Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дневна и ноќна рутина - чистење и нега на лице

Дискусија во 'Лице' започната од Nika666, 20 март 2011.

1. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.093
    Нема врска, процентот е многу мал.

Чистатот не е киселина туку чистач и не е чиста киселина како на TO серумите. Не би требало да има реакција.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    919
    Допаѓања:
    1.027
    Ова и го прочитав затоа и така ги вметнав. Исто, чистачот со киселини ми е само за навечер кога не користам витамин ц, а за наутро имам само витамин ц, јас би рекла дека е океј. Еве сабајле немав реакција со утринската рутина

3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.093
    Ќе видиш по некое време.

4. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.745
    Допаѓања:
    14.419
    Да ве замолам за совет/ мислење.
    Што мислите за овие три производи?
    4026BCA6-5BFA-427F-B305-0F1F1E65F774.jpeg 46B89566-64D0-449A-B96C-099B58DCB82F.jpeg C2A92F38-C321-46C0-8CB7-592CBC51A9E8.jpeg
    Дали производите одат еден со друг, како и во комбинација со Биодерма АР и Mossa спф 30?
    Дали нешто да додадам/ одземам?

Инаку сум во рани 30ти, имам комбинирана кожа, црвенило (розацеа), повремен проблем со полнење на порите и ситни гнојни бубуљички на брадата. Акни немам.

5. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.314
    Допаѓања:
    12.434
    Супер се производите, немаат меѓусебни интеракции. Пак ќе напоменам, за чистачот јас лично не би го користел секојдневно оти сепак, има АХА киселини иако не во значителна количина. Ќе си забележиш дали ти одговара за секојдневна употреба или не, секоја кожа е различна.

Инаку за тие бубуљички, можиш да земиш или серум на база на салицилна шо ќе го ставаш само во тој дел или spot treatment.

За црвенилото од розацеата(доколку сакаш нешто да земиш), јас би ти го препорачал овој серум: https://www.bellina.mk/p/694/actives-serum-so-vitamin-p-02-kofein-5-30-ml?categories=84 оти лично мене премногу ми помогна за то.

На Avery му/ѝ се допаѓа ова.
  6. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.093
    Требаше да го земеш тоникот со салицилна киселина уместо овој, навечер да го вметнеш тамн за акните,а серумот погоре преку ден и веднаш потоа моса спф30, навечер обична крема. Тоникот со салицилна ќе ти го смири и црвенилото,а и серумот исто така.
    Пред мосата не мораш крема плус затоа што самата е богата и нема да имаш потреба,според мене. Јас така терав цело лето и пола есен и супер резултати имав. Гелот за миење лице е одличен, јас би го препорачала тој од боровинки.

7. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.745
    Допаѓања:
    14.419
    Благодарам за советите.
    Се уште не сум купила ниеден од производите, ги видов на попуст во ДМ, ама морав прво да се исконсултирам со вас :)

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bezobrazna01

Bezobrazna01 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2020
    Пораки:
    400
    Допаѓања:
    3.093
    Пената е до некаде добра ја користам во рутината мислам дека е за сите типови на кожа ама јас лочно не сум задоволна зошто после плакнење на лицето осекам како кожата ми е сува и затегната
    Така да избери нешто друго на замена за ова:)

9. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.598
    Допаѓања:
    106.463

Лосионот е одличен, јас го користам моментално. Го имам и серумот ама уште не сум го пробала

10. boo3

boo3 Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2015
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    5.234
    Девојки ајде малку помош. Го користам следново:
    наутро - мијам лице со пена балеа од алое вера, ставам СПФ 50 на алтруист, па шминка
    навечер - чистам прво со мицеларна на saffee, после со пената, па ретинол 0.5 на nacomi (3-4 пати неделно) и на крај ставам haruharu wonder кремата со салицилна. Еднаш неделно правам и ексфолијација со ексфолијантот на geek&georgeus.

Рутината ја користам 4-5 месеци. Не сум нешто задоволна, но беше колку толку ок, барем немав бубулици. Но еве недела дена како ми излегуваат гнојни бубулици, најмногу околу брадата, но по некоја и на образите. Секако планирав да сменам, па да ве прашам што би ми препорачале за бубулиците? Крема сакам да си земам пак centella recovery на purito и спф истото.

11. Peppermintka

Peppermintka Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2022
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.903
    Наутро прво ставате хидратантна крема, па потоа спф, па потоа шминка така?

12. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.093
    Така. Само дај му 5мин на спф да упие убаво.

На Peppermintka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.829
    Допаѓања:
    176.441
    Девојки ајде малку да ме советувате. До сега користев производи на Натура Сиберика, мислам дека веќе кожава ми се презасити. 4 години експериментирам со природни козметики нема никаков вау ефект, а имам проблем со масна т зона и пори. Нарачав сет на Ла Рош ефаклар, гелот и лосионот/тоникот ги имам одамна користено, индивидуално и ок ми беа, кремата ќе ја пробам прв пат. Е сега, ги користам и овие два серума на Катрис и многу ми се допаѓа ефектот што го имаат врз кожава, ги користам меѓу тоникот и кремата,
    ACB29BC5-349E-44CF-AC80-96CBF7439F45.jpeg
    некој да ми потврди дали сега да продолжам исто откако ќе почнам со Ла Рош? И второ прашање, сакам да вметнам витамин Ц серум, каде да го вметнам? Го користев претходно на Натура Сиберика, ама не ми текнува како.
    Хидра серумот го користам секој ден на утро и на вечер, додека пак glow overnight 2-3 пати неделно, само навечер и тогаш не ставам од другиот серум. Каде да вметнам витамин Ц?

Уште нешто, дали некоја ја користи кремата на Ла Рош со фактор, да ми каже дали се користи секојдневно во рутина на утро и навечер или само пред изложување на ув зраци?

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  14. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.598
    Допаѓања:
    106.463

Ефакларот со фактор 30 ја зема?
    Витамин ц по тоникот и пред кремата ќе вметнеш. Спф кремата последна :) Хијалуронската остави ја за навечер.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    10.829
    Допаѓања:
    176.441
    Ја земав дуо+, не бев сигурна за таа со фактор како се користи и дали со неа ќе ми треба и обична крема. Каков витамин Ц ќе ми препорачаш?

16. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.598
    Допаѓања:
    106.463

Од дуо плус има и со фактор :)
    Јас кога е облачно цел ден , ставам обична крема. А често ставам само крема со спф. Обична крема ставсм и по вадење на шминка доколку сум се шминкала и навечер по серумите.
    Витамин Ц имам користено од Novexpert, La roche posay и Vichy и сите ми се допаѓале. Последните два треба да ги следиш зошто по 2,3 месеци оксидираат. Тој од Novexpert ми беше супер и не ми оксидираше воопшто , а другите два недотрошени морав да ги фрлам, кај нив единствено тоа не ми се допадна

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.
  17. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.125
    Допаѓања:
    20.287
    Јас имам само ноќна рутина. На утро само се мијам со вода, и по потреба ако излегувам ставам
    Ноќната рутина конечно ја усовршив и имам особено добри резултати и доста видливи... мислам долго време не би сменила ништо:
    1. Шамивчиња за чистење шминка (какви и да имам во моментот)
    2. Neostrata гел за миење лице... најдобриот до сега што сум го користела, црнките ми ги намали за 70%
    2. Мицеларна вода со канабис од Авон (иако за мицеларна вода не ми менува кој бренд е, сличен ефект имам од сите)
    3. Серумот со витамин Ц од Авон... моментално имам од Авон, ама и од други фирми ми се ОК, се додека содржи витамин Ц, тоа ми е важно
    4. Bioderma Sensibio DS+ крем за лице - единствен што ми го става дерматитисот под контрола...
    5. Dual Eye Cream од Авон, најдобр крем за очи до сега што сум користела

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  18. -црноока-

-црноока- Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    3.329
    Витамин Ц наутро, пред него тоник или мицеларна. После серумот обавезно крем за лице и очи. Навечер е добро, освен серумот. Ако сакаш можеш навечер да вклучиш серум Хијалуронска киселина.

19. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.125
    Допаѓања:
    20.287
    Постои причина зошто не се користи витамин ц серум на вечер? Чисто информативно ме интересира, оти гледам преубави резултати, ама ако правам нешто погрешно подобро да си знам.

20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.550
    Допаѓања:
    201.682
    Кога сакаш може да го користиш, не е стриктно дека мора наутро, и јас навечер го користам.
    Друго, мицеларната пред гелот, така обично е редоследот на чистење. Инаку продолжи си со другото, во ред е.

На koritsaki, Waverly Raven и jacqueline.s им се допаѓа ова.