Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Диетата на irenna

Дискусија во 'Диети' започната од Lacrimosa, 17 февруари 2012.

1. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Диетава ја држам негде месец дена (со многу малку отстапувања околу празниците) имам ослабнато 6 кг. И задоволна сум, бидејќи тоа ми е првиот успех во слабеење.
    Е сега оние поискусните сакам да ги прашам дали ореви, бадеми, лешници, дали спаѓаат во јаглехидрати или во протеини?? Јас поима немам. И дали тие се многу калорични?

2. nice.girl9090

nice.girl9090 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Во протеини спагаат, баш прееска прочитав за тоа некаде само не се секавам каде :)

На ana-banana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Elii96

Elii96 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2010
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    3
    може ли некој да ми наброи што би можела да јадам за ручек?

4. Christina30

Christina30 Активен член

Се зачлени на:
    24 ноември 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    3
    Mnogu se kalorichni vo 100g ima 500 kalorii, vo samo eden badem ima 7.. inache se mnogu zdravi

5. nice.girl9090

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Ја почнав диетава пред 2 дена плус тоа почнав и да вежбам па да видиме како ке биде. Ме интересира само дали за доручек може на пр. празна кифла, банана ( или некоја др овошка) и кафе или треба само едно да се конзумира?Да не ми е многу тоа? :D

6. ana-banana

ana-banana Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    751
    Мислам дека можеш, јас така правам си комбинирам секогаш различно а и во зависност од тоа колку сум гладна :) и имам ослабено. Е сега јас баш банани многу не јадам, но сепак кифли со овошје си комбинирам.

7. M.a.r.i.l.y.n

M.a.r.i.l.y.n Популарен член

Се зачлени на:
    24 јануари 2011
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    722
    Можеш се, дури и бананата. Јас си јадам обавезно банана и слабеам :D

8. anita.m

anita.m Истакнат член

Се зачлени на:
    13 септември 2011
    Пораки:
    4
    Допаѓања:
    1
    бравос за диетава супер е ......... 2 недели ја држам и има резултати. :)

На bibe311 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. bibe311

bibe311 Активен член

Се зачлени на:
    29 април 2012
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    ви се придружив пред неколку дена.... одлично ми иде сега за сега со оглед дека воопшто не сакам строги диети, само со јајца и портокали, ова смееш .... по 2, 3 грама од друго НЕ - НЕ ТОА НЕ МОЖАМ !!!!!!!!

сакам да прашам само дали можам благце на сабајле и што точно ??

10. m2m2m2

m2m2m2 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2011
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    1.059
    Овошните јогурти дали се многу калорични и кога е најубаво да се јадат?

На bibe311 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.029
    Допаѓања:
    4.535
    Најубаво е наутро затоа што имаат јаглехидрати а за калорични точно не се секавам ама знам оти се над 100 калории сигурно.

На m2m2m2 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. lil13

lil13 Активен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2012
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    5
    дали за доручек можам да јадам јуфка или тарана бе миолам пишите брзо :D

13. macence85

macence85 Популарен член

Се зачлени на:
    30 август 2010
    Пораки:
    1.217
    Допаѓања:
    822
    Искрено сеедно. И јуфките и тараната се прават на ист начин и од исти состојки. :)

14. nice.girl9090

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Девојки ограничена ли е количината на храната која треба да се конзумира??За ручек знам, дозволено е само една кришка леб со ручокот, а на сабајле може ли повеке да се јаде еве на пр. 2 геврека или чинија макарони и некое колаче или мн е тоа? Мене насабајле најмногу кризи ме факаат за јадење, после некако се привикнувам. :D

15. She

She Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2010
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    54
    Дури сега приметувам дека за диетава имам цела книга дома. Книгата се вика "Ослабете додека спиете", а диетата - инсулинска комбинирана исхрана. Внатре има се`: рецепти, вежби, примери, количество на храна...
    Е сега, прво има неколку правила кон кои треба да се придржувате ако сакате да имате резултати:
    Правило бр. 1: Дозволени се САМО три оброци дневно. И тоа разликата помеѓу нив да биде најмалку 5 часа. Ова е потребно за инсулинот во крвта да се намали.
    Правило бр. 2: Заситување со јаглеродни хидрати. Мастите се согоруваат во огнот на ј.хидрати, затоа е потребно доволна количина секој ден.
    Правило бр. 3: Обавезно вежбање. И тоа најдобро навечер, пред последниот оброк.
    Правило бр. 4: Дозволени се отстапки. Но секако, не смеат да прејдат во навика.

Ве читам, во врска со едно парче леб за ручек - значи не е тоа правило. Правилото гласи: ручекот да биде избалансиран помеѓу јаглехидрати и протеини. Така, ако јадете месо на скара, а притоа јадете печени компири мислам дека леб не ви е потребен. Меѓутоа, ако не внесувате јаглехидрати со месото, дозволено е и повеќе парчиња леб.

Еве, во книгава како пример за доручек има дадено 3 лепчиња од цело зрно со 3 лажици мармалад, 2 лажици маргарин од маслиново масло (?) и едно јаболко. Сето ова изнесува 103гр јаглехидрати.
    Иначе храната не е ограничена. Меѓутоа треба да се внимава на внесот на јаглехидрати. При тоа да не биде ни премалку ни премногу.

На babybubu, Hipster и irenna им се допаѓа ова.
  16. nice.girl9090

Се зачлени на:
    21 јуни 2010
    Пораки:
    348
    Допаѓања:
    69
    Ok... Па ајде ако можеш напиши некои комбинации за доручек, ручек и вечера од книгата.

17. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    i ako mоже напиши за овошјето, кое овошје кога и во кои количини може да се јаде?

18. queen88

queen88 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2010
    Пораки:
    17
    Допаѓања:
    4
    Девојки јас почнав со диетава и денес ми е петиот ден, смалив еден килограм и пол сакам уште 3, се надевам се ќе оди во најдобар ред, сега не знам дали е во ред ова што го јадам но јас се чуствувам добро, само вчера ме фати некоја криза затоа што другарка ми нарача пица во 21 часот :D и ме убедуваше да каснам но издрзав не се дадов :D
    Моето мени

Појадок лепче со мармалад од јагоди и кафе без шеќер или 2 малечки мафини и кафе без шеќер
    Ручек супа и мало парче препечен леб
    Вечера јајце и салата со малку прелив понекогаш и јогурт

Е сега ваше мислење дали да продолжам со ова мени или да променам нешто, сакав да направам и еден ден пауза дали мислите дека е во ред :D

19. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    не можеш само тоа да го јадеш секој ден... мора да јадеш и друго, најдобро за појадок овошје, или 1-2 парчиња леб со нешто, за ручек нормално со салата, без леб ако можеш, и за вечера само салата или јогурт...и зелен чај пиј, ќе имаш резултати

20. The.Fame.Monster

The.Fame.Monster Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2010
    Пораки:
    155
    Допаѓања:
    32
    Ја почанав диетава вчера. Еве мени:
    1ден.
    Доручек: Макарони со кечап и вегета и банана
    Ручек: Три варени компири(без сол, без леб)
    Вечера: Тартур
    Физичка активност: 2 часа трчање+пешачење.
    Сум внесла 810 калории, но кога ќе се земе и физичката активност не знам колку вкупно излегува.

2ден.
    Доручек: Две кришки еурокрем
    Ручек: 5 кебапчиња и свежа краставица(без леб)
    Вечера: Најверојатно таратур пак или само чаша јогурт.
    Физичка активност: 2 часа zumba cardio party+ zumba sculpt & tone
    Не можам да најдам калориска вредност за ќебапите
    3ден. (план за утре)
    Доручек: Јаболко и три медени срца
    Ручек: Ориз(без леб)
    Вечера: Зелка салата и еден копан.
    Физичка активност: 2 часа трчање и пешачење

Јадам во поголеми количини затоа што навечер со физичката активност ги губам делумно калориите. 2л вода пијам во текот на денот и за понатамошни работи ќе бидете информирани. :D
    И ај некој нека ми каже дали го почитувам режимов и што рестрикции треба да направам, please?