Децата и забите

Дискусија во 'Дете' започната од bittersweet, 16 февруари 2016.

1. ivana--aerodrom

ivana--aerodrom Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2010
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.039
    Каде во околина на Аеродром има стоматолози што работат со деца?
    Ќерка ми има 4 ипол години и сакам да ја однесам има црна точка на еден заб ама е многу плашлива и тешко прифаќа нови работи па сакам некој стрпливи и внимателни затоа што сигурно ќе има многу плачки.

2. nadelinka

nadelinka Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    604
    Не знам каде поточно за Ародром ти треба, но јас решив моето дете да го носам кај Др. Нина

https://drnina.mk/en/

Ми пренесоа многу позитивни искуства посебно за со деца па ќе видиме. Планирам неделава да го носам....

На ivana--aerodrom му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ivana--aerodrom

Се зачлени на:
    23 октомври 2010
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.039
    Битно ми е да се внимателни и трпеливи зошто е многу плашлива

4. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.418
    Допаѓања:
    2.922
    Кај д-р Пепи. Линк.
    Внук ми оди таму, многу се задоволни.

На ivana--aerodrom му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ivana--aerodrom

Се зачлени на:
    23 октомври 2010
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.039
    Ви благодарам на препораката

На Kolache na mama му/ѝ се допаѓа ова.
  6. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.071
    Допаѓања:
    72.409
    И јас ја носам тука.

7. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    @Annath здраво
    Барам стручно мислење дали може електрична четка кај дете да се користи. Со цел убаво да ги миеме забите. 7 и пол год е, некој се заменети со трајни, а има и уште млечни.

8. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.761
    Може, само да не притиска премногу да не предизвика повреди на непцето. Четката е важно да е мека, која ќе ја земете, изборот е ваш.

На mal.ecka и irena.1 им се допаѓа ова.
  9. Meri92

Meri92 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2019
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    17
    Здраво, има ли некој искуство со отечен заб кај 3 годишно дете и дали откако ќе растече ако не е поправен пак отечува? Не дава да му се поправе забот...

10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.781
    Допаѓања:
    14.319
    Оток се јавува заради инфекција во коската. Ако забот не се поправи, веројатноста да се повтори отокот е огромна бидејќи таквите инфекции не поминуваат сами од себе или само со една доза антибиотик, мора самиот заб да се среди. Некогаш можно е да се држи забот отворен и само да се чисти после секое јадење додека не дојде ред да си падне сам, ама бидејќи бочните заби се менуваат на 10-11 години, а детето има само 3, тешко дека и тоа ќе може да се прави. Најдете стоматолог што работи со деца и почнете да го носите секој ден додека не се опушти да се поправи забот.

На Meri92 и gjoker4e им се допаѓа ова.
  11. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    627
    Mozi ama da e soodvetna za negovata vozdrast.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    578
    Допаѓања:
    627
    Redovno si odime na zabar od 4ta godina na sekoi 6 meseci, i gi cistat zapcinjata i edno popravivme:D

13. blessed.an

blessed.an Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2016
    Пораки:
    2.588
    Допаѓања:
    12.060
    Мајки сакав искуство дали се океј забите
    Пред да дојдеме во Германија одевме редовно на контрола забите и беа ок само што првите горни сеуште не беа целосно излезени
    Дојдовме овде лани во Април додека се средивме неа веке и пораснаа но некако ми изгледаат многу големи и високо и напред да и се
    Закажавме на стоматолог но термин крај на Јуни а Јуни ние си одиме па ке видам ако успеам некако порано да добијам ке ја однесам и овде
    Дали некоја имала вакво или слично искуство дали е во ред или ке треба да носи протеза. Сеуште двојките не и се сменети горе па затоа си мислам дека ке и сенпополни просторот,но за тоа сепак треба доктор да ја види
    Еве ке ја тагнам @Annath може ке ми помогне
    20230505_132046.jpg

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.761
    Со растењето забите ќе си се местат, нема вака да останат засекогаш. Не е лошо да ја види стоматолог, ќе ви даде насоки, мене ништо не ми значи ова, треба целокупна ситуација да ја видам, дали има простор меѓу забите поради ресичката или не. Како што те имам читано, ти си со хиподонција на двојки, односно ги немаш тие заби, можно е и детето да ги нема, додуша не си навела возраст, претпоставувам има 7 или 8 години. Можеби ќе треба да носи и протеза, не велам не, можеби има низок припој на ресичката што ќе треба да се сецне, ама тоа на стоматолог, после преглед ќе ви кажат.

15. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.042
    До кога може да се очекува да израснат горни 2ки? На ќерка ми до прв роденден и' излегоа долни кецови, двојки, тројки и четворки, и горни кецови, тројки и четворки. А во текот на изминатиот месец, и' излегоа и долни 5ки. Има 20 месеци. Чудно е што сè уште нема горни 2ки?

16. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.035
    Допаѓања:
    24.235
    Можно е и да нема воопшто 2ки, а тоа само со панорама снимка може да се види.

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Marfi19

Marfi19 Активен член

Се зачлени на:
    31 декември 2022
    Пораки:
    51
    Допаѓања:
    88
    Мајки некој со сличен проблем или некој стоматолог да ми пише.
    Имено, малиот на 15 месеци наеднаш почнаа да му се ронат горните 4 заби, значи не му поцрнеа или пожолтеа туку почнаа да му се ронат. Бевме на стоматолог, му ги стружна и му стави малку пломба, но продолжија повторно со ронење. Сега има 3 години, пред еден месец бевме повторно бидејќи имаше гнојна кеса над запчето, му ја дупнаа и му го отворија каналот. Добар е, но почна се повеќе прстите да ги чува в уста, а кога ќе го прашам дали го боли вели не, можеби и од страв да не го носиме повторно на стоматолог. Долу запчињата му се здрави и бели.
    Многу ме плаши тоа како ќе издржиме вака уште 3-4 години додека да се сменат. Не знам што друго да преземиме, инаку му ги мачкав и со тут мус ама ништо. Срцето ме боли, запчињата ги миевме, но пиеше млеко и навечер, прематурче кое слабо јадеше храна, па беше повеќе на млеко дење/ноќе.

18. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    6ki koga iskacaat?

19. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.984
    Допаѓања:
    4.865
    До 5ки растат млечните заби.

20. Pacient srna

Pacient srna Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2015
    Пораки:
    6.414
    Допаѓања:
    9.014
    Au da be tie ne se mlecni. Taman izlegoa 5ki pocna da buta prsti vo usta ne znam sto i stana