На стоматолог носи ја, ќе и стави пломба. Вака ако оставиш, ќе и пречи и ќе ја боли, полесно ќе се расипе и ќе се изрони. Со пломба ќе биде заштитен.
Одма на забар. Ако е отворен нервот, може да развие инфекција. Ако парчето не било големо може да се надогради забот или барем да се измазни да не пречи.
Се става секако. Во странство и навлаки им ставаат за да ги зачуваат забите, ама таму се работи со општа седација, кај нас не се практикува.
Денес прво запче поправено, детево а не кажа, храбро дете на мама. Само мн ми е криво што е на мене изгледа во забите, и јас од 4 години по забари. Она 3,5... Ама се надевам дека и понатака ќе соработува вака.
Kekami ima 10 g.napred kaj mlecna trojka zabelezav nad nea nesto kako crno ,mozno li e rasipan zab da i rasne?
@Annath дали ради 5киве може да е плачлива? Две долу се избиени по едно врвче, ама се ужасно потечени и нерамни. Со денови ништо не јаде, а вчера и денеска е плачлива и сака само во раце да е. Никогаш претходно не барала да е во раце, па ми е многу чудно. Тт нема. Не знам што да мислам.
Тешко дека расте расипан заб, можеби е тројката расипана или заостанато млечно коренче од четворка. Може, тешки се некогаш за пробивање оти имаат голема површина, најголема од сите заби. Не треба да има тт, при вадење заби не се качува, тоа само од вируси. Нека гризе, некое гелче за мачкање, потврда храна ако сака, корки нека глода, храната нека е поладна, ако може и од фрижидер, а во тешки случаи и парацетамол може.
@Spidy @Annath син ми има 19 месеци скоро и има баш големи заби. Моментално растат 3ки, ама доле од едната страна има мн малку место меѓу 2 и 4. Ќе може да пробие забот? искривен? Или да го носам на забар. До сега сите заби му се скроз прави и без измеѓу простор
Мајки стоматолози @Annath @Spidy би ве замолила за малку помош. Синчето има 2 години и 2 месеци и од неодамна забележав жолтеникави дамки на запчињата па сакав да прашам дали е тоа некое обојување од храна или пак можеби почетна форма на кариес? Исто, дали би можеле да ми препорачате добар детски стоматолог, приватен или државен сеедно, нели секако најдобро би било да се направи преглед а и да се почне со редовни рутински контроли.
Може да се наслаги, ама не треба да се остават така. Однесете го детето кај вашиот матичен стоматолог, таму ќе го прегледаат, ако соработува, може таму да го носите.
Здраво ако може помош @Annath денеска е државен празник па неможеме да идеме на болница.. малата ми е 18 месеци синоќе малку качи тем. И претпоставив дека е од забите но кога станавме утрово имаше малку крв на непцето и забчето и висеше како на конец а пред неколку дена и беше доста издувано на истото место како две забчиња да ќе излезат од еднаш ... доручкуваше и сега го нема дали го голтна незнам но не ми е јасно нели е сеуште мала за да и псдне забче ептен се загрижив .. благодарам
Мала е за да падне заб, а за кој заб конкретно се работи? Може да се изронил ако бил расипан. Мора да ја види стоматолог. Има дежурни на стоматолошка клиника ако сте од Скопје.
Ti blagodaram mnogu bevme na zabar ne bil rasipan zabot kozicka bilo toa sto padnalo i vednas posle toa zabceto izleglo celosno.