Можеш да даваш од сирупот што даваш за тт. Како блок Макс, парацетамол. Можеш цела доза а можеш и помалку. Пр ако за тт даваш 5мл сега можеш да дадеш 3-4мк. Јас некогаш за болка давам 5мл а некогаш помалку зависи од ситуацијата.
Девојки стоматолози прашање за вас ќерка ми на запче има токсавит. Денес требаше да го вади (2 недели го носи) меѓутоа стоматологот е на боледување. Дали е штетно да го носи уште една недела?
Мајки кога се менуваат млечните заби Керка ми е 5год и 7месеци Сега ми покажа дека и се клати долу 1 Многу плаче по малку крв има ама не и тече туку што е потпорено запчето и има малку како крв Дали треба да се носи на стоматолог или нема потреба Колку време ке и се калти па ке падне, и после колку време би никнало ново запче Испаничена е малата многу, цело време прашува зошто и до кога ке е без запче и објаснувам ама деца тешко им оди разбирањето Секој совет би ми бил добредојден
Таман си е возраста, и кај девојчиња процесот оди порано. Провери назад да не има веќе 6ки, ќе треба да се залеат. Кажи и дека запчињата треба да се сменат бидејќи се мали, и ќе се клатат, ќе и паднат за да пораснат нови, поголеми и поубави заби. Ако новиот заб расте позади млечниот, одете на стоматолог да го извади млечниот. Иначе и сама може да го извади, кога доволно ќе се расклати.
Уште нема 6ки А тоа треба на стоматолог да се носи Прв пат слушам искрено за оваа и незнам што е Мн малку и се клати забот и неможам да видам, но мислам дека нема уште друг заб од тоа што можев да видам @Annath
Има време, ќе се расклати. Нека не го чепка и на сила да го расклатува, нема преку ноќ да падне. Може за еден, а може и за три месеци, нема правила. Убаво е на контролен преглед да се однесе, чисто да се види ситуацијата со забите.
Ќерка ми е 4 години, овие денови приметив на долната 5ка и се створило црна наслага најверојатно кариес. Не дава да и ги четкам јас забите, со сила и ги четкам, таа сама се мие но ете најверојатно последните катните заби не ги четка убаво. Плус моја грешка, одбиваше да се мие со поквалитетните пасти за заби, и земав паста на неа што и е убав вкусот, па еве резутат.... Ќе ја носам на заболекар но сега со короната не ми се оди баш, совет пред да ја види стоматолог дали со убаво четкање би можело да исчезне црната наслага, и бидејќи е 4 години, како се третира расипан заб кај толку мали деца, во смисла дали би и го истргале на забар како кај возрасни?
Ако е кариес со четкање не бива, мора на стоматолог. Поправањето е исто како и кај возрасни, само пломби на млњчни заби не се многу трајни
Со каква четка да четкаме запчиња на 1 годишно дете? Купив од бебелов од ДМ ама некако е мн тврда. И паста му ставам на веледа, многу сака да четка заби, веќе 3 месеци пред спиење четкаме, ама четката не ми се свиѓа.
Јас Курапрокс купувам. Прво експериментирав со различни (на Чико и Лакалут најпогодени некако и’ беа од сите), ама откако ја открив Курапрокс, не ја менувам. Мека е и супер се чистат забите. И јас и мм ги користиме четките за возрасни ultra soft што се, одлични се.
Има баш бебешки, само ретко се наоѓаат. Во дм обично ги има или во некои поснабдени аптеки. Јас и во таа во капитол мислам дека имам купувано. Ако не се лажам и во космо ги имаше едно време
Какo ги научивте да ги четкаат забите, кoристам четка нo без паста? Некакo не дoзвoлува jа држи самo четката вo уста. 12 месеци е.
Можеш во Зегин да провериш од таму ја имам купено на малата. Не е мал таман ќе му е. Има уште помала главичка детската четка во споредба со таа за возрасни што е.
Дали знаете да препорачате паста за заби за непца кои крварат кај дете? На малата напред кај кецовите кога и ги тријам забите и протекува крв и ми се жали дека ја боли.
Побитно е да користиш мека четка и правилно да и ги четкаш, отколку типот на паста што ја користиш. Ако крвари значи дека претходно не било исчистено добро. Промени ја техниката на четкање, а паста можеш да користиш ама не мораш.
Ќерка ми е скоро 4 години, за некој месец ќе полни 4. Има расипан катен заб, закажавме кај заболекар да и го поправат.Прашањето ми е како се поправа заб кај толку мало дете, стават ли некоја локална анестезија, спрејче за да не ја боли стругањето......Јас самата сум под стрес и паника како ќе помине интервенцијата, како ќе седи мирна на столот додека и поправаат забот, зошто си го знам детето каква плачка е