Токсавит се става со мек гипс над него, не пломба. Се носи 2 недели, после се вади и забот треба да се исчисти внатре со едни иглички. Тоа може да треба да се повтори неколку пати пред да се стави трајна пломба. Не може над токсавит да стават пломба и да заврши поправањето на забот.
Мене ми е јасно тоа, ама ако пациент ми рече "ми ставија пломба" или не разбрал добро или не му објасниле убаво дека не е завршена работата. Затоа ја препрашувам членката, мене муабетов ми звучеше како да и рекле дека е завршен забот и дека се е во ред, да дојде само ако боли. Што нема шанси после лекување на заб (ставање на токсавит конкретно).
Се слагам со напишаново.Мислам дека е некое недоразбирање или недобро објаснето од докторот.Освен ако јас лошо сум го разбрала постот. Сепак твоето објаснување е на место.
Ќерка ми е 5 години и 5 месеци. Расклатен и е долниот кец. Многу се засекирав, нели е рано? Забите и се во одлична состојба, редовно ги мие и има прегледи на забар. Денеска ми покажа дека се ниша и ми рече дека е поради јаболкото што го јадеше претходно. Јаболки секогаш им сечам на тенки ленти, не знам дали може стварно да е од тоа. Заби секогаш прво и мијам јас а потоа и сама, немам приметено ништо, ниту таа спомнала претходно. Дали има врска тоа што прво забче и никна на 4 месеци? Дали може да се направи нешто да се забави процесот или да оставам? Сите што ги знам менувавме заби на 7 години, многу рано ми се виде сега ме избезуми.
Не е рано за тие деца што рано извадиле заб. Внука ми извади прво запче на 5 месеци,па така на 5 год и падна едната единица,на 5ипол другата единица Не е страшно,ќе се сменат малку порано. А шестки има никнато?
Јас се исплашив да не е удрен па расклатен, ама еве ми вика дека не го удрила. Испаничив велам сеа како ќе седи 2 години без заб, сигурно ќе и смета на јадење и и реков да не го чепка ич. И еве сеа како зацврстен е. Уште ниша ама не толку како вчера. 6ки нема уште, а до 5ка ги комплетира сите до 2 години и 3 месеци. На син ми му се комплетираа сите до 5ка до 2 години, а на 6 месеци извади прво. И цело време сум со страв дека ќе им се расипат дека брзо некако ги вадеа.
@Yowannty мојава на 5 години и 5 месеци веќе двете долни единици и беа паднати и ѕиркаа трајните. После неколку месеци и горните ги извадивме, ама еве тек сега трајните пробиваат, изгледа погоре во коска беа сместени. Сега е 5 години и 11 месеци еве и долните двојки се готови, макс месец им давам. А шестки горе случајно и видов цели се никнати. Ич да не се плашиш ако почне да ги менува, скроз нормално е, нема да и се расипат. Убаво четкање и одржување како и до сега и тоа е тоа. А ја боли затоа што се клати запчето и кога притиска врз него прави притисок и на непцето. Давај и јаболчиња и морковчиња побрзо да расклати, да се ресорбира остатокот од коренчето. Јас па жива пресреќна бев, уствари миксд филингс, порасна дете скроз прваче едно, а од друга страна леле порасна скроз не ми е беба веќе.
@thinkerbell многу рано ми се виде. Таа жива среќна доаѓа ми кажува дека и се клати заб и ќе го става под перница за тутфејри, јас испаничив дека е многу рано и реков никако да не го чачка со јазикот дека е мала да и падне заб сега. Стварно мислев дека е многу рано, па и мене шок ми дојде не сум спремна за заби менување ептен голема работа ми е тоа ко да е битно ја што осеќам. А имав во план да и земам специјална кутија за забчињата да ги чуваме, здравје кога ќе дојде време да се менуваат демек понатака. Па да нарачам нешто денеска, чим сите ми рековте дека тоа е тоа.
Леле па тутфери посебна приказна. Ги оставаше под перница забите, па со маж во ниедно време правевме писма, па истуравме светки јер самовили, па детр куп паричиња собра дека одеднаш некако забиве ги исповадивме. Мајка ми со цел памет и купи тренерки демек од самовилата , па и ги оставивме до кревет и ете цела горда е кога ги носи, од самовилата и биле. И јас мислев кутивче да купам, ама по старски тераме, маж ми на кров ги џитка. Не можам и заби да чувам во куќава.
Еееее ми даде идеи. Само што мојава кога сакам само да ја покријам се буди, не знам што ќе успеам да изведам, ама многу беше среќна дека пари ќе добиела од самовилата.
Здраво. Вчера прв пат и ги забележав овие бели дамки на ќерка ми и тоа на двете единици (на горниот дел од забите). Дали некој знае што може да биде?
@Annath @Spidy Imam dve prasanja edno za kjere kje go postavam ovde drugoto za mene vo soodvetna tema. Kjere ima dve i pol godini gi cetkame zabite so lakalut cetka a pasta imame na alverde od dm. Kako sto ja citav pastata mi deluva epten prirodna. Dali da terame uste so taa? Ili mozebi vekje e za nekoja "pojaka" pasta, za da ja zastiti od rasipuvanje na zabite?
Ако има добра хигиена ништо плус или појако не и треба. Јас долго време и без паста и четкав заби на ќерката.
https://www.annifarm.com.mk/en/product/ionickiss-детска-розе-четка/ Искуства? Пишува дека не треба да се користи паста, за 2 годишно дете конкретно ми треба па мислам полесно би де научило така да мие заби
@Spidy ако може едно прашање, ќерка ми лани ги смени 2 та долни предни заби на 5 ипол години и во меѓувреме и пораснаа 6ки. Денес на 6 ипол и падна долната двојка и сме многу збунети нели треба прво да ги смени горните единици? Да ја носам ли на стоматолог?
По книга треба горните, ама ништо страшно. И да ја однесеш нема што да се прави. Само ако никне траен заб а млечниот уште стои, ќе ја носиш да ги вадат млечните. Инаку ако си се менуваат самите, дури и малку да е растурен редот не значи ништо.