1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Децата и забите

Дискусија во 'Дете' започната од bittersweet, 16 февруари 2016.

1. Mamy.

Mamy. Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    98
    Фала ти многу

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.795
    Допаѓања:
    14.344
    Вообичаено ако подоцна никне првиот млечен заб, подоцна и се менуваат со трајни. За сега нема за што да се грижиш, најверојатно во исто време ќе никнат 6ките и ќе се расклатат млечните единици. Се додека редот на промена на заби генерално е запазен, никаков проблем не е тоа да се случи малку подоцна од просечното. Ако до 8 години не се појави ниеден траен заб, може да се направи една панорамска снимка чисто да се види до кај се. Може да направите и сега ако сакаш да си знаеш дека се е во ред, ама навистина нема потреба.

На M.B. му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.364
    Допаѓања:
    18.586
    @Spidy жолти наслаги на запчињата може да се средат:?:
    17м има, почнавме околу година да ги миеме, еден период сменивме четка одбиваше,па растеа четворки одбиваше и сега горните кецови имаат жолти наслаги..го мијам без паста

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.795
    Допаѓања:
    14.344
    Зависи од наслагите. Ако се цврсти наслаги од храна или минерали, се чистат на стоматолог, ама мало е за тоа. Ако е пребојување на самата структура на забот, тоа не се чисти, само мијте да не се расипува.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мојава е фасцинирана од видеово, бара само да го гледа “кариес” :rofl: Па не проверува сите дали имаме кариес.:tmi:

На Sexybaby86, Chantal и Annath им се допаѓа ова.
  6. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Баш дека видов дека пиша за долните 5ки. И кај син ми исто 4 години има, редовно носен на контрола значи нема страв соработува и денес бевме на контрола докторот кажа дека долните 5ки треба да се прават. Ни закажа за двете во ист ден да завршиме работа наредна недела. Ме интересира дали е многу болно, докторот рече не ама сепак да те прашам зошто и вие скоро ги правевте.

7. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    Синко има 8 години. Единиците и двојките му се сменети со трајни. Шестки има само две од десната страна. Точно незнам од кога, знам пред година на забар ни кажаа дека искочиле тие, да ги четкаме повеќе. Од време на време јас земам да проверам како ги измил забите и да му ги зачеткам и јас, но уште ги нема другите шестки од лево. Дали е ова нормално, до кога би требало да ги има сите на број?
    фала ти однапред :f:

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.795
    Допаѓања:
    14.344
    Нормално е, иако е несекојдневно. На 8 години веќе би ви препорачала една панорама. Најверојатно ќе никнат набрзо, ама подобро веќе да се провери како се развиваат.

9. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Zavisi kolku se rasipani, kaj sinko bese epten pocetok na karies, samo edna kafeava tocka i ne go bolese voopsto. Pred nekolku dena popravivme uste edna 4ka. Ako e povekje rasipan moze kje treba anestezija. :?:

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Верче4

Верче4 Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    5.368
    Хмм ме замисли сега не спомна за анестезија рече малку се двете ќе завршиме во ист ден. Си велам така ќе му ги прави не мислам два пати да го боцка за двете 5ки.

11. nadenadia

nadenadia Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2012
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    2.236
    Треба да го носиме на контрола деновиве и баш ќе им спомнеме.
    Фала ти инаку

12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.865
    Допаѓања:
    36.532
    Закажувал ли некој скоро на детска стоматологија? Никако не можам да ги добијам.

13. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Штом и двете ќе ги прави во ист ден како кај нас, сигурно е ептен малку и нема да го боли, не се секирај. (fingers)

На Верче4 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Јас во ноември сакав, ми рекоа дека се под посебни мерки. Примаа само итни и тоа нема бирање доктор. Ако ти е итно одиш, па кој доктор ќе се падне тој, нема бирање.
    Сега не знам како е.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.865
    Допаѓања:
    36.532
    Бев јас минатиот месец, а и во декември исто. Си закажав кај докторката што ја лечи најрегуларно. Требаше сега да одиме, ама не можам да ги добијам никако. Ми вика исклучен број :^)
    Фала ти, во секој случај :) Ќе видам, ако не ги добијам до понеделник / вторник, ќе одам директно таму. Мора да оди, и расте траен заб под млечниот, ќе мора да и го вадат. И со другата единица исто и се случи, сега пак :doh:

16. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Ќерката ја болеше заб, бевме на заболекар и го чистеа и и препишаа антибиотик. Има поминато повеќе од месец дена мислам сега не ја боли но на жлебоната кај тоа забче и се појави како оток со гној. Сега ја видов дали е итно за на заболекар?

17. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.795
    Допаѓања:
    14.344
    Забот треба да се лекува, сигурно ви го кажале тоа првиот пат кога сте биле. Колку повеќе се чека толку повеќе работа ќе има. Не е итно веднаш денес да ја однесете, ама ова не е работа што треба да се остави така со недели и месеци.

18. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.227
    Допаѓања:
    2.886
    Па не ни кажаа друго тогаш и го чистеа и не ни рекоа пак да се вратиме, секако ќе ја одведевме, само да го испие антибиотикот. И дека е тројката за брзо време ќе и падне, уште е млечниот.
    Фала

19. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.795
    Допаѓања:
    14.344
    Тројките последни се менуваат, на околу 12 год. Ако детето е помало од 11 години, забот треба да се лекува, без разлика што е млечен. Единствено ако е премногу оштетен од кариес, па само да се чува отворен додека да падне, само во тој случај не се лекува.

На SkarletOHara му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    @Annath @Spidy ќеркичката го скрши левиот кец, некако на пола и е скршен т.е на косо. Мислете дека ќе има проблем со јадење или пак да и пречи на јазикот дека на косо и е скршен па има еден дел многу остар(ама објаснив) :D
    Што да превземам?