Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дискриминација и насилство врз жените во секојдневието

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од KateKane, 24 декември 2019.

1. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.922
    Допаѓања:
    2.148
    Го осудувам насилството врз жената и секоја жена , мајка која има сериозен проблем со тоа мора да биде заштитена од општествето.
    Сметам дека треба да се донесе еден подобар закон каде ке има кривична одговорност за мажот.
    Значи жената да биде свесна самата да пријави доколку тој проблем е нерешлив.
    Мора да има построги казни за насилиците за да не си дозволуваат така лесно да се се однесуваат.
    А мора и некој доколку од блиските насетат дека има проблем да и помогнат на жртвата или блиска пријателка.

На Crvche му/ѝ се допаѓа ова.
  2. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.105
    Допаѓања:
    26.970
    Мислам дека добар дел од младите девојки се свесни за дискриминацијата врз основа на пол. Сами си го одбираме партнерот. Дали ќе биде стандарт на мама синчето маШ или малку помодерен зависе од самата жена.
    За мене лично идеално би било да си ги делеме домашните обврски. Јас ако сум жена не мора дека по дифолт мора да сум домаќинка ни па сакам да сум домаќинка.
    Друго, не би можела да сум со некој што за да не ги извршува обврските ќе се пере со тоа "жената треба да му служе на мажо". А го чујам тоа, мојот мозок автоматски ја става таа личност во на дедо Ное времето.
    Друго, милион пати сум била сведок на префрлувања и кажувања секакви зборови. Желби на "случајни минувачи" секојдневно. Еден беше толку запечен во глава што до дома ме следеше и му се заканив фино лепо дека ќе го пријавам. Го пријавив и кога кажав кој е ми рекоа "девојче не можеме ништо ние там".
    И искрено сето овоа е ср*ње мажите како ги понижуват жените.
    Али, почесто е жена да напаѓа жена. Коментари од типот "види ја како се облечела", "сама со дете", "мажо и е пет години помал. Срамота како го мота" итн...
    Од тие излава најголемата дискриминација. Место жена со жена да се поддржува они се напаѓат. Испаѓа како со свој камен по своја глава. И мене неколку пати ми се има случено да ми кажат гости, роднини и такви рандом фаци "ееее каква домаќинка ќе бидеш ти на маж ти?".
    Прво ич не ми е во план домаќинка да станам.
    Второ, who knows. Можеби никогаш нема да се омажам (fingers)

На RosettaStone му/ѝ се допаѓа ова.
  3. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.430
    Допаѓања:
    60.532
    Дневна доза македонски невести:

EScPQx2X0AAPqlV.jpeg EScPRXaXYAEyA_Y.jpeg EScPRk6XsAAgneB.jpeg

Еднава слики од мало девојченце има на фејс. Многу ме интересира каков ќе биде ставот на госпоѓите ако нивно дете го силуваат, дали вака publicly ќе шејмаат жени.

Оф мори мајко мила.

На Crvche, lovestoneddd, Nausicaa и 11 други им се допаѓа ова.
  4. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.983
    Истиве вакви жени анонимно бараат помош во групи/на форум затоа што им е срам да ги знаат дека се во брак со насилници. Ама важно јавно да плукнат се први. Ко со девојката од Куманово..

На Crvche, Nausicaa, *Amethyst* и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Dessa

Dessa Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2019
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    111
    Нека Ви е честит 8 ми Март,драги Феминки!

Верувајте длабоко во себе и во правото на еднакви можности без разлика на полова, сексуална,религиска и друга определба.
    Не се откажувајте од битката!

Смешен ми е само моментот, на денешен ден многу женски организации во светот и други борци за човекови права излегуваат масовно на протести,нашиве жени одат на шопинг или се пијанчат у кафана а вчера изела дебел ќотек од муж и или газдата сексуално ја тормозел за пишани 200 евра.

На lovestoneddd, Bezimenka90, Angie1432 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. 1992g

1992g Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2014
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    9.624
    https://www.facebook.com/groups/571954476550421/permalink/868813706864495/

Ова видео го видов, кај нас се случило во Штип, се изнервирав се поддув од склет!
    Ах да сте ми само во раце сељаци џаболебари, има да ве горан со пржен зејтин дури кучето ми ви ги кине тоа смрдливите газови!!!!!!

На Crvche, lovestoneddd, bicycle и 6 други им се допаѓа ова.
  7. Волшебникот

Волшебникот Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2018
    Пораки:
    423
    Допаѓања:
    485
    На Crvche, Feminka22, *Amethyst* и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    5.061
    Бесилка! ;(:@

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Crvche

Crvche Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јули 2018
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    78
    Не можам само да разберам како можи да не пријават такво нешто. Никој не треба да трпи такво нешто ни заради срам, ни заради децата, ниту за било што друго. Ако некоја девојка има насилен дечко треба да го остави одма затоа што тој никогаш нема да се смени, а не е касно ни за оние кои се во брак. Постои развод. Само не ми е јасно како се справуваат оние девојки кои имаат психички пореметени партнери кои се спремни да му го уништат животот ако му се спротистават. Да ќе го пријават, но не може полицијата постојано да биде покрај нив. Кое е решението за ваквите случаи? :worried:

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Fallen.Angel

Fallen.Angel Популарен член

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Девојката на видеото е од Штип, јас не успеав да ја препознаам, ама сега ми кажаа која е.. Два пати претходно мислам дека била жртва на силување.. И на видеото кога гледав многу жал ми падна, воопшто отпор не им пружеше, се сокри во ќош, а овие како лудаци маваат по неа.. Ми се лоши и ми се гади од психопативе..

На Annora, Crvche, *Amethyst* и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Mrs.Precious

Mrs.Precious Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    3.381
    Допаѓања:
    20.676
    Леле, страшно. Многу ми падна жал за девојчето, ни видеото не го изгледав... А зошто ја истепале нешто велеше дека била бремена или?

12. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Па не знам, и јас не разбрав. Едниот ја прашува дали е бремена од него, и го зеде телефонот и и го искрши. Исто ја притискаше да не кажува на никого, јас така сфатив, и велеше “ќе јадеш ли гомна а?” И девојчето плачејќи одговараше дека ќе му го заборави и името и никаде ништо нема да спомене. Нешто ја прашуваа кога требало да и дојде менструација, она кажуваше датум 15ти мислам слушнав. Не се разбира убаво целиот разговор, девојката потресена и преплашена зборува некако неповрзано.

На Mrs.Precious му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Mrs.Precious

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    3.381
    Допаѓања:
    20.676
    Лелее, Господ да и помогне:(

На Fallen.Angel му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Страшно е тоа што можно е идиотиве да се извлечат само со мерка притвор или како што прочитав 1 година затвор им се заканува. А можно е девојката и да не ги тужи и така да си останат..

15. Mrs.Precious

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    3.381
    Допаѓања:
    20.676
    Добро, па девојчето секако дека има и родители па тие секако ќе направат се што треба и ќе ја заштитат..

16. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.309
    Допаѓања:
    19.657
    Овие психопативе од видеово се приведени или се на слобода?

17. Mrs.Precious

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    3.381
    Допаѓања:
    20.676
    Приведени се.

На Crvche му/ѝ се допаѓа ова.
  18. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.309
    Допаѓања:
    19.657
    Сега треба вака и нив да ги испеглаат да видат како е леле кожава ми се крена.. Девојкава изгледа е бремена пошто едниот ми изгледа како да држи тест за бременост. Ако е така тешко неа ако е на еден од овие лудациве треба да и се помогне на девојкава некако.

На Crvche, candy.cane и Mrs.Precious им се допаѓа ова.
  19. pdb123

pdb123 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    1.441
    Допаѓања:
    5.894
    Леле, како бе само една година затвор... Вака испаѓа и да ги тужи, ќе излезат по 1 година и после тешко неа. Како да сака да ги тужи кога ваков ризик би ѝ тежел над глава? :worried::(:(:( Другарка ми не сака да сведочи за кражба против една ненормална жена (а има и јаки врски во МВР) од страв дека после казната ќе биде малтретирана, не пак со вакви насилници...

Како не се свестија властите низ годините да направат построги казни за вакви работи, тоа најмногу ме нервира, не можеш да си мирен и да фатат и казнат некој од можноста со лесно да си поминат и потоа уште полошо да ти се врати... Па како може толку случаи да има и да не се свестува државата :@

На Crvche и boomsleng им се допаѓа ова.
  20. Fallen.Angel

Се зачлени на:
    18 јуни 2014
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    7.883
    Тоа е најстрашно. Ќе се исплаши и нема да ги тужи.. А таа секако што ќе си добие после ова не знам... Од една страна добро е што се дозна и што ќе се преземат некакви мерки, од друга страна е лошо што е премногу понижена, сите го видоа ова и ќе биде предмет на осуда од некои..

На candy.cane и pdb123 им се допаѓа ова.