Нормално е. Тоа време почнуваат да се менуваат еден по еден. На ќерка ми на 5 ипол и го извадивме исто првото запче, а точно година кога имаше и излезе првото.
8 месеца не е воопшто касно за први млечни заби, таман си е на време. И трајни единици да добие пред 6 год исто така е просечно никнување. Значи клатењето си е баш кога треба, ич да не се секираш. Можеш да ја однесеш ако многу се клати и и смета, а не може да го тргне сама, ќе и го извадат за секунда со спрејче, или ако никне трајниот заб а млечниот сеуште стои.
На мојава на 5г и 2м и падна прв кец доле, за брзо и вториот. Сега скоро на точно полни 6г и паднаа горните кецови. Прво запче извадено има на 11м, до 13м беше со тој еден заб Иначе не ја однесов за тие што си се клатеа, сите си паднаа сами кога им дојде време.
20 месеци сме, забчињата им ги мијам со напрсток, дај предложете четки за нивна возраст сакам да ги учам сами да си ги мијат
@Inamya https://www.bellina.mk/c/51/Орална хигиена Види шо најдов у склоп на муабетот Може ќе ти фати око нешто
Моите користат Curaprox четки. За поголемото имав земено една од ДМ со интересен дизајн, со широка рачка но тврди беа влакната и ја фрлив.
Curaprox се најубави според мене и за деца и возрасни, јас овие и ги земам https://zegin.com.mk/mk/curaprox-cs-baby-4260-detska-chetka-za-zabi-0-4-g
Јас највеќе на Чико сум задоволна зошто мека е четката, му земав на колгејт и за ништо не ја бива тврда е. На чико е иста како на лакалут софт и убаво се мијат запчињата. Ја имаш во зегин четката
Не мораш паста ако соработува да се четкаат забите, секако треба паста без флуор додека не научи да плука. Јас обично препорачувам да се проба со паста чисто на детето да му е поинтересно, иначе механичкото чистење е побитно отколку пастата, затоа може и скроз без неа.
Јас користам на Чико со јагода и тоа ептен малце му ставам на врвот од четката таа нема флуор исто и четката за заби ми се свиѓа дека не е тврда.
Што е причината за "шкрипење" со забите, има скоро 4год. задниве месец, два цела ноќ ја слушам... @Spidy можеби ти знаеш најдобро. Фала
Речиси сите деца шкрипат, обично при "стрес" (поактивен ден, болести, немирно спиење), освен што звучи језиво не е ништо страшно и не можеш ништо да направиш во врска со тоа.
Прочитав за б6 да давам пред спиење, ама незнам не сум давала никогаш... или да почекам може ке пројде
Нема штета од тоа, ама не очекувај дека нешто ќе смени. Најчесто шкрипењето проаѓа само од себе, ама има и луѓе кои засекогаш ќе имаат бруксизам и како возрасни носат заштитни гуми за тоа. Кај деца може да се изработат, ама непријатни се за носење, плус не го спречуваат шкрипењето, само штитат од оштетување на забите, затоа не познавам ниеден доктор што ги препорачува за деца.