Децата и забите

Дискусија во 'Дете' започната од bittersweet, 16 февруари 2016.

1. Cloverrrr

Cloverrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2019
    Пораки:
    1.492
    Допаѓања:
    2.592
    Кога излегуваат 5 ките?
    Малава е 19м, ама синоќа ептен плачеше и се држи на образот баш таму, плус прозирен секрет има, па незнам дали излегуваат сега, другите сите се излезени.

2. Mother of 2boys

Mother of 2boys Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    866
    Допаѓања:
    1.260
    На моето на 20 месеци му излегоа

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  3. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    2.741
    Малиот вади тројки. Ама навечер во сон ги шкрпа забите. Дали е од болка?
    Баш бавно ги вади. Само една тројка има горе.

4. Anturium

Anturium Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2020
    Пораки:
    3.043
    Допаѓања:
    6.442
    На 16 месеци му излезе една 5ка, ете сега друга вади доле. А нема 3ки и 4ки, само горе ги има тие. Сепак нема правило изгледа

На Cloverrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Mama998

Mama998 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2023
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    36
    Дали некоја од вас се нашла со искршен млечен заб до самото непце кај 15 месечно дете и дали сте користеле шише со цуцла (не сака да види обична чаша за да пие). Лажливките ги отараси сам уште на година и месец. Под антибиотска терапија е, па сега гледам да не става ништо во уста, па дури и рацете да не ги става... Тројца доктори го видоа, додека му стоеше забот т.е. му беше навнатре накај грлото свиткан не сакаа да му го вратат забот назад, ни рекоа ние самите дома да му го вратиме кога ќе заспие, он заспа ама му паднало запчето и го голтнал....

6. Smx

Smx Нов член

Се зачлени на:
    8 април 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Дали е болно вадење на млечни забчиња? Единица долу здрава не се клати ама мора да се извади зашто трајниот заб веќе пробил
    синко не сака крв , се плаши затоа прашувам. Знам порано за вадење на млечни заби прскаа некое спрејче сега не знам дали е исто

Последна измена: 8 април 2024
  7. 24.07

24.07 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    1.643
    Допаѓања:
    33.252
    Можеби доцна ти одговарам, можеби веќе сте го извале запчето.
    Истиот проблем го имавме само кај нас беше расипан и беше горе, почна да му се клати и престана.Некако како да се зацврсти пак.
    Докторот ни рече дека до 8 години мора да се извади, направивме снимка и веќе се гледа почнува да расте трајното запче.
    Во петокот со мм беа го извадиле. Му прснал спрејче ама кажува дека болело плачел и повратил. Крв немало многу.
    Ама многу дебел корен имаше. Facebook_creation_197443421.jpg

8. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.211
    Допаѓања:
    17.886
    Прашање до поупатените.На ќерка ми горниот кец и долните двојки и се паднати уште пред 2 месеци и уште немаат абер да излезат трајните. Можно е да има некој проблем што вака и каснат?
    Долните кецови веднаш и пораснаа ,затоа малку се загрижив.
    Инаку има 6 ипол години.

9. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.313
    Не е невообичаено тоа, не се секирај. За мирна глава може да ја однесеш да се направи панорамска снимка и ќе се види до кај се забите со растот, ама сепак не може ништо да се смени или убрза.
    Ако комплетно изостануваат единици и двојки, а веќе следните (4ки) почнат да се менуваат, тогаш треба да се посети ортодонт.

10. KikiKviki

KikiKviki Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2023
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    1.003
    Не знам дали е за тука прашањево ако не е извинете. Кога и дали секогаш прво растат кецовите кај бебињата? На малиов 4м, му се гледаат 3ките така бело неникнато

11. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2016
    Пораки:
    7.277
    Допаѓања:
    37.124
    Тројките се гледаа и кај моиве така ама изгледа тоа нормално си е така да изгледаат со бело како да ќе излегуваат, ама вистинското набобрени како што е пред да излезат ќе го приметиш кај кецовите.
    Нормално кецовите избиваат прво, но може да има исклучоци.
    Моите двете на 8 месеци имаа прво запче.

На KikiKviki му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Brpbrp

Brpbrp Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2019
    Пораки:
    9.227
    Допаѓања:
    13.500
    И кај мојата се гледаат ама ќор заб нема а нема ни да има и тоа набабрени и се ама тешка работа. Иначе на сите доле им никнуваат прво на поголемиот дури на 1 година и тоа прво горе му никнаа па тек доле.:D

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.313
    Не се тројки, друга формација е тоа што изгледа како коска (epstein pearls), ама не е. Тројки никнуваат после единици, двојки и четворки, така да први во ниеден случај нема да се појават.
    Можно е да никнат двојки пред единици, ама и тоа е релативно ретко. Први заби вообичаено треба да бидат долните единици.

На Mother of 2boys и KikiKviki им се допаѓа ова.
  14. Inamya

Inamya Популарен член

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    4.283
    Од искуство нема правила и редослед :)
    Имам близнаци на едното на девет месеци му никнаа две единици доле, на другото близначе дури на година и седум месеци му никнаа прво две четворки горе. Така да нема правило. Само нека се бели и здрави и со лесно да си ги вадат :)

15. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    @Spidy сакам да те прашам во врска со анестезијата. Ја однесов Антонија (5 години) на заболекар за поправка на 4ките, ме прашаа дали е алергична на анестезија им кажав досега не примала никаква анестезија а и на лекови досега нема покажано алергија. Ги направија двете 4ки без анестезија без проблем, но друга 4ка е многу расипана измеѓу со 5ката и сега и ја правеа два пати, прво еднаш па ја болеше, па после уште еднаш зошто не ја исчистиле убаво и и ставија пломба најверојатно, повторно без анестезија ама Антонија пак ми реагира дека ја боли запчето,вака кога гледам јас како да има сеуште црно измеѓу запчињата. Последниот пат реагираше Антонија дека ја боли и ми кажаа дека прават без анестезија да издржи,зошто не знаат дали е алергична, немале антишок терапија. Јас сигурно нема да и правам алерготест за анестетици, дали да ја носам на клиника?

16. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.313
    Па и возрасен пациент може да имаат што никогаш не примал анестезија, како може да немаат антишок терапија кога законски мора да има во секоја ординација, не само стоматолошка, во секоја ординација.

Кога првпат се става анестезија се става минимална количина, па се чека за реакција, ако нема се става остатокот. Кај мали деца јас лично секогаш сум ставала третина до половина ампула, немаат потреба од цела. На клиника мала е веројатноста дека ќе и стават анестезија на 5 години, не би ти препорачала таму да ја носиш само заради тоа. Има доктори таму кои се одлични во работата со деца, ама ако детето има доверба во стоматологот кој досега ги правел забите најдобро е да си продолжи со истиот. Само ова со антишок терапија што нема ич не ми се свиѓа. Веројатноста дека нешто лошо ќе се случи е минимална (8 години секојдневно работев со деца, алергично дете на анестезија не сретнав, само возрасни), ама не може да не биде спремен докторот за тоа.

Да се вратам на темата... ако е длабоко расипано, подобро со анестезија него трауми да му се направат на детето. Минимално боцкање, капка-две, се чека 10 мин, па да се додаде уште (на 5 години и третина ампула мислам дека би било доволно). И да има реакција, најчесто првата реакција се приметува лесно ама не е толку бурна. Ако има некое црвенило, вториот контакт со анестезијата ќе биде со многу појака реакција и затоа е најдобро да се направи алерготест. Ама да се провери алергија пред првпат да прими според мене нема потреба и никогаш не сум го препорачала на дете. Сум имала пациенти со блага реакција на различен анестетик од тој што го користам јас, па давам ампула да иде да се тестира на тој конкретно, ама пак се работи за возрасни.

На silvana4 и S.J.Parker им се допаѓа ова.
  17. silvana4

silvana4 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2017
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    91
    Zdravo na site ...
    E vaka sinko(9) vo sredata sabalje se pozali na zab sto vejke mu e popravam (mlecen).Termin porano od petok nemase, ali vecerta imase bolki i zaminavme na dezuren zabolekar . Antibiotik mu dadoja infekcija mu se napravila na nepceto, i paracetamol za bolki . Denes bevme na maticen zabar, ni rece da prodolzime so antibiotik i deka toa e toa . Jas mu predloziv da go izvadi,bidejki ako ednas pocnalo sigurno pak ke se povtori posle antibiotik. Mi kaza deka ke mu se iskrivat site zabi ako mu go istajme i ke moral protezi da nosit. E sega ako imat nekoj so vakvo iskustvo da mi kaze dali moze posle antibiotik pak da mu zagnojt i pak da imat bolki . Doktor e znajt pojke od mene ama nekako ne mi e verodostojno :D
    Falaa vi :l:

18. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.313
    Да се снима забот, да се види до кај е развојот на трајниот заб под него и колкава е инфекцијата. Без тоа никој не може да каже што е подобро да се направи.
    Точно е дека може да се искриват забите ако предвреме се извади млечен заб, ама некогаш е неопходно. По вадењето може да се стави држач на простор кај ортодонт за да се спречи тоа. За се има решение. Но прво да се одреди правилна дијагноза на проблемот. Ако само испие антибиотик, а забот не се вади или лекува, огромна е веројатноста да се повтори инфекцијата.

На silvana4 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. silvana4

silvana4 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2017
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    91
    Falaa na odgovor ...
    I jas isto mislam. Na dve mesta bevme nikoj ne go snimase samo antibiotik . Jas stvarno neznam kako taka samo mozi da se pusti dete so bolka. A ziveeme vo stranstvo mislev deka tuka se zaiteresirani i taka lesno ne se dava antibiotik , ali toa e . Sekako ponedelnik ke odam pak, nemoze 5 dena so lek protiv bolka.

20. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.780
    Допаѓања:
    14.313
    Давањето на антибиотик си е во ред, ако има инфекција мора тоа да се даде, ама не е доволно. Ако локално забот не се лекува или извади, после одредено време инфекцијата се враќа. Битно е само до кај е трајниот заб, ако секако би никнал за неколку месеца, млечниот се вади. Ако има сеуште голем корен на млечниот заб и трајниот би никнал после година-две, млечниот треба да се поправи за да трае толку време без да се појави оток и болка. Ако ептен е голема инфекцијата, тогаш секако мора да се извади, ама потоа треба држач за простор додека да никне траен заб за да не се искриват сите соседни заби.

На silvana4 му/ѝ се допаѓа ова.