1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дипломска!

Дискусија во 'Образование' започната од LadyN, 8 ноември 2010.

1. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2018
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    10.982
    Најпрвин ти благодарам за советот и за сите корисни информации . Ставен сум во дилема поради една банална работа. Неколку пати бев да се консултирам со професорот и секогаш различно ми кажуваше во поглед на тоа како би требало да ми изгледа дипломската. Бидејќи дипломската ми е на тема која е поврзана со закон, не е возможно без исцрпна и добра анализа и систематизација да ја обработам темата. На почетокот имав 50 страни што да бидеме реални ми изгледаше преобемно, ама кога си размислив си велам за закон се работи (за разлика од останати теми за дипломска тука треба да го толкувам законот, односно да објаснам како се спроведува). Професорот ми рече да ја скратам и да го отстранам апстрактот бидејќи тој се пишувал за помали трудови како семинарски . Ја скратив на 39 страни текст + формалните делови излезе око 45 страни. Наредните неколку пати ми рече да ја продолжам за 2-3 страни. И за фуснотите ми рече да додадам уште бидејќи имав 7 , а требало околу 10 миунимум. Зошто ми се јави проблем кај фуснотите? Поради фактот дека јас користев само 2 закони кои ми беа цитирани. Последнииот пат ми рече додај било какви книги како фуснота, а се поврзани со законот и законските прописи. И сега ме фаќа паника не само дали ќе ми ја одобри крајната верзија туку и за јавната одбрана. Не ми е прв пат но имам голем проблем со самодовербата и самопочитувањето и често ме фаќа паника и страв,а зошто ниту самиот не знам (кога бев во средно додека ме испрашуваа француски и англиски секогаш пелтечев од страв) затоа што сум несигурен . А кога сме кај дипломските мој колега имаше 26 страни дипломска и не ми беше јасно како толку малку страници му одобриле.

На Antolinaa му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mari_sa

mari_sa Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2015
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    205
    Да предложите некој што изработува добри семинарски, дипломски, за економски факултет?

3. Lolita5

Lolita5 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    386
    Колку пари треба да се уплатат за дипломската на уплатница??

4. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.786
    Допаѓања:
    4.805
    @Lolita5 јас сум на угд, ми рекоа на студентски прашања да уплатам 600 на шифра 019, 20 на 012 и 100 за административна такса.

5. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.638
    Допаѓања:
    44.918
    Дајте ми некоја идеја што да им купам на членовите во комисија? Жени се сите :D Не сакам да биде нешто прескапо, туку така скромно.
    И се зема ли нешто за грицнување за нив додека презентирам? :?:

6. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2018
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    10.982
    Јас им земав парфем и по едно вино, ама сепак ти најубаво си знаеш . Тоа после презентирање може да ги поканиш да се почестите и не мора да носиш илјадници работи. Некои колеги носеа само бајадера или некои чоколатца за да почестат, некои носеа спремено од дома илјадници работи. Едноставно кој како сака. Кај мене беше скромно оти знаев дека после мене има друга дипломска па ќе губев време ви собирање и во местење на храна.

На cresa-jagoda и Luminary им се допаѓа ова.
  7. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.786
    Допаѓања:
    4.805
    @Luminary за менторката земав парфем, вино и благо. На другите двајца им земав по едно вино бидејќи не знаев кој ќе ми биде во комисија се додека не отидов да бранам за да персонализирам подароци. Додека браниш нема грицкање како на седенка :D после откога ќе те прогласат за дипломирана ти честитаат па отвараш и почастуваш со тоа што носиш. Кај мене имаше благо, сокови и ликер. Ако ти се носи можеш да земеш лешници и бадеми во пластични, ама не мора да се замараш. После одбраната најљубезно беа поканети со нас во кафана ама сите имаа обврски и не дојдоа. Мој совет, одбери нешто едноставно за поклон, и нека не биде квантитет туку квалитет и гледај да поминеш со помалце пари оти после те чекаат +4000 трошоци за диплома. Соковите нека ти бидат во фрижидер дома, пред да тргнеш извади ги. Се се завршува многу брзо и стварно ќе немаш време за местење на храна. Убаво да си одбраниш и прославиш и многу успеси понатаму. :)

На RAF Camora, Luminary и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  8. Luminary

Luminary Форумски идол

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    2.638
    Допаѓања:
    44.918
    На WarriorAngel и RAF Camora им се допаѓа ова.
  9. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2018
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    10.982
    Со лесно и со среќа на одбраната на дипломската и ти посакувам се најубаво понатака. :) :hug:

На Luminary му/ѝ се допаѓа ова.
  10. any_xx

any_xx Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2016
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    57
    Дали кога браневте сите имавте презентација во PowerPoint?
    Мене професорката ми рече по мој избор, ако не сум сакала и не морало. Па длаи е подобро да имам или така само со примерокот да одам?

11. RAF Camora

RAF Camora Истакнат член

Се зачлени на:
    6 февруари 2018
    Пораки:
    1.576
    Допаѓања:
    10.982
    Според мене подобро е со презентација. Но ти најубаво си знаеш. Инаку доколку правиш презентација најубаво е да биде од 12-16 слајда. Јас на мојата одбрана имав поради тоа што беше задолжителна презентацијата и во мојот случај менувањето на слајдови ми влијаеше малку на концентрацијата. На тебе останува да си одлучиш сепак доколку не е задолжителна презентацијата. Со среќа и со лесно на одбраната на дипломскиот труд.

На WarriorAngel, cresa-jagoda, any_xx и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Lolita5

Lolita5 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2017
    Пораки:
    125
    Допаѓања:
    386
    Каков документ после дипломирање треба да се земе, освен дипломата на свеченото доделување?

13. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.905
    Допаѓања:
    81.175
    Уверение за положени испити. Мене ми го дадоа заедно со дипломата тогаш, заедно беа спакувани.

14. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    12.626
    Да уверение. Нас ни го дадоа две недели по дипломорањето, но ни дадоа и уверение со дипломата. Можеби кај секој факултет е различно :)

15. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2017
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    31.200
    Кај мене веднаш по одбраната на дипломската работа се подигнува уверението кое всушност е доказот дека си дипломирал. Свеченото доделување на дипломите е само еднаш во годината, можеби некој веднаш после тоа ќе дипломира па до наредното доделување си го користи уверението при аплицирање по огласи. Исто така треба да си ги подигнеш и свидетелствата од средно кои веројатно ти се на факултет.

16. Pocahontas9

Pocahontas9 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2018
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    89
    Zdravo devojki, ve molam nekoja dokolku diplomirala na angliski jazik i knizevnost( UKIM) neka pise iskustvo so diplomskata...bas kje bide od pomos bilo sto da spodelite mentor,tema,kolku vreme ja rabotevte,kako, bilo sto...Odnapred blagodaram :)

17. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.431
    Допаѓања:
    5.392
    Ajde i za mene pomosh. Ke treba da branam diplomska. Prviot Pat koga diolomirav ama pred 7 Dodini sigurno na proof. im zemav kolekcii iskreno ne mnogu skapi. Pocastiv blago, sok alkohol, mesano bademi, lesnici... Nee pravev ordeveri i hrana. Sega me interesira Dali istoto funkcuonira ili da mi dadete nekoja idea sto bi mozela simbolicno da zemam.. najverojatno ke bidat tri zeni... Me faka panika dali ke sredam se zemajki vo predvid deka sum so bebush....

18. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    18.905
    Допаѓања:
    81.175
    Исто функционира одбраната и сега, немаш потреба да се замараш со ордевери, освен ако ти самата не сакаш, нормално. :)
    И јас за мојата имав благо, апетисани, грицки, алкохол чисто за здравица и тоа. Ако има уште кандидати по тебе, нема ни да има време за којзнае колку муабет по одбраната, џабе ќе спремаш.

Идеја за подарок, има убави хемиски пенкала во Офис Плус. Има многу голем избор, ама ете конкретно - Паркер најобичните на пример се 250-300 денари, ти ги даваат спакувани во кутивче. И повеќе од доволно според мене.
    Јас купив нешто слично за мојата менторка тогаш, на другите им дадов по едно вино и толку.

На Harper, cresa-jagoda и karak им се допаѓа ова.
  19. choko

choko Истакнат член

Се зачлени на:
    28 април 2012
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    90
    Дали дипломската може да се запише во зимски семестар?

20. Pocahontas9

Pocahontas9 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јуни 2018
    Пораки:
    122
    Допаѓања:
    89
    Da.

Da prasam, dali na denot na odbranata davaat uverenie ili otposle se dava? Samo se brani i te proglasuvaat diplomirana ili davat plus nekoj dokument? Za filoloski fakultet,angliska katedra potcno prasuvam.Blagodaram.

Последна измена од модератор: 18 февруари 2019