1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Децата и забите

Дискусија во 'Дете' започната од bittersweet, 16 февруари 2016.

1. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    @Annath
    Ако може мислење што може дa e ова, и стои повеќе од 2 недели, вика дека не ја боли IMG_20220831_164846.jpg

Прикачени фајлови:

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.788
    Допаѓања:
    14.328
    Инфекција. Однеси ја на стоматолог. Најверојатно не ја боли бидејки нема оток, ама може од денес за утре да потече. Во меѓувреме најдобро да се пукне меурчево да може да се дренира гнојот, што може и само да пукне, ама тоа не го решава причинителот на проблемот, што најверојатно е расипан заб.

На Annath и MiAmor им се допаѓа ова.
  3. MiAmor

MiAmor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    Тешка е за на стоматолог едвај се молиме, 5 год има, и еднаш ептен ја болеше и од тогаш има некоја траума. Ама морам да ја натерам, зголемено е топчето, а може јас да го дупнам ако ми даде со игла, треба да ја намачкам со нешто

4. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.788
    Допаѓања:
    14.328
    Можеш да го дупнеш, ама како што реков тоа е само моментална помош, за ден два пак ќе се појави. Инфекцијата е внатре во коската, што и да мачкаш од надвор нема да ја излечи без забот да се лекува.
    Морате на стоматолог, макар и секој ден по малку да се пробува, зошто ако потече после ќе треба со сила да ја држат и да и работат за да и помогнат, што сигурно ќе и биде уште потрауматично.

На Annath и MiAmor им се допаѓа ова.
  5. Honey Eyes

Honey Eyes Истакнат член

Се зачлени на:
    1 април 2022
    Пораки:
    97
    Допаѓања:
    366
    Ќерка ми (10 години) на шестките имаше заливки ама само во горниот дел како пломба ми изгледаа, и пред некој ден видов од страна дупка во забот од кариес. Бевме на стоматолог и го исчисти и стави пломба и лек некој под пломбата за да спречи понатамошно расипување и дека ткивото од забот било меко надолу најверојатно од кариесот, така разбрав, па со лекот ќе се среди.
    Ако може препорака со каква четка и паста да одржува хигиена понатаму, што е најсоодветно за оваа возраст?

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.795
    Допаѓања:
    202.768
    Со мека четка и паста соодветна за возраста, добра е Елмекс за деца од 6-12 години, а може и со паста за возрасни, со тоа што количински ќе става помалку.
    Инаку, баш заради тој кариес од страна мене ми се дискутабилни залевањата, оти забот така е заштитен само од горната страна. И со залевање и без, кариесот може да се појави било каде. Редовна хигиена, конец за заби и редовни контроли на стоматолог се решението.

На Honey Eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  7. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.529
    @Annath ako moze mislenje? Malata pred 3 nedeli se udri na predniot zab malce i bese rasklaten ama pocna Pak da si jade na nego, sabajle gledam golemo topce se isplasiv. Duri vecer mozam da ja nosam na stomatolog. Sto moze da e i dali e opasno, ne se zali deka ja boli. Inaku ima 2 godini Screenshot_20220922_094028.jpg

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.795
    Допаѓања:
    202.768
    Последица е веројатно од ударот. На стоматолог ќе го дупнат топчето да истече гнојот и можеби ќе ви дадат антибиотик. Не е опасно, ама да не се остави вака.

На stoimanovskamarija му/ѝ се допаѓа ова.
  9. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2013
    Пораки:
    513
    Допаѓања:
    1.529
    Fala mnogu obavezno ke odime. Moze da ostane ponatamu posledica nekoja? Se nadevam ke sorabotuva bidejki do sega ne sum ja nosela na stomatolog

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.795
    Допаѓања:
    202.768
    Не би требало да има последица, ама може топчево да се појавува почесто. Иако не мора да значи. Ќе мора да соработува, нема избор, мора ова да се дупне, не се остава така.

На stoimanovskamarija му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Marija_Magdalena

Marija_Magdalena Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2018
    Пораки:
    829
    Допаѓања:
    2.632
    Феминки, мојата има 5 год и абер немаат забите да и се клатат, млечните сите се излезени. Гледам другиве деца на 3 или 4 год извадени му се неколку :( :(

12. eta

eta Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2009
    Пораки:
    1.972
    Допаѓања:
    5.376
    Што зборуваш???
    На три годинки им се клатат млечните заби?
    Мојава има две години и два месеца, уште тројките не и се излезени.
    Кога ке излезат, кога веќе ќе почнат да се клатат :|

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.788
    Допаѓања:
    14.328
    На 5 до 6 год никнуваат прво 6ки, па на 6-7 години почнуваат да се менуваат предните заби. Рано е. Ако на некое дете му фалат заби на 3 год, тоа не е дека сами паднале. Или биле оштетени од кариес до тој степен што изгледа како да нема заб, или биле извадени предвреме на стоматолог.

На Marija_Magdalena му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.788
    Допаѓања:
    14.328
    Еве табела со возраст на никнување и паѓање на млечни заби, и подолу никнување на трајни. Може да се отстапува од оваа возраст, и тоа не е ништо страшно, ама вообочаено отстапката не е повеќе од 1 година +/- од дадениве возрасти.

Screenshot_20220923-074117_Chrome.jpg

На Marija_Magdalena и nevermet18 им се допаѓа ова.
  15. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    @Annath дали е можно на 5.5 години да излегуваат шестки. Ноќеска се жалеше дека ја боли заб назад ми покажува и горното единиче. Денес е супер се жали од време на време ама не константно како болка туку ќе речи ме здоболе забот ( најчесто на допир на единичето) Матичниот не беше на работа денес па се слушнав и ми рече најверојатно излегуваат шестки и најверојатно тие туркаат и поради нив ја болат другите заби на допир. Пробав да видам со светло колку што ми дозволи ама не ми изгледа ништо бело или набабрено.

16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.795
    Допаѓања:
    202.768
    Можно е да се шестките. Не се гледа вака, ама пипни со прст ако ти дозволи зад петката, ако излегува заб, ќе осетиш како потврдо да е местото, и евентуално некои испакнати точки.
    Земи метална лажичка и со рачката нежно удри го единичето, ама и на другите заби пробај, дали на сите осеќа исто или единичето ја боли повеќе. Ако ја боли повеќе баш тој заб, може е воспален нервот. Ако сите ја болат исто, можно е да се шестките.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.827
    Можно е. И синчето на 5г ги вадеше.. Но убаво се гледаше набабрено местото до 5ката...

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Watermelon96

Watermelon96 Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2018
    Пораки:
    496
    Допаѓања:
    1.567
    Најмногу ми беше страв баш од ова. Син ми за два месеци полни 4 години и има расипани запчиња. Едно веќе поправивме, беше мирен што искрено ме зачуди очекував да не сака ниту да влезе внатре. Ама еве втор пат не знам можеби и го здоболе почна да плаче, да рита и не сакаше веќе да седи. Од тогаш пробувам да го убедам и не сака да оди. Бевме и во други ординации, му ветував играчки, се и сешто. Дури му забранив сок, слатки, лижавчиња, во маркет нема купување се што сака како до сега, играње само во двор, велосипед не. Може не постапувам правилно ама не знам ни самата што да правам веќе, знам дека нема да попушти и тој а ако почнат да го болат после уште потешко ќе биде. Му зборувам ама џабе, дома вели добро одиме во ординација почнува да плаче и не отвора уста. Не знам што да правам. :(

На bella.gk и koritsaki им се допаѓа ова.
  19. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.880
    Допаѓања:
    107.844
    И јас да се пожалам , забележувам некое време на 5ката една кафена точка, најверојатно се работи за расипан заб. :(
    Не ја боли, барем не се пожалила до сега, инаку сега наполни 3 години. Големата ќерка прв пат имаше расипан заб на 2,5 год и седеше на забар без проблем. Ова другово се треска од земја кога ја носиме на педијатар , не знам кско би реагирала на забар :( страв ми е многу дека нема шанси да соработува :( што можеме да направиме, претпоставувам дека колку се остави расипан еден ден ќе почне и да ја боли..

20. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    Освен да ја однесете на забар, нема што да направите.
    Спремете ја со муабет, нека седне прво големата дада да гледа како ја прегледуваат и да сака после и она.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.