По грешка еднаш му купив паста што малку лути, не го очекуваше тоа и почна да плаче. Е од тогаш никако да се убедиме да измие заби со паста, еден куп пасти изнакупував, ама не сака ни да проба. Без паста ги мие без проблем. Дајте некоја идеја што да направам, зошто ми личи како да почнуваат да му стануваат жолти запчињата.
Ми треба препорака за детска паста ама лута. Никако неќе паста со овошен вкус, сака да мие заби со нашата. Сменив неколку, Бебл,Бекутан,Лакалут.. ги стиска и истура намерно во вода, бара од нашата да и ставам. @Annath Штетно ли е? Да земам за нас без флуор па без проблем да и давам и нејзе од истата паста?
Па не е баш занемарливо количеството флуор. Може да користиш од вашата паста, ама многу мала количина, зрнце. Ако успееш да најдеш за возрасни без флуор, лута, земи таква, ставај и. Па кога ќе научи да плука убаво, ќе земеш и со флуор.
Елмекс пастата за деца 0-6год е со малку по освежителен вкус, не е некоја лута, но и не е блага како тие овошните.
@Annath Имаш ли инфо како е сега со стоматолозиве? Дали се уште се примаат само итни случаи? Колку е безбедно да се оди? Ќерка ми ја носам на клиника, има кариес на двете долни 4. Санирани и се претходно, ама паѓа пломбата па сакам пак да ја носам. Само не знам со ситуацијава како е?
И јас ќе ти одговорам зашто до пред недела дена бевме три пати на забар. Се пополнува прашалник, маска си носиш ти, то је то
Nie sme 2g i 7m ama zabite napred pocnaa da ni se rasipuvat...gornite dva od den na den se pocrni a gledam faka karies i pozadi sekoe zapce...ne jade mnogu blago... ne pie mleko ama pie mnogu sokovi...pretezno domasno napraveni bez seker so med...bevme na zabolekar i toj rece deka e karies i nema spas deka se mlecni zabi i ke i pomine...ama mene me neevira sto mnogu rano i pocrnea i neznam kako da se spreci da ne se siri...sovet ke ve molam..zabi mieme redovno so vademecium pastata ...
Еве ти го одговорот. Соковите, особено домашните имаат густа конзистенција, па се лепат на забите и затоа тие се расипуваат. Дали барем двапати дневно убаво ги четкате забите, или колку да се рече? Ноќе пие нешто, дали заспива со шише?
Edvaj se ubeduvame ednas, ne dvapati, a noke e nonstop so siseto sok...epten mnogu pie po pola litro navecer...
Ако можеш постепено намалувај го сокот во текот на ноќта што го пие, тешко е на почетокот но мора за запчињата. Исто пред спиење ако може некако да и ги измиеш. Место домашен сок давај и така да го јаде овошјето и пак ќе внесува витамини.
После миењето на забите навечер не треба да се внесува ништо, само вода, евентуално незасладен чај од билки. Друго ништо. Кога ќе прекинете со сокот во текот на ноќта, тогаш може да има подобрување и ефект од мерките што се преземаат за заштита на забите. Дотогаш, ќе се расипуваат. Може да ја носиш на забар, сите да и ги поправат, може да миете заби по пет пати дневно, се додека пие сок навечер, забите ќе се расипуваат.
Малата скоро 3год ја приметувам забите и имаат како жолти наслаги. Напред кецот и двојката. Убаво и ги тријам и така си стои. Да кажам како пуканки и се. Сокови не пие, цуцла не користи. Од што може да биде?
Токму наслаги се тоа. Убаво би било на забар да и ги исчистат, ама сега со ситуацијава, не знам дали примаат. Најчесто од неправилно и недоволно четкање се, а особено ако јаде помека храна што се лепи на забите.
@Annath стручнен совет ако може.налата ми е 22 месеца и купив бекутан паста за заби.почнавме да ги миеме убаво и е сака пошто и петките изгледа се на пат и таман ја чешка на забите.прашањето ми е како дљ ја научам да ја плука пастата и дали доколку на почетокот не се научи да ја плука туку ја голта може да и наштети на организмот нешто.фала ти однапред за одговорот
Ќе ти одговорам и јас, во врска со плукањето. И мојата е 22 месеци. Кога мијам заби доаѓа да ме гледа и кога плукам правам ПУ гласно и она се радува и после ме имитира. Не исплукува се ама има сфатено како иде процесот. Детската паста без флуор не е штетна, затоа е и детска. Нека одговори постручно и Анат.
Ако пие флуор, тогаш треба да се користи паста без флуор, ако не пие, не е толку страшно што голта, секако е мала количина. Колку што знам, Бекутан пастата содржи флуор, на четката ќе ставите количина колку зрно грашок, може и помалку. Детските пасти имаат помала концентрација на флуор од пастите за возрасни, освен оние кои наменски се со поголема количина.
Од пастите за поголеми деца има со вкус на ментол. Еве нашава дома е Колгејт за 6-9 години. Или за вас земете од хомеопатската паста на Билка, ќе може и малото да се мие. Преку што се внесува флуор? Искрено појма неам. Нашава забарка ни рече не е штетно толку малку флуор што голтаат од детската паста, но сепак како совет за малата (2 год.) да користиме еден ден паста со флуор, еден ден без флуор.