Под 6 не? 4 во декември ќе прави. Ми рекоа може ама кога рекоа да пазам да не е со затнат нос се исплашив
Не дека не може под 6, ама над 6 мора веќе да се презема нешто. На 4 зависи и од други фактори. Ако веќе има значителни деформации на вилиците, а не можеш да го спречиш да цица прст, немате друга опција. Не можам ништо дефинитивно да ти кажам, сепак зависи од секој индивидуален случај што е најдобро. Ако си на мисла, побарај второ и трето мислење. Едит: ви препорачаа мобилен апарат или фиксна вестибуларна плоча?
Никој не ја прегледувал, ова ни го спомнаа стоматолози во муабет како опција од откажување, не ми изгледа сјајно ама очајна сум се да пробам. Не ми личи дека има деформитет мене на загриз или заби и говорот и е ок
Ќе го носиш детето на ортодонт. Ова не е работа за општ стоматолог. Опција е, ама последна опција. Ќе пробаш со многу зборување, горчлив лак или гелче за одвикнување. Јас ќерката ја одвикнав со кромид кога ја намачкав на 3 години. Апарати за одвикнување од цицање прст не се даваат туку така. Можеби џабе ве испаничиле, а можеби и има некакви проблеми ама не можеш да ги видиш. Потребна е консултација со специјалист ортодонт.
Протетичар е сосема друга гранка на стоматологија, врска нема со деца. Како општи стоматолози премалку сме обучени за ортодонција, па ако било што друго специјализираат или работат, никогаш не ги учат тие специфични работи за деца. Јас работев во ортодонтска ординација па малку повеќе имам искуство, ама пак последен збор ќе има ортодонт.
Можеш да ми препорачаш ортодонт? На син ми долните кецови му излегуваат, ама позади, како во втор ред, а не во линија со млечните. И делуваат збуткано. Плус долу едната 6ка му излезе а другата веќе се гледа каде е испукана. Со ова темпо на растење нови заби, мислам дека нема каде да одат, и сакам на време да превенирам ако треба.
Физиолошко е таквото растење. Долните единици секогаш никнат малку поназад, па доаѓаат напред. Уште е рано за се, допрва него ќе му се развиваат вилиците. И да има мала збиеност големи се шансите сама од себе да се корегира како ќе растат и вилиците. Кај мојава двојките долни кога почнаа да никнуваат страшно изротирани беа. Еве после неколку месеци си се наместија во низот.