Децата и забите

Дискусија во 'Дете' започната од bittersweet, 16 февруари 2016.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Кариес е, мора на стоматолог да се поправи. Ако остане вака ќе се расипе уште повеќе и ќе боли. Однеси ја што побрзо да го поправат дури не боли, оти после ќе биде потешко.

Претпоставувам дека се сменети долните предни заби. Не е ништо страшно ниту неочекувано, нема што да се направи да се забави или убрза процесот, тоа е што е. Редовна хигиена, редовни контроли на забар и тоа е тоа.

На irena.1 и dade123 им се допаѓа ова.
  2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    @Annath фала ти. И долни и горни кецови се сменија. Еве.
    Долните израснати се веќе. Како почна првиот, за кратко време сите четири. Искрено страв ме фати. Го боли ли кога му се клатат. И нервоза му прави кога му се клати заб, сам вика извади ми го.
    IMG_20210205_112305.jpg

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Навистина рано за горните кецови, ама тој процес не може да се успори.
    Сите ги нервира кога им се клатат забите, не боли освен ако затега на непцето. Ама пречи при јадење и општо, цело време, особено кога се клати многу. Кај мојов од што му сметаа, сам си ги расклатуваше до крај и ги вадеше, а непцето му помодруваше оти сосила ги клатеше за да паднат побрзо.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Kaj sin mi (4 godini) imase vakva damka i na 2te dolni petki, go odnesovme na zabar, go strugna sosema malku i mu gi zalea so nekoja smesa za da ne se rasipuvaat. Super pominavme, ti preporacuvam da ja odneses dodeka e vreme, taka ke si stekne navika za odenje na zabar.

На dade123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. dade123

dade123 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    521
    Допаѓања:
    1.184
    Пробав на секој можен начин да ја убедам да одиме на заболекар, со добро, со ветување за подароци шп и да посака со се.. Не, не, не. Со уцени не. Со карање не. Никако не можам да ја убедам. А знам дека после ќе е касно, додека дојди време да се мени забчето цело ќе се расипи.

На snegulka445 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    @Annath Можно ли е дете од 16 месеци, сеуште да нема ниту еднен заб?

7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Можно е, а би требало веќе да почнат да излегуваат. Накај 18 месеци, ако нема ниеден заб, може да се направи една контрола кај стоматолог и ако така процени стоматологот, да се направи снимка за да се утврди состојбата на млечните заби.
    Инаку, кога растат вака покасно, скоро сите наеднаш може да излезат, нема пауза од еден до друг заб.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  8. moli.mk

moli.mk Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2011
    Пораки:
    182
    Допаѓања:
    91
    Дали некој го користел за децата гелот за заби од алое и на која возраст? И дали сте го користеле место паста или само како додаток?

СОСТАВ
    Стабилизиран Алое Вера Гел, сорбитол, хидриран силициум двооксид, глицерин, натриум лаурил сулфат, морски алги, (Chondrus crispus), арома, пчелен прополис, натриум сахарин, натриум бензоат, хлорофилин-бакар комплекс.

9. Minnie-e

Minnie-e Популарен член

Се зачлени на:
    17 декември 2011
    Пораки:
    1.902
    Допаѓања:
    7.633
    Кој и како би поправал запчиња на 3г дете кое не би соработувало? :?:.
    Постојано се мислам да го однесам ама нит знам каде ни како да го убедам. 4ките му се со кариес, од темни дамки црни станаа. Предните горе му се жолти, со наслаги. За миење борба водиме, сака сам а не ги фаќа убаво.
    А еве и кај помалото почнаа да жолтеат предните. Он има 17м.
    Има ли некоја со вакво искуство?

10. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.129
    Допаѓања:
    40.492
    Јас малиот го носам во н.л. кај Александра Асенова. На 3 1/2 години дете има 3 фасети на предни заби, без ниту една солза. Со мерак оди и сам си седнува на стол. Ама да напоменам мојов беше воодушевен од целата опрема, како вселенски брод било. Во секој случај пријатна е со деца.

На Minnie-e му/ѝ се допаѓа ова.
  11. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Не на три, ама на четири истераме лоша епизода. Двете петки беа расипани и веќе го болеа да плаче кога јаде. Пробав се, сите финти, добри лоши, поклони, игри. Сменивме 4 стоматолози. Никаква соработка. Со вриштење, клоцање, еден доктор меѓу нозе го клоцна (facepalm) тоа траеше со месеци. Во тие месеци успеавме забите да се истругаат и лек да му се стави. Мислам на докторите им се темнеше кога ќе не видеа, со саати таму, а ништо не сработено. На крај отидовме на стоматологија, на тој одделот за деца. Таму знаат како, дур вриснал, таа завршила работа. Имаат и некој метален прстен, фала богу кај нас не требаше да се користи.

На Minnie-e му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    @irena.1 И ќерка ми рано смени заби, слично ко кај вас. На 5 полни, летото, ги смени двете единици долу, па во текот на годината и двете долни двојки. Горните кецови ги смени скоро, пред да почне во прво, значи со полни 6 години, еве на пат се и горните двојки да паднат.
    Во меѓувреме пораснаа и сите 6ки, едните ги залевавме, еве утре ќе одиме да ги залееме и горните.

Што се однесува до расипаните заби, и ние мака мачиме да ја задржиме едната 5ка. Толку е изронета, ништо нема. Значи спасот е само редовно одење на забар.:tmi:

13. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    На мојава уште и стојат сите заби,дури чудно ми е,и се нервира зошто само неа не и паѓале:).Здрави и се сите само една петка поправиме и сега една четворка

14. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355
    @azelea и на мојов исто дури не му се ниша ни еден а има 6 години и 4 месеци.
    Да ја тагнам @Annath да даде совет до кога е нормално да почнат да се менуваат забите?
    А за здрави сите му се сме биле на стоматолог 2-3 пати до сега.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.844
    Допаѓања:
    202.910
    Ќе се сменат кога ќе дојде време. Обично менувањето почнува околу 6 години, ама не е проблем ако почне покасно, околу 7 или 8 години. Ако после полни 8 години нема знаци за промена на долни единици, тогаш не е лошо да го види стоматолог, чисто за проценка.

На azelea и tincemajmunce им се допаѓа ова.
  16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Е да редовно одење, ама коронава година се направи. На стоматологија па работат по некои протоколи, неколку пати звонев. Еден период само итни примаа, следен пат па ми рекоа дека не може да се закаже, ако имаш потреба одиш и кој ќе се падне тој.

17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Ние имаме забарка која работи цело време од мај откако ги пуштија стоматолозите да работат.
    Јас сум многу задоволна, матична ни е, плаќаме само некој процент.

18. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.623
    Допаѓања:
    15.731
    Исто да,мојава е 6 год и два месеци:).

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Не соработува мојов, само на стоматологија крајот можат да му го фатат.

20. Andrejaaaaaa

Andrejaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    8.454
    А да прашам, што значат бели флекички на забите?? На син ми, скоро 7 години, предниот кец траен што му никна му никна како шарен, односно има еден дел што е побел од останатиот, а стоматологот ни рече дека и шестата му е таква јас неможам да видам... Од што се случува тоа и дали може некако да се изедначат, со некоја паста, витамини..?