе му се става лек, па пак отворен и сѐ така ќе тераме до крај, или барем додека не излезат шестките :worried:
    Мене за другите ми е страв кај кои има само површински кариес, но штом пенава има таков ефект ќе ја земам обавезно. Ти благодарам :)

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.628
    Допаѓања:
    37.003
    Денес втор обид, попладне.
    Цело време го спремам ама цврсто е решен дека нема да оди. За таму немам гајле, ќе го додржам, ама од дома до таму како ќе го однесам, не знам.
    И му ветувам награди, и приказни, и се се испробав, инаетот му е поголем од се’.
    Ама ќе се потрудам да успеам, решена сум и јас да се средат забите, веќе е голем и плаче од болки.
    Ќе пишам вечер што сме направиле.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    И ние денес на контрола. Кај мене успева муабетот дека докторката нема да нѐ пушти да одиме на одмор ако не го провери забчето, и ако не четкаме убаво. Мојава малце се плаши од авторитети како воспитувачките од градинка (во смисла дека ги слуша), па така изгледа ја има прифатено и докторкава, дека нешто кога се мора- се мора.

Ви пуштам среќа за вечер :)

На Annath и LaDyDoLl им се допаѓа ова.
  11. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.628
    Допаѓања:
    37.003
    Ма мојов од никој нема страв, ништо не ми успева, дури и долгоочекуваната играчка ја одбива, само да не оди :)
    На докторката во очи и кажа дека несака веќе да ја види:worried:
    Затоа ви кажувам дека не е страв или болка кај него, туку инает :)

На azelea, Annath и Kitten им се допаѓа ова.
  12. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.628
    Допаѓања:
    37.003
    Поминавме и денес, ставен лек и на другото, мнооооогу порасипано од претходното запче. Е денес навистина почувствува болка, плачеше и се тресеше, ама цело време соработуваше со докторката и беше далеку помирен и попослушен од завчера.
    Мислам дека има напредок, иако денешниов заб ќе биде проблем за пломбирање.
    Ќе направиме пауза од неколку дена, па ќе се менуваат лековите.

На Kitten, simona_baby, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Ние ги четкаме претежно со вода и на неколку дена знам да ставам сосем малку паста, скоро невидливо, оти само така успевам подобро да им ги исчистам запчињата. Кога ги четкаме само со вода не е доволно оти напред на предната страна забите почнуваат да пожолтуваат. Не ми даваат убаво да исчеткам и сум приметила дека само со паста кога четкам жолтилото го снемува. Ама ми е страв паста секој ден, макар и малку, па вака тераме.

Големиот два пати го имам однесено на забар, ама не сакаше ни на столче да седне. Сега планирам заедно со малата да ги однесам, без неа му е повеќе страв, па се надевам ќе се излажат да отворат уста да им ги ѕирне докторката.

Последна измена: 30 август 2018
  14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.113
    Допаѓања:
    124.374
    Мајки првпат вечерва мака од заби. Дури сега заспа, пиштеше ко маче:( Ми текна еднаш педијатарот ми рече ако е мн вознемирен , да дадам парацетамол. Имав само чепчиња, дадов од 80 мг едно , којзнае дали му е доволно, али битно заспа. Душа мајкина;(

15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.729
    Мојот вчера пак со тројка проблем и сам ми го носи гелот да го намачкам. Само што ќе му ставам одма си јаде, а онака не може од што го боли. Иначе е на фризи дерм гелот (мислам така се викаше фирмата).
    А парацетамол блокмакс далерон -да, се дава за да се намали болката. Ако гел не помага..

На azelea и eli25 им се допаѓа ова.
  16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.113
    Допаѓања:
    124.374
    Фризи дермот не , мундисал помагаше ама вчера не :( Инаку си јаде али синоќа ни како бебе ми нема приредено таков хорор, а еве го цел ден кенка:( Не сака Софи и др глодалки само рацете во уста и нас не гризе...
    Синоќа со парацетамол се смири и отспа 5 часа .

17. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.268
    Допаѓања:
    226.729
    ништо тогаш терај со парацетамол по потреба, греота е да се мачи дете...
    налет се забиве, мојов пекол проаѓа со секој заб..

18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Mislenje da mi dadete . @Annath ,a drugi majki so iskustvo. Dali da go nosam na premackuvanje na zabite, fluorizacija mislam se vikase. Dete e polni 3 godini. Redovno mieme so bilkata, I povremeno pominuvame so tooth moiserot.rasipani nema, no na dvojkite od napred ima nekoi zolti fleki.
    Neznam ni dali ke dozvoli, do sega na zabar ne bil.

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.793
    Допаѓања:
    202.759
    Ако сакате. Ефектот е ист ко со тут мус. Мачкај тут мус секоја вечер по зрно ориз на секоја двојка или кај што има флека, ќе се повлечат, ама под услов ништо, дури ни вода да не пие до сабајле.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.877
    Допаѓања:
    107.825
    На ќерка ми (има 7,5 години) забележав дека на четворката (горе десно) и е поткршена т.е. и фали пола од забот :worried: се шокирав искрено , не знам од што и како и се скршило забчето , важнк е дека не се жали на болка. Кажете ми тој заб ќе и се смени ли или траен е? :doh:
    Претходно имаше таму привремена пломба а кога ја однесов пред 2 месеца на забар ми рекоа дека не мора да се стави пломба таму. Сега што може да се направи , немате појма како се плашам..
    @Annath те тагнувам :)