Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Диско за пензионери

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од baba Rada, 2 ноември 2018.

1. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    А младите егејци исто не се по трошењето или само кога ке остарат важи тоа правило или генерализација?

2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.073
    Допаѓања:
    225.497
    сеа ти кажувам какви се овде. Што имам приметено. не оди оф топик .

На baba Rada му/ѝ се допаѓа ова.
  3. SuperGirl24

SuperGirl24 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 март 2012
    Пораки:
    2.464
    Допаѓања:
    48.564
    Има разлика од пензионер до пензионер. И моите се пензионери во нивните 60ти години и ниту чмаат дома но ниту би имале желба вечерва во 12 да икочат у диско. Исто така има пензионери од 85 години кои нит гледаат нит се подвижни до вц сами да идат а не па да џускаат до раните утрински саати.

Мене ми се свиѓа идејата да има организации за возрасни луѓе каде би се дружеле меѓу себе, би утепувале некој саат во текот на денот без разлика дали ќе играат бинго или ќе вртат оро.
    Факт е дека со текот на годините остануваат сами, ќе почине партнер, пријателите нивни исто полека ќе почнат да заминуваат, болести фаќаат не секој може во секое време да излезе да се дружи, внуци чуваат и така натака, па зошто да нема за нив место каде би се дружеле и би си го правеле остатокот од животот поподнослив. Имаат пензии имаат слободно време на претек, мораат ли дома пред телевизор цело време да седат?
    Пресебични сме ние младите. Кога сме деца дужни се да не израснат, школуваат, омажат. После тоа дужни се деца да ни чуваат и по можност да не помагаат финансиски, ама кога треба нешто за себе да направат е тогаш не може што ќе им е.

Мене лично ме прави среќна кога ќе видам моите како се спремаат за пошетка, кога ќе видам дека ќе излезат на пиво во чаршија, кога договараат со пријатели гости да си прават или да седнат негде на ручек.
    Не мора постојано да бидат врзани за тросед со даљинското у рака и животот низ прозор да гледаат како им поминува.

На Harper, Antolinaa, Dream-Girl и 7 други им се допаѓа ова.
  4. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326

Totalno podrzuvam mesto za zabava za vozdrasni lica. Ne treba da bide vo 12 noke, moze od 7.30 pa dodeka ima interesanti. Muzika se razbira , muzika od nivna mladost, ona sto moze da gi razveseli. Mislam, dajte, nekoja muzika koja ni vo mladi denovi ne ve potkrenala pa sega ke ve zabavi. Se so tradiciite, modata, zabavata od toa vreme e OK. Pa mene sega da mi pustat nekoj jazz pa ke si otidam, pa sum si otisla od NG zabava oti srpsko-bosanski pesni mi se kacija na glava , a ne moderna muzika vo moj vozdrasni godini, muzika so koja ne sum izrasnala.

Ke dojgat tie sto I kako mladi odele po zabavi.
    Ona sto si pravel kako mlad toa ke go pravis I koga ke dojdat godini.

Zivotniot vek e poprilicno zgolemen taka da nekade okolu 75 god, lugeto pocnuvaat da se pousporeni. Nekoj nikogas.:o
    Toj sto sekoj vikend planini prevrtuval na negovi 55 god, toj istiot ako e zdrav ke go vidis na plania I na 75 god. Toj sto cel zivot crtal, pisuval, rabotel zemjodelie, se bavel neumorno so sport toj I na 75 god istoto go pravi, po usporeno no go pravi.
    Toj sto cel zivot po rabota samo go drzi daljinskoto, toa ke pravi I koga ke nadmine nekoja brojka.
    Sto bi rekol Toma Fila "nekoj luge koga ke se penzioniraat sedat vo dnevna pred TV kako vo cekalna pred smrta I cekaat da im dojde red" ;(.
    Dinamicni, aktivni luge, veseli imaat podolg I poispolnet zivot. :)

На vitamina, zuto, baba Rada и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.338
    Допаѓања:
    170.916
    Не бре Бабе.
    Не знам по кој пост сватив дека се бара од државата да отвори нешто налик дискотека за пензионери ,па затоа пишав дека ни фалат градинки .
    Инаку , некој да си инвестира во диско за пензионери апсолутно не ми смета . Или да има по еден ден за нив ,исто . Само не знам од што би ја платил струјата газдата пример ,а не па заработи нешто .
    Јас лично од пензионерите кои ги познавам , а искрено во фамилијата ги имам во голем број не верувам дека ниту еден би отишол на таква дешавка .
    Но пак ќе кажам ,не сум себична . Напротив што се мене тиче дискотеките може да работат и секој ден за нив , јас веќе завршив со таа етапа :) не одам по дискотеки веќе .

П.с Не ми "требаат " мене старите деца да ми чуваат . Уште 2-3 год мм може да биде пензионер ,така да тој ќе си го чува детето . Ќешки тоа да биде проблемот :)

6. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.261
    Кај нас нема може да има многу на диско забава за пензионери.
    И тоа би се должело најмногу на: Што ќе речат луѓето?!? - а не на тоа дали им се забавува, или не.

Да одиш во напредна држава, и на машки стриптиз одат возранси жени.. не пак за едно диско..
    Ама тука... Ау!! Ор*спија беее!! - Голи мажи ќе гледала
    Ќе ја мразат сите! И тоа не оти не чини нејзиното, туку оти ќе пукнат од мака дека тие немаат та*аци да го направат истото.

И така..

На Harper, ane.bella и baba Rada им се допаѓа ова.
  7. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589
    @toogood браво душо, прекрасно пишано, браво:hug::*

@WildMk потполно си во право за мислењето...и јас ќе повторам уште еднаш дека старите се самоказнуваат, се воздржуваат од живеење на животот и тоа се поради помладите..

"на стари години се побудалел" - не ми е јасно од кај потекнува оваа узречица, но зарем има некоја граница, некој лимит на однесување, што да се прави, како де справи, што смееш и до кога смееш...кој ли тие граници ги утврдил.

Еднаш бев со колешките на машки стриптиз и другиот ден едвај чекавме да раскажеме на работа, на останатите што нејќеа да дојдат, дека сме поминале преубаво, весело..но после месец дена бруеше цела установа, не направија скитнички, расипани, недомакинки, перверзни....вауууууууууу...(facepalm)..и толку беше, не го повториме излегувањето.:(

На WildMk и toogood им се допаѓа ова.
  8. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    А зoштo нa стaри гoдини дa ви е гaјле некoј штo ќе ве нaрече скитнички или рaсипнички? Дa сте млaди мoми вo мaлo зaтуцaнo местo дa ве рaзберaм некaкo, мaжaчкa ве чекa, углед дoпрвa требa дa ствaрaте |( Амa пред умирaчкa сo извинувaње :D шoфaјде oд етикети кaкo -дoмaќинкa, пoштенa, скитник или нетoкму?

На Harper и jacqueline.s им се допаѓа ова.
  9. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.317
    Според мене интересна идеја е да се дружат старите луѓе. Да се организираат тури за нив. Можеби сегашниве пензионери се уште поконзервативни ама идниве пензионери за 10тина или 15 години ќе се сосема поинакви од тие. И диско би било интересно. Не мора да е од 12 до 5 сабајле. Од 7 до 11-12 нека биде. Онака еден ден у неделата, работен ден, нив секако викенд не им значи, слободни се. Ако се витални, здрави, прави зошто времето да не го трошат дружејќи се и забавувајќи се наместо седејќи дома и гледајќи турски серии. :)

На Someonespecial, WildMk и baba Rada им се допаѓа ова.
  10. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.999
    Јас не сум за диско АМА сум за пензионерска вечер...
    Некој локал, не мора стрикно дискотека, да организира пензионерска вечер за луѓе 60+.. музика од 40тите, 50тите, па и 30тите..бинго, лото, други групни друштвени игри... има забава до недоглед.
    Не викам дека не се собираат сега ама претежно е на ниво на некоја пензионерска општинска заедница, луѓе од една населба што би се рекло.. такви примери знам.

Има витални луѓе и над 65, како што има улежани и на 55..

На WildMk, Someonespecial, Harper и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.338
    Допаѓања:
    170.916
    Пробувам да го замислам мојО на ваква пензионерска вечер :rofl::rofl::rofl:

12. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589

Бриџо душо, не очекував од тебе ваков лош коментар, ваква невидена навреда за старите особи..па и пред умирање како го кажа:((facepalm)

И што сега ако сум стара, треба ли некој да ме навредува без причина, треба ли некој да се исмејува со твоите родители на пр.ако сакаат се уште да уживаат во животот, ако сеуште ги крепи телото и сакат да џускаат или пак и валцер да изиграат, а што да не па и малку да се "лудираат" за да се подсетат на млади години и да заборават дека се пред прагот на смртта?

Злобно од тебе Бриџи, злобно:(
    Што ли прават твоите родители ме занима..а ти кога ке остариш дали ќе ти биде гајле ако некоја те нарече скитничка и перверзна:?:

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Ај преведи ми кaкo гo рaзбрa ти мoјoт пoст.

14. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.469
    Допаѓања:
    8.575
    Поддршка Баба Радо, еден е животот, терајте си го како ви душа сака. Само со ум! ;)
    Еве поздрав и од едни стари дечки:

На WildMk и baba Rada им се допаѓа ова.
  15. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.799
    Допаѓања:
    100.573
    Диско?Во вистинска смисла?
    Во селово во кое живеам ,никогаш.Зошто?Прво кога се организира таква некоја вечер,мнооогу ретко се пушта соодветна музика.Повеќето оро вијат,не дека шат-пат и нема друг вид музика,Тоа веќе не ми е диско, не е ни игранка,не знам ни јас како да ја наречам
    Второ ,повеќето се ограничени од децата,за чување на внуци.
    Трето ,голем број се со мали пензии,замислете зема 10000 ден.пензија ,една половина оди за лекови,друга сметки...што останува ,за диско?
    Четврто ,се уште има ограничени на кои вакво излегување би било смешно...
    И може уште да набројувам...
    А би можело,што да не.И јас сега сум во таков период во животот ,би сакала да се пензионирам.Доцна ми е за кариери и такви работи
    Но ако се отвора за скоро време,кога ќе се пензионирам,
    @baba Rada сметај на мене.(y)

16. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589

Супер душо, одиме значи у бољи живот;)
    Мора да признаеме дека старите луѓе знаат што значи права забава, добро расположение и играње за душа..но незнам кој феномен ги сопре во уживањата, оти ако може тинејџери да висат секој ден по кафичи и дискотеки а немаат плата, зошто пензионерите кои имаат редовна пензија да не одат?
    На младите за забава им треба пијалок за да се загрејат, џоинт да се расположат, дрога за хај фај, телефон за сликање цела вечер и споделување информации демек како они лудо се забавуваат( а нема везе)...па гардероба, шминки и др...

Порано во диско се играло танго, па имало даме бирају и така се запознавале младите еден со друг...и сега истото би го правеле кога би отишле на забава..фино лепо и примерно:)

На WildMk и lunicka им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.548
    Многу пати имам пишувано во сдк за повозрасните луѓе што сум ги среќавала овде, тој елан за живот и таквата желба за радост и исполнетост никаде ги немам видено, после за жал ќе се сетам на кои негативни работи што постојат во мк за да човека го уназадат просто во се, па се враќам во реалноста искрено колку повозрасни лица носат на товар цели фамилии и внуци, колку луѓе каков ли живот имаат зад себе оставено а не пак да зборуваме за фини нешта и нешта што би можеле да ги поткренат со расположение кога еве си давам пример за баба ми и поаѓам од баба ми за нејзиниот тежок живот. Преживувачка да кажам.

Искрено многу фактори зависат за староста и не / виталноста на еден човек, самиот живот позади себе, финансиите, поколение итн.
    Ама ништо ми нема поубаво да слушнам постар човек да рече "ќе одам на игранка" или " на муабет" и слично.

Овде баровите што се се за деца од 7 до 77 години така викаше татко ми.
    Имено ќе видиш дечишта седнати, на друга маса ќе видиш млади родители, на трета дечко девојка на четврта средовечни жени или мажи како седат и си пијат некое добро вино, се смеат и си прикажуваат, па ќе станат обавезно да поиграат исто, танц џес сеедно :)

Гледајки ги како се облечени само и со кој ентузијазам уживаат нон стоп ме оставаат без зборови, секогаш фино облечени со некои фустанчиња со цветови, гердани бисери и слично ќе си седнат кафе цигара ќе си прикажат, марки шарки со се комплет. 80 годишни си возат коли на страна тоа што зауставуваат сообракај ама барем се осеќааф корисно и убаво, се шетаат пазаруваат итн..

Колку само има разлика од нашите пензионери, овие витални, ненасекирани, не гледаат внуци и деца по дома, не ранат усти :D па така фино ќе се изнашетаат со се сите салтанати па ќе се изнаиграат на крај една феста немаат пропуштено главни се секаде :emo:

Газдарицата моја на куќата од порано имаше тогаш 75 години колку само беше негувана, па кога ќе ја видев седнала чита книга се умотала со ќебе :emo:
    Тоа мисловна именка е за нашиве :)
    Беше жена госпоѓа, си возеше си пазареше беше главна на сите забави и панаѓури па и нива копаше и ораше :)
    А да не зборувам за исто така една баба од 80 години како рмбаше на нива 10 часа без престан па со тракторот како управуваше (facepalm) и таа госпоѓа расна германка висока згодна :)

Кај нас нит е било нит нема да биде. Не за џабе нација, менталитет, држава и слично си го прават своето.
    Ама па гревота е.

Еве свеки на бања ја носеа де во охрид не знам за грција дали беше пошла :D се шета и она и по манастири ваму таму
    И викам иди шетај уживај каде можеш имаш своја пензија и троши си ја во убави нешта релаксирај се
    Многу сакам така да гледам средовечен а витален народ полн со харизма и насмевки :)
    Кај нас ретко тоа

Ама како што викаше баба амори керко каков живот компот имав јас каков оваа германката или италјанката негувана жена и у право е.
    Се си носи своето.
    Поготово постарите в село или во помал град..

18. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.589

колку убаво пишано..реално видено и пренесено без трунка смеење или навредување кон постарата популација..ме разнежи душичко:):*:hug:

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.853
    Пред кратко време бев во ресторан Клепало во Берово и се најдов во чудо.
    Имаше жива музика и полно народ, претежно пензионери.
    Сите играа.
    Неможев да укапирам како се собрале баш тогаш и баш тука, па го прашав келнерот и ми кажа дека се организираат еднодневни тури со автобуси од Куманово, Прилеп...ќе прошетаат околу езеро, па овде имаат ручек и музика и се враќаат назад.
    Толку беа весели, што си танцуваа и ич не им беше гајле дали некој ќе им се смее или ќе ги гледа чудно.
    И многу убаво изгледаа, токму онака како што јас би сакала да изгледам кога ке остарам.
    Пристојно облечени, си јадеа, пиеја и се веселеа.

Диско за стари, зошто да не.
    Незначи дека ако си остарел и животот запрел.

Немора да е класична дискотека, може да е некој ваков аранжман со еднодневна екскурзија до локал кој би бил само за ваква намена, бидејќи мислам дека како што младите не сакаат присуство на старци во дискотека така и старите можеби не сакаат некој да им се потсмева.

На WildMk, baba Rada и vitamina им се допаѓа ова.
  20. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.436
    Допаѓања:
    171.944
    Чекајте сеа тука се мешаат поими
    темата е за диско поточно
    не мешајте диско или ресторант или екскурзии нема врска тоа едно со друго
    Значи изјанувате се стрикно за диско

На baba Rada и daylight им се допаѓа ова.