Не ми кажаа кога, ми кажаа само да следам во стил да прашувам по аптекиве дали дошол, а не се знаело кога. Ако не дојде за месец два ќе нарачам од Амазон ако има или од Германија. Фала ти.
@Annath има ли спас од ова наслаги ли се кариес ли е? Само на предните е вака. Другите си се супер. Дали да го однесам на стоматолог се чисти ли?
Личат на наслаги кои се почеток на т.н циркуларен кариес. Однеси го на стоматолог да ги средат забите сега, додека не почнал да се шири. Таму ќе ти кажат најдобро што ќе се прави.
Детево мое е воодушевено од забар. Да ми е да знам што чекав. Го лечиме забчето, неделава пломба во боја, едвај чека пустата.
Син ми ме пукна за електрична четка за заби. Дали се препорачуваат за негова возраст, 7 ипол год е, и општо дали се ок?? И кој се најдобри?? @Annath тебе ќе те тагнам
Може, ако сака, само помека некоја земете, да не му се разрани непцето ако пресилно трие. Препорака немам, оти немам лично искуство со ниедна фирма за електрични четки.
Ние почнавме кога имаше 4 години да користиме електрична четка за заби, досега сме немале проблем. Од Philips ја имаме оваа
Не сум во Мк, од Медиа Маркт 45 евра.....ама сум позадоволна од електричната четка во смисла на чистење на наслагите од запчињата.. нормално по препорака од заболекар,сите имаме дома
Ова не е обична електрична четка, со полнач идат, имаат поголем број вртежи од обичните четки, поскапи се прилично. Обична електрична четка може да најдеш и за 700-800 денари, но нејм, а овие соникеар се од 50-100 евра па нагоре. Не знам кај нас како се движат цените, ако не грешам @Kasiopaja221 не е во Мк.
@Annath te molam za sovet,na kerkami,5 godinki ima i se pojavi cirkularen karies na 5kite,4kite i 3kite,odime na zabar,veke sredivme eden zab. Razbrav deka imalo nekoja tehnila na zalevanje na zabcinjata,so sto se stitele od rasipuvanje. Ako znaes da mi kazes dali ova moze da se napavi na mlecni zabi i dali stiti od eventualna povtorna pojava na cirkularen karies
Залевањето се прави на здрави заби, обично трајни, и е меч со две острици. Од една страна, може да ги зачува забите, од друга страна може да прикрие почетен кариес. Циркуларно не се залеваат заби, се залеваат само на гризната површина, значи е само за бочни заби.
Моето е бебе уште, но таму никој не ми одговори, па да прашам и тука Можно ли е 4ки да излезат порано, кога бебе е 8-9 месеци? Знам дека по некое правило треба после годинка, ама мноогу е нервозен деновиве, навечер ми се буди на пола саат, така до сега правеше само кога вадеше запчиња. Веќе ги има сите кецови и двојки, на 7 месеци веќе му беа излезени.
Речиси 17 месеци сме, има 10 запчиња. На кецовите горе има како бели флеки близу непцето. Уште од излегувањето на првото запче му водам редовна хигиена со четка-напрсток и паста без флуор, сега веќе и со четка наменета за негова возраст. Треба ли да се грижам за белите флеки? Запчето си е бело, а флеката друга нијанса на бело, не знам како поинаку би објаснила. Кариес нема. Ќе се изгуби ли, или млечните ќе му бидат такви?
Бели дамки може да се генетски, ама почесто се деминерализации. Значи дека таму кај непцето не го чистиш најдобро. Земи да го мачкаш со tooth mousse за да реминерализираат и повеќе обрни внимание при четкање таму. Место напрсток, земи четка со меки влакна. Ако не се смени нешто, дамките ќе преминат во кариес, тој е најтипичен кај деца, кај непцето, циркуларен кариес.
Тројките полесно излегуваат од четворките или исто е? Знам дека е индивидуално ама душа ни излезе и на двајцата со четворките.