1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Децата и забите

Дискусија во 'Дете' започната од bittersweet, 16 февруари 2016.

1. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.216
    Кај нас најлесно ги извади петките, едноставно и’ ги видов во уста излезени :D Повеќе мака имаше со претходните. Индивидуално е :)

На Seduction и kukla21 им се допаѓа ова.
  2. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.036
    Допаѓања:
    24.239
    Јас оваа ја имам истава од елмекс оваа детската, дали смее да се голта, оти не плука уште синко, му ставам ептен малку, колку зрно ориз за да се навикни, ја прифати.
    @Annath @Spidy
    Screenshot_20200729-110653_Chrome.jpg
    @Seduction кај синко почнаа изгледа петките одма по 3ките, скоро ќе биди 20 месеци, ги очекувам некаде до 24 месеци, за 3ките му требаа 5 месеци :) кај него се сите заби тешки за ваѓање така да и за овие очекувам исто.

На Seduction му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.761
    И јас ја користам кај моево, и тој ја голта, не секогаш ја плука, иако знае како. Ако не зема други препарати со флуор, ништо страшно и да голтне нешто. Битно е да се исчеткаат забите, дали со паста, дали само со вода, да се отстранат механички наслагите.

Петките најчесто се поврзани со периодот на тантруми, затоа повеќето и не ги осеќаат кога излегле.

На duffi, Seduction, Spidy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. zvecarka

zvecarka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    739
    upload_2020-7-29_14-22-15.png Детски стоматолог ми кажа дека малта, 21 месец, може да ја користи само оваа паста додека не научи да плука. Доколку не, да ги миеме забите само со вода. Пастата ја нема во продажба, може да се земе само од стоматолог. upload_2020-7-29_14-22-15.png

5. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.109
    Допаѓања:
    40.478
    Ја има во аптеката во капитол.

На zvecarka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. zvecarka

zvecarka Истакнат член

Се зачлени на:
    16 октомври 2014
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    739
    Фала ти. Мене ми кажаа дека ја нема во аптека па не ја ни побарав.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.781
    Допаѓања:
    14.319
    Ова не е паста за заби. Ако ја користите, се мачка откако ќе се измијат забите со четка, и не се измива. Не дека не може да се користи како паста, ама не е тој ефектот. Се препорачува при деминерализација на заби за да се спречи појава на кариес.

На zvecarka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Ги извади пред 2 недели долните.
    Горните не знам дали ги има. Не дава да видам.
    За 10 дена полни 2 години, значи на 23 месеци ги извадила.
    Мака немаше никаква, само случајно ги видов.

9. Seduction

Seduction Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    10.055
    Денес видов дека две 5ки има, едната е целосно излезена долу, а другата е на пола, а горе сеуште нема. Може има врска што он и првото запче покасно го извади, на 11 месеци. Битно е да излезат кога тогаш :D

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Ќе излезат секако.
    Чим има две, брзо ќе искочат и другите. Обично е така кај нас.
    Ние прв заб на 5 месеци имавме, нема правила.

На lackygirl и Seduction им се допаѓа ова.
  11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.781
    Допаѓања:
    14.319
    Епа рано сте почнале, рано ќе завршите. Мојава извади прв заб на 11 месеца, и сега на 18 уште една четворка и фали, па здравје тројки и петки (плус што долните двојки еве дури сега излегуваат :wasntme: ), а некои на оваа возраст веќе почнале со петки. Огромни разлики има од дете до дете со никнувањето на забите, затоа мора малку полабаво да гледамр на тоа ние мајките. Секако ќе искочат кога-тогаш :D јас сигурно до 3 години најмалку ќе се занимавам со никнување на заби.:D

На drugarka, Seduction, lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    66.858
    @Annath Треба да поправаме 4ка расипана со conscious sedation ( не знам како се вика на мк ). Дали според тебе има подобра опција освен оваа анестезија? Се изначитав се и страв ми е некако, иако знам дека многу често се применува на деца. Гледам тука и laughing gas многу често користат и ми изгледа побезопасно. Ќерка ми е 3 ипол години, и сака да оди на стоматолог ама не сакам и да ја здоболи и да си набие страв.

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.761
    Во САД и Западна Европа често се применува ваква површна седација за да се поправаат заби кај деца, обично кога се веќе седирани, се средуваат сите расипани заби одеднаш. Тоа според мене е добра опција за деца кои не соработуваат лесно и кои не отвораат уста. Ако немате избор, тогаш нека и го направат, ако е за еден заб, не би требало да трае долго. Друга подобра опција не знам, ние не користиме ваков тип на анестезија, само спреј или боцкање ако има потреба во исклучителни ситуации. Не знам колку е расипан забот ама површната седација е добар начин да не осети никаква болка при работата.

На SofiMar_ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    66.858
    Фала за брзиот одговор. :) Двете 4ки ке и ги прават. Како сокче било ова за пиење и 1 саат одприлика траело мислам. Закажавме па белки лесно ке поминеме.

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  15. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Син ми ги извади пред два месеци ,иначе сега пред 10дена наполни 3 не касни некој деца покасно ги вадат ,ние немавме некоја посебна мака со вадење на 5ките освен по малце плачење и немирно спиење ноќе ,за разлика од другите заби како ги вадеше со 5 те најлесно помина .

16. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.814
    Допаѓања:
    18.627
    Синко од 5 и пол почна со вадење заби. Сега, на 1 година му фали уште една 4ка.
    Како го заредија, јас сакав пауза. Одбива секакво јадење и е значително понервозен кога вади заби.

17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.781
    Допаѓања:
    14.319
    Барем порано ќе завршите со забите, после ќе си раат некоја година :)

На Облаче☁️ и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.814
    Допаѓања:
    18.627
    Реално ако гледам на работите, забите се ништо во споредба со грчевите кои ги имаше првите три месеци.
    Нервозен е, ама се заигрува, ужива да шета, само ептен лошо не удри короната па збеснува дома.
    Тоа што не сака да јаде е повеќе моја нервоза, не е гладен, цица, јаде леб и патлиџан, леб и јогурт и бисквити кога-како.
    До кога растат забите одприлика?

19. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.436
    Допаѓања:
    4.994
    Јас се надевам на раат. 13+ месеци, 16 заби има. Од 4м почнавме, на 7 веќе 8 заби имаше, сега пред роденденот уште 8 одеднаш 4ки па 3ки прво горе, па долу. Уште не се скроз пораснати до пола. Месец дена на овошје и зеленчук ладен од фрижидер гризе патлиџани, праски, не сака ништо да јаде. Сега се подоправивме.
    Уште 5ките..

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.781
    Допаѓања:
    14.319
    По книга е до 2ипол години.

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.