1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дискриминација на децата со посебни потреби

Дискусија во 'Образование' започната од Shery, 25 ноември 2011.

1. *katja*

*katja* Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2016
    Пораки:
    420
    Допаѓања:
    955
    https://mms.mk/268389/петиција-на-р...ampaign=петиција-на-родители-против-малата-ем

Одамна ме нема нешто вака погодено. Она е само дете кое не по своја вина е родено малку различно од другите, кое нешто не и го ускратува правото да живее и да се школува како и "нормалните" деца. Ова нормални е дискутабилно, со оглед на фактот какви родители имаат. Срам да им е!

2. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Дојдов да пишам за Амла, девојчето со Даунов Синдром што е дискриминирано од 14те мајки кои дале потпис да не учи девојчето во школо со нивните деца.
    Ме интересира само едно бидејќи сите други зборови се излишни.
    Кои се тие малоумни мајки што го потпишале тоа?
    Нека се објават со име и презиме, нека се испринтаат летоци со нивни слики, нека се напише одоздола нешто и нека се делат низ цела Македонија, сакам до срж да осетат што значи дискриминација, срам и отфрленост, што значи никој да не ти збори,да те гледаат со презир и да се срамат од нив. Да ги плукаат на улица,да ги исмеваат.

Само така им доаѓа паметот на проста малоумна нација!

На Butterfly-Girl, Hortenzija, CameliaMiller и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Peanut Butter

Peanut Butter Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    Па не би рекла дека се малоумни, стави се во позиција на учителката, како ќе одржиш час? Не можеш да го застанеш да седи мирно, фокусот цело време ќе ти лета да го пазиш тоа дете, а не да ја предаваш лекцијата. Едноставно е, тоа дете е со посебни потреби, треба да оди во посебно школо. Не е дискриминација.

На Tanjamm и KiT им се допаѓа ова.
  4. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Очигледно ти си една од тие мајки. Браос.

На noteforself, CameliaMiller, Snowflake97 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.462
    Допаѓања:
    7.837
    Не треба да иде во посебно школо. Се стремиме кон инклузивно образование, а тоа значи да не се делат типични и атипични деца.
    Со ова дете во наставниот процес присуствува асистент и работи дефектолог, значи со ништо не ја попречува работата на учителката.

На noteforself, CameliaMiller, Camille84 и 5 други им се допаѓа ова.
  6. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.087
    Допаѓања:
    26.908
    Стручен тим решил дека не е дете со посебни потреби, ама ти си така мислила. Браво девојко (y)

На Snowflake97 и buba4e89 им се допаѓа ова.
  7. KiT

KiT Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2012
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    7.576
    Се сложувам, не е тоа дискриминација, се стремиме кон инклузивно образование кое кој знае кога ќе биде прифатено кај нас. Но, другарка ми е баш од тие кои работат со "ваквите" деца и понекогаш едвај и успева. Треба нашите деца да ги прифатат и нив, но дефинитивно им треба посебна школа со соодветно внимание кон нив. Мое мислење, не осудувам никој.

На Peanut Butter му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Peanut Butter

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    Е нели е со Даунов синдром?

9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.201
    Допаѓања:
    111.828
    Како мајка, јас ти гарантирам дека тоа не се мајки туку монструми.

На noteforself, Hortenzija, CameliaMiller и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Peanut Butter

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    Тоа во теорија, во пракса е многу поинаку.

На KiT и Tanjamm им се допаѓа ова.
  11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.201
    Допаѓања:
    111.828
    Шо ако е со даунов синдром?

На CameliaMiller, Snowflake97, GirlRose и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Никад нема да биде од нас луѓе и никад, пак ќе кажам никад, секој ден све поише и поише ме згадува македонскиов народ и нашата неукос и саможивост. Одвратно.

На Snowflake97, januari19 и buba4e89 им се допаѓа ова.
  13. MarijaMi90

MarijaMi90 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    1.594
    Допаѓања:
    19.922
    Со мене во основно, во клас учеше едно детенце, мислам дека немаше Даунов синдром, но беше дете со посебни потреби. Колку што јас се сеќавам, учеше со нас до 6/7мо и потоа веројатно го префрлија во специјално школо. Не сметаше мн на наставата, некогаш само ни правеше смешки. Е сега колку за него беше корисна, зошто немаше некој што ќе му помага и посебно ќе му се посвети нему, не знам. А не знам ни какви се условите во специјалните училишта и дали таму повеќе би напредувале децата со Даунов или со било каков друг проблем од тој тип или баш напротив. Како и да е, не се сеќавам никој од родителите да се побуни некогаш. Веројатно, ако некој се бунел, тоа биле наставниците, зошто мора да има некоја причина што се префрли на крај во друго школо.

14. Shia

Shia Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2017
    Пораки:
    240
    Допаѓања:
    480
    Посебни школи во Македонија нема за деца со Даунов синдром.
    Вклучени се нормално во наставата со асистенција на стручни лица, но проблем е што било неколкупати агресивно, ама одма мора како дискриминација да се сфаќа.

На Peanut Butter му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Peanut Butter

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    17.503
    Па пишаа погоре дека не било со посебни потреби, пробувам да разберам дали е или не е. Јас како што сфатив, детето е со Даунов синдром, оттаму сметам дека родителите имаат право што се бунат, најверојатно ја попречува наставата на другите деца.

На KiT и Tanjamm им се допаѓа ова.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.090
    Што е ако е со посебни потреби? Да не е заразни случајно. Ако има даунов синдром не значи дека треба да е изолирано.
    Ми се гади од вашите размислувања.

На Butterfly-Girl, noteforself, Hortenzija и 10 други им се допаѓа ова.
  17. Noranora

Noranora Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    4.058
    Колку деца има што се без попречености ама се разлигавени од мама и тато и ја попречуваат наставата на секаков начин, зошто за тие деца не се прави вакво нешто?
    Ајде те молам сите сме виделе деца со дс па ни едно никогаш не било агресивно, напротов, колку примери сме виделе кај што живеат самостојно или создаваат фамилии. Срамота.

На noteforself, Hortenzija, Snowflake97 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.201
    Допаѓања:
    111.828
    Да ја убиеме јас мислам и да и ги скратиме маките и неа и на другите деца и на институциите.

На CameliaMiller, Snowflake97, GirlRose и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.249
    Допаѓања:
    12.156
    А дали имаше во случајов дефектолог во училиштето? Како да разбрав дека нема. Исто така, разбрав дека програмата за деца со интелектуална попреченост е катастрофално изработена, воопшто не биле консултирани стручњаци од таа област.

20. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.420
    Допаѓања:
    165.286
    Инклузивност во образование постои и дете дали ќе оди во посебно или редовно училиште пак нешто добива и нешто губи. Ама се стреми кон инклузија зошто атипично дете учи од типичните деца, не е изолирано во посебен свет туку гледа и учи каков е 'реалниот' свет. Многу често атипични деца во редовна паралелка имаат подобри резултати од атипични деца во паралелка со посебни потреби каде има инстанци на губење говор и генерална регресија. Зато и има стручна проценка кое дете можи да се вклучи во редовна паралелка, а кое не. Атипично дете не е само на наставата, си работи со стручен тим и образовен асистент.

На CameliaMiller, Camille84, Snowflake97 и 1 друга личност им се допаѓа ова.