Слободно може да ја користи и голта, освен ако не е алергична на млеко и млечни протеини. Тоа кафеното се наслаги, може да преминат во кариес. Може да се средат со пената, ама ако се користи според упатството. Има различни вкусови, слатка е, моиве ја сакаат.
И ќерка ми има две жолти наслаги на горните кецови. Ќе се шекнам ако и се изронат скроз и и станат црни дупчиња. Може ли некако да избелат? Или да ја носам на заболекар? Има 20м. @Annath ?
Kaj nas zoltite linii se prosirija i pokraj site obidi i redovno mu gi mijam so obicna pasta i redovno nanesuvame od penava pravilno i dzabe i ke si puknam
@Annath извини што ти досадувам. Каде можам да ја најдам пената? И како се вика точно, да знам што да барам?
Tooth mousse, во Ани фарм во Капитол, 1100 денари. Има ванила, мента, јагода, диња, тути фрути. Бираш која ја сакаш. Мала количина ти треба за нанесување, доста долго трае.
Паника ме фаќа кога ве читам.. Мојава не дава да и ги четкаш забите. Даваше едно време. Сега зема четката со паста и демек мрда со раката (повеќе ја тресе). Имитира нас што не гледа шти правиве. И паста и мус бута во уста. Ваљда нешто останува. Поинаку не знам како би и ги измила. Ако и ја земеш четката рика ли рика. Едит.4та четка користиме за 5-6 месеци. Ги јаде, ги џвака и партали ги прави. А убави и купувам. На курапрокс.
Ние четкаме некако, со финти. Измисливме песничка уште на почетокот и ја пееме на секое четкање, ритуал е. Некогаш земам и втора четка, тој со едната јас со другата четкам. Некогаш па му ја давам мојата, тој моите заби да ги четка, а јас неговите. Долната вилица не е проблем, за горната повеќе се бунтува. Кога ептен не оди, го “закачаме” за да се насмее, па набрзина четкам додека се смее. И на бањање во кадичка, навален наназад полесно оди. Е само не знае да плука, па пробувам колку толку да исплакнам. И друго што мене ме советуваа, уште од самиот почеток да се четка целата вилица до крај, до петките, не само запчињата што се никнати. Ова за да се навикнат на чувството четката да им биде подлабоко во устата без да се гадат.
И ние вака ја закачкаме да се смее, кога ептен не дава да и ги измијам Ми олесна, мислев единствена сум со вакви „тактики“ Инаку мојава сака сама да ја држи четката, ама не ја мрда, туку само ја гризе, фактички ништо не прави На почеток прво јас и ги мијам, па и ја давам после четката да си поигра. Некогаш соработува за миење, некогаш не. Приметив дека најмногу се буни кога и излегуваат заби, еве сега тројките никнуваат и борби се да отвори уста
Majkicki kako pominavte so vasite decinja so rastenje na petkite?Periodov e epten razdrazliva taman se odbivme pocna da spie na dve godini sega noke e horor so placenje kenkanje denje epten e nervozna vidov I rastat petkite?Kako da go pomineme ovoj period,bi trebalo da e od zabite,so prethodnite nemavme vakvi maki
Ужасно нервозен и плачлив беше на моменти, а најчесто ноќе. Помина со гушкање и тешење дека ќе му помине . Сладолед ( домашен на стапче му правам ) највеќе му ублажуваше болка ладното. Петките викаат дека се најболни за вадење. Внимавав само кога му миев заби да не идам до крај со четката за да не го боли и да не му ги раскрварам додатно непцата распукани. Имаше денови кога јадеше и на сред џвакање ќе списка ( ваљда ќе го здоболи ) па ќе испљука и се плашеше да јаде. Па тие периоди му пасирав или блендирав ( иако одбиваше мазна текстура сепак јадеше ). Со лесно да поминете. Давај сладолед ќе и ублажи болка ладното.
Kerka mi e 2 ipol god i dvata keca gore i dvojkite i se kako zolto-kafeno kako naslagi, cetkame redovno ama nema podobruvanje, slucajno eden stomatolog ja vide vika donesi ja jas da i gi obelam kolku tolku i mi ja preporaca nekoja skara pasta da i kupam, ja vide i na mm drugarka koja isto e stomatolog vika mala e za na zabar samo ke ja ispasis, neznae da sorabotuva i mi rece deka nemalo bas nekoj golem efekt od pastata. I sega sto da pravam.Ne sakam da i se takvi zabcinjata
За посета на стоматолог никогаш не е рано, на време да се навикнува за да не се плаши понатаму. Ако има расипани заби најверојатно нема да соработува доволно за да се пломбира, ама полошо е да чекате со болки да го однесете детето. Тогаш сигурно ќе се трауматизира ако го боли и со сила ќе мора да му се среди забот. Што порано да го однесете, да се запознае со докторот, да му ги исчеткаат забите за да се привикне на машината во уста. Само најдете стоматолог кој работи со деца затоа што може ќе треба повеќе пати да го носите, да не се прави ништо а треба време да му посвети. Најмалиот пациент што ми дошол на контрола беше 17 месеца. Најмалото дете на кое сум пломбирала беше 3 години. Двете ми се пациенти веќе скоро 3 години и одлично соработуваат, и без проблем поправаме заби сега. За пастата, нема паста која магично поправа заби што се веќе расипани. Ако мислел на тут мус, многу помага во заштита на здравите заби и да се забави кариесот на веќе расипаните заби. Ама тоа што е веќе расипано кога тогаш ќе мора да се пломбира. Почнете да одите на стоматолог со време.
@Annath на малава кецот и имаше такви наслаги линии ко жолти и во последните денови и малку и потемниа и денес гледам и се сронил малку дали тоа значи дека ќе отиде цел и така црно ко дупче ќе и се направе ко Фана што спомна имам видено кај др деца , жива се јадам , Што следно да запазам или преземам , користиме и паста и тоа мусот од пред неколку месеци го користиме ама не и го зачуваа .