Здраво женски ! Пишувам дипломска одамна, и сега кај да е сум при крај, па сакав да ве прашам како поминавте на плагијат ? Јас ја пишувам сама , но од книги наши преведени од книги на ценети професори во Америка, од наши македонски книги и нешто со свои зборови од тоа што сум го учела и што го знам.Муабетот ми е што јас поголем дел од книгите што мораше да се препиши , го препишав.Не може на друг начин , стручни термини не бива да се пишуваат со свои зборови, а голем дел ми е препишана од тие книги. Дали ќе ми мине на плагијат? Баш сум исплашена а многу труд вложив.Фала.
Мене не ми ја проверуваа. И јас мислев дали ќе помине ама не ми ја проверија. На филозофски дипломирав јас.
Мораш да ги цитираш, се‘ тоа што си препишала, цитирај го. Се пишува со твои зборови, но на крај повторно мораш да наведеш во реченицата од кој извор ти е цитиран (било тоа да е стручно списание, книга, брошура..).
Мораш да цитираш се', и тоа многу внимателно. Дури и кога имаш индиректни цитати и парафразирање, на крај од секоја мисла што не е твоја мора да стои презимето на авторот, годината и страницата. Директните цитати треба да бидат кратки и да не претеруваш со нив.
Па не ми е баш се со свои зборови.Има делови кои се баш препишани, така мораше.Некои работи ми се со свои зборови, нешто раскажано од себе што сум учела на факс на таа тема. Инаку да , во референци ќе напишам од каде сум пишувала. Ви благодарам на одговорите на сите.
Здраво може ли некој ако сака да ми испрати дипломски труд да видам како треба да изгледа по можност од годинава или претходните година две, по можност од УГД.. Благодарам однапред.
Ако стварно испадне за 2-3 недели мислам дека брзо ќе ја завршиш. Зошто слушам на некои им треба по неколку месеци, ама па тука игра и улога дали ќе прават истражување. Јас еве сега се нафатив да мислам на ова и сакам најбрзо да ја завршам без многу влечкање. И без истражување ако е можно.
Мене не ми проверуваа. Но, цитирав се. Не испуштив ништо. 3 месеци горе-долу. Но, јас морав да спроведам истражување на голема популација, тестовите многу беа големи, а обработката статистичка, па интерпретација на рез.
Бираш ментор или тема, во зависност од тоа дали имаш изберено ментор, се консултираш со теми од областа која ја предава, а ако е тема (област), бараш професор кој го предава тоа. Откако ќе го договориш тој дел, пријавуваш преку е-индекс (при пријавување насловот не смее да има грешки зошто нема поправање), менторот те насочува, ти испраќа (или прашуваш за) пример за тоа како треба да изгледа, ти помага со насоки за материјали и литература. Гледам одамна ти е мислењето, имаш пријавено?
Здраво дечки! Сакам да ве прашам во врска со пријавување за дипломски труд. Кога се пријавуваш? Бидејќи сеуште имам некои предмети(усни) за полагање, дали треба кога ќе положиш се да упишеш за дипломски труд или? Бидејќи сега сесијава треба да ја упишам како празен семестар, а во iknow ми дава упис на дипломски труд....