Јас на фзф завршив летово Фатија одмори од јули до август и им требаше 1 месец Мислам дека за брзо ги вадат инаку моја претпоставка 1-2 недели
има ли некој изработувано дипломски од област хемија, инженерство, технологија? ми треба помош, не за изработка меѓутоа за насока
Луѓе во петок бранам дипломска многу ми е страв. Дајте некој совет некоја утеха. Може ли да се падне на дипломска ? Добил некој 6ка на дипломска? Што ако незнам ништо се збунам скороз се блокирам. Многу страв ме фаќа.
Ниту можеш да паднеш, ниту 6ка да добиеш, барем јас не знам некој што добил 6ка, најниска знам за 9ка За тремата не знам што да ти кажам, и јас бев таква, ќе се онесвестев додека зборев и сепак помина и добив 10ка
Сето тоа е само формалност. Иста бев и ја и гласот ми трепереше од почеток до крај, си се водев по презентацијата и за 15 минути се заврши. Мислам дека не постои таков што паднал на дипломска Со среќа и не се секирај се ќе помине како што треба
Sakam da prasam ovde zosto site me pravat nenormalna vo zivo koga ke im kazam. Za skoro ke branam i iskreno ne sakam da viknam nikoj. Sakam da otidam da isprezentiram pred komisijata i da si zaminam. Imam pregolema trema sto e uste pogolema koga kje mi tekne deka drugarki, roditeli, decko mi kje se tamu. Cel fakultet se macev za prosek, na zdravje izgubiv i vise ni za prosekot ni za nesto so fakultet ne mi e gajle, kolegite isto, dur ucevme od korist se druzevme, sega gi snema. Na kratko, nikakvi ubavi spomeni ne mi budat tie denovi pa da si kazam za nekolku god od sega ej sto bev budala togas sto ne gi sobrav najbliskite.Otposle ke se pocastime vo kafana i se, samo tamu, vo kabinetot sto go mrazam najmnogu na svet, ne sakam da pominuvam podolgo vreme od toa sto e potrebno. Plus, vo brzanje ja spremav i samata diplomska i site drugarki sto mi se od sredno i mi se pobliski sigurno imaat golemi ocekuvanja, a iskreno taa diplomska ja pravev so posledni sili i ne e ni priblizno do toa sto mozam da go napravam koga stvarno bi ja imala taa ambicija sto ja imav lani i minatite godini . Sto bi rekle, samo sakam samo da pomine i da go trgnam od misla. Prasanjeto mi e dali ste chule za nekoj sto ednostavno sam prezentiral bez “publika”? Dali e glupavo, dali treba da kazam na mentorot, ne sakam da ispadnam cudna i onaka budala da me pravat zosto nemalo nikoj.
Ama shto ti e gajle koj sto ke kaze. Ako ti si pokomotna da polagas sama, otidi sama, zavrshi rabota i posle slavi vo kafana so najmilite i najbliskite. Kaj mene dechko mi, moite roditeli, drugari, drugarki, a dedo mi donese 20 chasi, kupi bajaderi, naracha pohovana daska i donese 3 flashi shampanjsko. Ushte trubachi falea i tuka svadba da mi napravea. Mene ubavo mi bese na fakultet i imav fini spomeni, ama ako tebe ti ja izvadile dushata, ti go upropastile zdravjeto, otidi si sama i nemaj gajle. Ti posakuvam uspeshno polozena diplomska i gledaj si zdravjeto, se drugo e nebitno, pravi kako tebe ti odgovara, a ne shto ke reche svetot...svetot sekohash zbori.
Исто и јас поминав на дипломирањето. Имав нула ангажираност од ментор, студентска служба многу проблеми ми направија. Две недели се влечкав низ факултетот, де документации фалеа, оценки електронски, ми помина меракот некев ни во кафана. Отидов сама си ја одбранив, добив некоја измеѓу оценка им ги дадов поклоните и си отидов. Не чувствував потреба да частам зошто таа институвија исцрпи сé од мене, мир не осетив тие 4 години што ги студирав. Си се собрав и си отидов на работа. Сега треба месецов дипломата да ја земам и конечно ќе се збогувам со факултетот.
Да, другарка ми така бранеше дипломска зошто и било незгодно да има многу гужва таму. После за време на викенд, не собра најблиски и си почасти по повод дипломирање. Не мора да има таму никој ако нејќеш, ниту па баш тој ден да славиш. Направи си како ти си сакаш, твој ден си е, имаш право сама да си организираш се по твое.