Децата и забите

Discussion in 'Дете' started by bittersweet, Feb 16, 2016.

1. bella12

bella12 Популарен член

Можеш да даваш од сирупот што даваш за тт. Како блок Макс, парацетамол. Можеш цела доза а можеш и помалку. Пр ако за тт даваш 5мл сега можеш да дадеш 3-4мк. Јас некогаш за болка давам 5мл а некогаш помалку зависи од ситуацијата.

hristinan12 likes this.
  2. Irida

Irida Истакнат член

Девојки стоматолози прашање за вас :) ќерка ми на запче има токсавит. Денес требаше да го вади (2 недели го носи) меѓутоа стоматологот е на боледување. Дали е штетно да го носи уште една недела?

3. Annath

Annath Форумски идол

Во принцип не, ама дека е на млечен заб, следи ситуација да не дојде до воспаление и инфекција.

Irida likes this.
  4. blessed.an

blessed.an Популарен член

Мајки кога се менуваат млечните заби
    Керка ми е 5год и 7месеци
    Сега ми покажа дека и се клати долу 1
    Многу плаче по малку крв има ама не и тече туку што е потпорено запчето и има малку како крв
    Дали треба да се носи на стоматолог или нема потреба
    Колку време ке и се калти па ке падне, и после колку време би никнало ново запче
    Испаничена е малата многу, цело време прашува зошто и до кога ке е без запче и објаснувам ама деца тешко им оди разбирањето
    Секој совет би ми бил добредојден

5. Annath

Annath Форумски идол

Таман си е возраста, и кај девојчиња процесот оди порано. Провери назад да не има веќе 6ки, ќе треба да се залеат.
    Кажи и дека запчињата треба да се сменат бидејќи се мали, и ќе се клатат, ќе и паднат за да пораснат нови, поголеми и поубави заби. Ако новиот заб расте позади млечниот, одете на стоматолог да го извади млечниот. Иначе и сама може да го извади, кога доволно ќе се расклати.

Kitten likes this.
  6. blessed.an

blessed.an Популарен член

Уште нема 6ки
    А тоа треба на стоматолог да се носи
    Прв пат слушам искрено за оваа и незнам што е
    Мн малку и се клати забот и неможам да видам, но мислам дека нема уште друг заб од тоа што можев да видам
    @Annath

7. Annath

Annath Форумски идол

Има време, ќе се расклати. Нека не го чепка и на сила да го расклатува, нема преку ноќ да падне. Може за еден, а може и за три месеци, нема правила. Убаво е на контролен преглед да се однесе, чисто да се види ситуацијата со забите.

blessed.an likes this.
  8. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Ќерка ми е 4 години, овие денови приметив на долната 5ка и се створило црна наслага :worried: најверојатно кариес. Не дава да и ги четкам јас забите, со сила и ги четкам, таа сама се мие но ете најверојатно последните катните заби не ги четка убаво. Плус моја грешка, одбиваше да се мие со поквалитетните пасти за заби, и земав паста на неа што и е убав вкусот, па еве резутат.... Ќе ја носам на заболекар но сега со короната не ми се оди баш, совет пред да ја види стоматолог дали со убаво четкање би можело да исчезне црната наслага, и бидејќи е 4 години, како се третира расипан заб кај толку мали деца, во смисла дали би и го истргале на забар како кај возрасни?

9. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Ако е кариес со четкање не бива, мора на стоматолог.

Поправањето е исто како и кај возрасни, само пломби на млњчни заби не се многу трајни

10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Со каква четка да четкаме запчиња на 1 годишно дете?
    Купив од бебелов од ДМ ама некако е мн тврда. И паста му ставам на веледа, многу сака да четка заби, веќе 3 месеци пред спиење четкаме, ама четката не ми се свиѓа.

11. Annath

Annath Форумски идол

На Лакалут земи, убави се, меки, и Курапрокс исто.

fana and KuklickaSk like this.
  12. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Јас Курапрокс купувам. Прво експериментирав со различни (на Чико и Лакалут најпогодени некако и’ беа од сите), ама откако ја открив Курапрокс, не ја менувам. Мека е и супер се чистат забите. И јас и мм ги користиме четките за возрасни ultra soft што се, одлични се.

13. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Да и ние ги користиме за возрасни, ама мислев да не е мал за детските. Ќе земам, фала.

Sexybaby86 likes this.
  14. Ano

Ano Форумски идол

Има баш бебешки, само ретко се наоѓаат. Во дм обично ги има или во некои поснабдени аптеки. Јас и во таа во капитол мислам дека имам купувано. Ако не се лажам и во космо ги имаше едно време

15. Larahappy

Larahappy Популарен член

Какo ги научивте да ги четкаат забите, кoристам четка нo без паста?
    Некакo не дoзвoлува jа држи самo четката вo уста.
    12 месеци е.

16. bella12

bella12 Популарен член

Можеш во Зегин да провериш од таму ја имам купено на малата. Не е мал таман ќе му е. Има уште помала главичка детската четка во споредба со таа за возрасни што е.

17. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Дали знаете да препорачате паста за заби за непца кои крварат кај дете? На малата напред кај кецовите кога и ги тријам забите и протекува крв и ми се жали дека ја боли.

18. bella12

bella12 Популарен член

Лагалут или елмекс за деца.

eli.karameli likes this.
  19. Spidy

Spidy Форумски идол

Побитно е да користиш мека четка и правилно да и ги четкаш, отколку типот на паста што ја користиш. Ако крвари значи дека претходно не било исчистено добро. Промени ја техниката на четкање, а паста можеш да користиш ама не мораш.

eli.karameli likes this.
  20. sunmoonstars

sunmoonstars Истакнат член

Ќерка ми е скоро 4 години, за некој месец ќе полни 4. Има расипан катен заб, закажавме кај заболекар да и го поправат.Прашањето ми е како се поправа заб кај толку мало дете, стават ли некоја локална анестезија, спрејче за да не ја боли стругањето......Јас самата сум под стрес и паника како ќе помине интервенцијата, како ќе седи мирна на столот додека и поправаат забот, зошто си го знам детето каква плачка е :sweat::sweat::sweat: