Децата и забите

Discussion in 'Дете' started by bittersweet, Feb 16, 2016.

1. Spidy

Spidy Форумски идол

Има силиконски четки како напрсток, на оваа возраст со нешто такво ќе ти биде најлесно. Миење насабајле и навечер, слободно можеш и само со вода, паста не ти треба. Убаво да се четка према непцето, зошто тука најчесто заостануваат наслаги и така се развива детски кариес. Би ти препорачала да разговараш со детски стоматолог, чисто информативно да ти објасни на што да обрнуваш внимание. Кога рано започнуваат да никнуваат заби, лесно е и рано да се расипат.

И препорака до сите родители: како што го носите детето на ортопед пред да се развијар колковите и пред детето да прооди, одете и на стоматолог пред да имате активна потреба од поправка на заби. Не дека на дете од една година ќе му работи нешто, ама може да го прегледа и вас како родител да ве советува на што да внимавате за да спречиме проблеми, не само да ги лечиме.

lackygirl, dromka, Freckles. and 3 others like this.
  2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Плус ако дојде до поправање, детето ке има убаво искуство, ке знае дека не е страшно ништо.

Најважно од се, децата да не ги плашите со забари или други доктори. Тие се тука да помогнат.

3. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Дали некое детенце има користено ваква четка , дали е попрактично од стандардна четка?

Attached Files:

4. Annath

Annath Форумски идол

Нема влакна што убаво би чистеле, ниту па движењата за четкање со неа се правилни, што значи ни забите нема да се убаво измиени. Ова е чист маркетинг.

5. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Стандардна четка најубаво, како таа што може сегде да фати нигде не може :)

6. Luna91

Luna91 Популарен член

Оливера Саракинова на клиника. Го носев малиот на година ипол и супер поминавме.

mssuniquee likes this.
  7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Можеби имам прашано претходно, ама пак ќе прашам зошто времето поминува, а на ќерка ми сè уште не и' излегоа горни двојки. Во септември наполни 2 години; до 1виот роденден и' излегоа доле сите од 1 до 4, горе од 1 до 4 без 2ки; па до втор роденден и' излегоа и сите 5ки; горни 2ки сè уште нема, ниту има нешто чудно на непцата.
    Чудно е или се дешава вака? До кога да очекувам дека мора да и' излезат двојките?

8. Spidy

Spidy Форумски идол

Можно е да каснат, можно е и да ги нема сосема. Требало да искочат до сега. Сум видела двојки да каснат, ама не сум имала случај да никнат последни, така да би очекувала да ги нема сосема. Тоа може да се потврди со панорама, ама бидејки не се третира нема поента толку мало дете да се снима. Кога ќе почне да менува заби, да се сними зошто ако фалат млечни заби речиси сигурно ќе фалат и трајните, па на време да се третира ако има потреба.

MissChievous and Annath like this.
  9. Bilbilce

Bilbilce Истакнат член

Треба да одиме прв пат на стоматолог. Предложете детски стоматолог што сте задоволни. Инаку син ми има 3ипол години и не сакам да има фобија затоа сакам кај некој добар стоматолог да го однесам. Предлог хелп.....

10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Кај твојот стоматолог? Јас син ми кај мојата докторка го носам, прекрасна е, син ми е задоволен. Инаку нема потреба, го носам за да нема страв.

Freckles. likes this.
  11. Mravce

Mravce Популарен член

Jas gi nosam vo d-r Nina pozadi Capitol kaj Dr Nate super pristap ima so deca

Bilbilce likes this.
  12. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Здраво. Ве молам препорака за детски стоматолог, околина Карпош, Тафталиџе. Благодарам

13. daniangel

daniangel Истакнат член

Читам дека многу мајки децата ги носат во ординацијата др. Нина....па тие што имате директно искуство ќе ве замолам за одговор дали ординацијата е шарена и наменета само за дечиња, дали е само на приватно или работата со ФЗО како матични стоматолози, ....ќерќичката моја многу се плаши од непознати работи, и сакам одењето на забар да не и биде трауматично. Ви благодарам

14. Mom's_life

Mom's_life Истакнат член

Не одговорил никој па ќе кажам јас само за просториите пошто таму сум била заб да снимам, немам искуство за со дете. Многу се убави просториите, баш детски опремени и светлата за во уста се малецки. Со мали столчиња, и пристапот на докторките ми се допадна вака од страна гледано. :)

15. Mravce

Mravce Популарен член

Сега дури гледам, средено е, супер е, одат и возрасни, работат со ФЗО, ама мислам дека прв пат кога ќе отидете е приватно, бар така беше, пред некоја година, е сега незнам колку точно е пломба или лек, дека јас заедно ги носам двајцата, докторките имаат супер пристап со децата

daniangel likes this.
  16. Miss_S

Miss_S Популарен член

Кога најрано може да се однесе дете/бебе на стоматолог?

Кај ќерка ми, 10 месеци е, на горните единици, има како гребаници на самите запчиња. Истите така излегоа. Не се ни потемнети, ни пак како бебе консумира благо или сокови или нешто слично.

Засега во денот поминувам само со силиконско четче со вода. Ќе и земам и стандардна четка, па ќе продолжиме така со миење. Паста од кога смее да се користи и предлог која?

17. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Паста без флуор може да користи.
    Мислам на таа возраст користевме од Веледа.
    За гребаниците, и на моето му се појави нешто така но како флекичка која му стои и ден денес(4год). Не штети на забот,стручно не знам да ти објаснам.
    За интервенција на забар мислам после 3год бидејќи помали не би соработувале... ние прв пат го носевме пред некој ден на 4год. Но ако сакаш да се консултираш прашај дали може и порано.

daniangel and Miss_S like this.
  18. Miss_S

Miss_S Популарен член

И уште колку пати на ден се мијат? Најчесто заспива со млеко и еднаш во текот на ноќта пие, значи опција пред спиење и до наутро да се чисти во моментов немаме многу.

19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Зависи колку ќе биде расположено детето. Пробај со наутро/навечер. Или само еднаш.

Miss_S likes this.
  20. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Ние почнавме со наутро само за да се научи и да стекне навика. За навечер уште се бориме, ѝ се спие и не сака да мие или набрзина миеме ама не и е по ќеф сеуште :D
    2 год. е

Miss_S likes this.