Децата и забите

Дискусија во 'Дете' започната од bittersweet, 16 февруари 2016.

1. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    691
    Допаѓања:
    1.506
    Синко има 4 години, вчера му се појави оток на 4ката и бевме на заболекар ај само да се запознаеме оти ептен стресно му дојде не ни зборуваше од што му беше чудно од отокот. На забчето има црнко и ни препишаа амоксиклав и кога ќе го допие да одиме да му го исчисти да направи дупче и да стави лек.
    Вака не осеќа никаква болка не се жали освен што гледам неладодност кај него и еве веќе друга ден отокот не му е спаднат.Која е улогата на амоксиклавот во овој случај?

2. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.781
    Допаѓања:
    14.317
    Отокот е зошто има инфекција во коската под забот, амоксиклавот е заради инфекцијата. Тој почнува да делува дури по 3тата доза, значи најрано на 3от ден може да има ефект и подобрување. Ама ако не одите забот да се лекува додека пие антибиотик, штом ќе го заврши, инфекцијата пак ќе почне да расте и за кратко време пак ќе потече. Во моментов ви го дале чисто да не стане полоша состојбата, и би требало да помогне да се смири, ама тоа не значи дека забот е среден. Кариесот мора да се исчисти, нервот да се извади и инфекцијата да се третира локално низ забот, во спротивно ќе си ја има додека не се смени забот (што може да биде и до 12 години, зависи кој заб е во пташање) и цело време ќе се јавува оток и болка.

3. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    53.414
    Керка ми е со сршен кец, до пола. Од внатре црн.. Не знам од што може да е, другите и се бисери. Дали може тоа млечно запче да се исчисти и стави некоја пломба?

4. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.108
    Допаѓања:
    40.476
    Синчето има фасети на единици (со пломба му се направени) бидејќи му беа сронети. Може да се направи, само прво нека и го види сроматолог запчето.

На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  5. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    53.414
    Utre zdravje kje ja nosam kaj mojot stomatolog no ıc ne veruvam deka kje sorabotuva mala e mnogu.. Da preporacajte nekoj stomatolog koj e strplıv so deca?

6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.108
    Допаѓања:
    40.476
    Однеси ја еднаш без ништо да и прават. Големиов имаше 2,5години кога му ги правеа и немаше проблем. Додуша он беше воодушевен од опремата како во вселенски брод да е па му беше интересно.

7. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.355
    Допаѓања:
    22.580
    Здравје ќе ја носам на забар секако, зошто и 6ки стигнаа за заливање.
    Ама да си прашам искуства
    Едниот кец доле и падна, гледам и горе почнуваат да се клатат
    Ама доле другиот кец, никако да падне, легнат е скроз на страна и веќе пожолтен, двата трајни се веќе никнати па скоро цели.
    Јас не знам на што де држи веќе забов.
    А си јаде си џвака се со него.
    @Annath како вадат млечни заби кај деца на забар.
    Знам дека ова е пред паѓање, ама психички да си се спремам за драма кралицава моја.
    Не дава никако да и го вадиме.
    Ни вика добро, ќе го извадиме, само денес не... Бог да чува.
    Се уплаши од првиот што падна што виде точка крв. Ич не сака да гледа крв.

8. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    53.414
    Колку год е малата? И на син ми двете единици само корени му останале, урла уште чим спомнеме стомалолог. Скоро 6год е, мислам кај и да е ќе почнат сталните заби..

9. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.355
    Допаѓања:
    22.580
    6 ќе полни во четврток.
    Цел заб е легнат на страна, јас вакво нешто не сум видела
    Не знам како не го турнаа новите два кеца, двата се никнати.

10. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.955
    Допаѓања:
    13.677
    На мојата и се клатеше единицата, не даваше да го извадиме, а трајниот и растеше. Бевме пред 20 дена на стоматолог, таму и го извадија и сега единицата и е позади некако. Докторот рече да не се секирам, ќе се среди. Има некој искуство?

11. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.355
    Допаѓања:
    22.580
    Епа тоа е проблемот, двата кеца се некако позади.
    Ќе си носат протези ако не се наместат забите.

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.794
    Допаѓања:
    202.761
    Со спреј и клештички, ќе го извадат. Нема сакам не сакам, ако е излезен трајниот, млечниот мора да се извади. Инаку ќе направи проблем, односно веќе го прави штом се поназад, не им дава да дојдат напред. Кога ќе се извади тој, забите ќе си се наместат. Секако тие се местат цело време додека расте детето, не ја задржуваат истата положба од никнењето.
    @Black girl ќе си дојде и тој напред. Чисто како личен пример, кај моево долните беа еден позади друг пред неколку месеци кога му испадна вториот млечен, сега се скоро израмнети напред. Нека турка со јазичето, ќе дојде нанапред забот. Само треба време.

На Цвет88 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mssuniquee

mssuniquee Форумски идол

Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.792
    Допаѓања:
    53.414
    Предлог стоматолог што би можел да го среди запчево? Мојава не работела со толку мали деца..
    D07F35E3-12B9-433C-BF17-48E26B5CFC3D.jpeg

14. LanaDelReyQueen

LanaDelReyQueen Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јуни 2016
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    296
    Мајки 3 годишно детенце го скрши забот(кецот) на пола,нема оток, нема помодерно,нормално јаде ама мене не ме држи место дали да го однесам на забар и каде?

15. goldenjanuary

goldenjanuary Активен член

Се зачлени на:
    20 август 2023
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    27
    Бебе е 8+, имаме 2 забчиња доле што убаво си се пораснати, а деновиве на горната вилица од двете страни (лево и десно) се гледа бело и испакнато е местото тој дел од вилицата е надоле и отечено… зар е можно сега четворки или петки да вади? Не можам да проценам.

16. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Се зачлени на:
    17 септември 2021
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    4.077
    Не се 4 и 5 тие околу 2 години ги вадат :) Така растат на почетокот пораздалечени па се приближуваат после. Двојки најверојатно се. :)

17. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.283
    Детенце од 16 месеци му растат сите четири тројки, веќе трети ден е со тт :( колку вашите дечиња ги држела тт, папсав веќе од премора, а тоа кутрото се истошти скроз слабо јаде и не е расположен воопшто....

18. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    866
    Допаѓања:
    1.261
    И ние сме 16 месеци, му излезе едната тројка пред два дена, температура има 37, не спие навечер, ама за јадење не праве проблем :D

На Inamya му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Кларчи272

Кларчи272 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2022
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    68
    Мајки здраво на бебето мое му испаднаа кецовите доле седум месеци имаме и ме интересира како се извршува орална хигиена кај бебе дали постои нешто специјално пошто нели бебе незнае да се мие заби да исплукува од падта може на некои ке ви биде смешно но прво дете ми е па незнам како да му ги мијам запчињата ви благодарам

20. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.190
    Допаѓања:
    5.744
    Можеш само со четка и вода да му ги чистиш. Ако сакаш и со паста има пасти што се безбедни за бебиња и што не се плукаат. Секако се става многу мала количина.