Па тоникот има улога да врати рамнотежа и pH на кожата откако си ја нарушила со чистачот. Плус треба да дочисти ако нешто заостанало неисчистено со првите два чекори. Затоа треба и да имаш чисто памукче откако ќе поминеш со него низ кожа.
Маслен чистач пожелно е секоја вечер, без разлика дали носиш преку ден шминка, или не. Зошто многу подобро и потемелно ја отстранува СПФ кремата од порите. А, тоникот е за навлажнување, т.е хидратација на лицето и припрема за серум/крема. Вака веднаш го миеш и нема полза од него. Обично сите серуми се ставаат на полувлажна кожа. Пр. мојата рутина е: пилинг (два-три пати неделно), гел за миење лице, тоник, серум со витамин Ц и спф. Навечер мијам со маслен чистач, гел, па директно ставам, или крема, или масло. Не ставам навечер тоник, бидејќи доста хидратантни ми се кремата и маслото.
Ама крема е едно а крема со спф е сосема друго. Тоа што ти се потрошила cicaplast не можеш да замениш со spf. Фактор се става за преку ден за да те штити од сончеви зраци.
Го изедначува тенот, ги минимизира порите и ги намалува визуелно, помага при црвенило, ја ојачува кожната бариера, ја освежува безживотната кожа…
Може. Ама витамин ц се препорачува наутро, поголеми бенефити има наутро, посебно во комбинација со спф која навечер не ја ставаме. Помага при заштита од сонцето, и плус е антиоксидант кој ја заштитува кожата од надворешни влијанија како загаден водзух и слично. А тоа ни е повеќе потребно во текот на денот, отколку навечер при спиење. Па затоа поголеми ефекти ќе имаш ако се нанесува наутро. Хијалуронот се користи и наутро и навечер, зависи од потребите на кожата. Ама скоро на секоја кожа и треба хидратација и најдобро е двапати на ден. Ниацинамидот е доволно еднаш дневно. За него е сеедно дали е наутро или навечер. Јас би ко користела навечер од аспект на тоа дека веќе во утринска користам витамин ц, па да не трупам се во едно. Иако ниацинамидот и витаминот ц не се конфликтни и може да се користат едно по друго ако твојот избор е таков нема проблем.
А има врска марката? Би имало некоја разлика пример, Ординари или Балеа или Ла Роше? Освен во цената,секако? И која марка би ја препорачала?
Па има врска во квалитетот. Најдобро е да гледаш процентот на состојката, не само да стават реклама дека има вит ц, а внатре едвај 0.5% вит ц да има. За витамин ц од 10-20% е потребно за да имаш ефект. На пример серумот на балеа не ни има наведено процент, ниту во составот на состојките. Балеа јас не би избрала за козметика за лице. Ла рош се одличен бренд. Според мене едни од подобрите, ама за наш стандард се доста скапи, еден серум кај нив е околу 3.000 ден. Ако можеш да си дозволиш, нема да згрешиш со нив. Ординари се исто добри. Кај нив целата поента им е да имаат едноставен производ со една главна состојка за одреден третман. Пакувањето, маркетингот се им е минимално и едноставно и затоа имаат супер цени. Кај нив купуваш серум за една намена, ниацинамид, витамин ц, ретинол....немаш креми флуиди и слично со еден куп состојки. Едноставно и ефикасно. Пилингот AHA и хијалуронот на ординари ми се предобри. Витамин Ц кај нив немам некој што ми се свиѓа. Од друга страна имаш корејска козметика која исто е предобра. Главната разлика помеѓу корејската е европската е тоа што корејската се користи за спречување на одредени проблеми (пример појава на брчки) ама коа веќе го имаш проблемот (брчки, акни, дехидрација) тогаш европската козметика е подобра и појака во состав би рекла. Од европските што се достапни кај нас би препорачала: ла рош, виши, ordinary, cerave, bioderma, clinique .... Конкретно една марка за се не би препорачала, зависи од производот и на крај нели од кожата и на кој што му одговара. Еве некои според мене најдобри Витамин Ц - виши, novexpert Хијалурон - ла рош, виши, ординари Ексфолијација - аха пилиг ординари Пептиди - ординари Ретинол - ла рош, ординари Чистачи за лице - биодерма, сераве СПФ - еуцерин, ла рош крема за длабока хидратација - clinique
Фала ти за исцрпниот одговор Лани имав рутина, ептен ја позамарав тогаш Коритсаки, ама по некое време фрлив се', престанав да се тинтрам. И сум заборавила кое,кога се користеше и редоследот.
После серумите крем кој е погоден за твојот тип на кожа. Ако сакаш педлог слободно пиши Драга нема потеба од толк мешање. Ако веќе имаш вит. Ц и нијацинамид користи ги прво тие два. Сермите секогаш се користат на сва кожа со оглед на тоа што се на водена база (додека маслата на благо навлажнета). Доколку сакаш серум кој има и хијалуон и вит. Ц кога ќе ги завршиш тие два што ги имаш земи го овој или овој Нијацинамидот наречен уте и вит. ПП, е витамин од групата Б и е одличен во случај на акни, проблематична кожа, флеки од акни. Има антивоспалително дејство и функционира и во производи после сончање, со оглед на тоа што го намалува црвенилото при изгореници од сонцето. Помага и при повтшински флеки од сонце.
Со помош на корејската козметика успеав да го средам лицето, изгледам дури помладо за годините. Дневна рутина: Anua gel за миење лице Mary may centella серум за лице Geek&Georgous крема за лице Спф стик за лице плавиот Ноќна рутина: Воведов двојно чистење без оглед дали имам нанесено шминка. Оливал мицерална вода Anua гел за миење лице Nip&fab салицилна киселина La roche posay toleriane крема за лице Лицето ми е преродено, акни немам. Одлуката навечер да ставам похидратантна крема донесе одлични резултати при што наутро изгледа здраво и свежо. Серумот од centella е на база на вода и е одличен за оние со комбинирана и мрсна кожа.
Хијалурон. Бидејќи тој не нанесува на влажна кожа. Значи после миење. Од коа ќе се исуши (впие во кожата) ставаш ниацинамид
Јас веќе не знам што да користам на лицево, сериозно. После пораѓај кожата тотално ми е сменета, ништо не ми одговара, 3 различни линии пробав и никаква разлика не осетив. Де ми е сува и дехидрирана, де масна и сјајна со ситни поткожни брунчиња. Црнки имам насекаде, исто често имам воспалителен процес, одредени денови ќе ми излезат некои ситни безвеза брунчиња и цело лице ќе ме пече како да ми е изгорено(алергиска рекација) се сомневам на козметика со вит Ц. Пред пораѓај со години користев се на Ла Рош. Крема, дневна и гел за чистење, вит Ц и оној плавиот, лицеот ми беше супер. Сега толку пари овде лупнав за Ла Рош и едвај чекав да го потрошам. Прбав биодерма сенситив и тоа не ми направи разлика, пробац и Anew на авон дури. Ништо. Сега се мисла меѓу еуцерин и care ve. Ми треба гел што ќе чисти шминка и обично миење, ми треба нешто со благ пилинг, ноќна и дневна крема со заштитен фактор, толку. Неам време моментално за серуми. Еве слика и од лицево, може некој ќе знае да ми даде совет што следно да пробам.
Да ве прашам, тие што сте пробале двојно чистење и со маслен чистач и со мицеларна, има разлика? Моментално навечер чистам со маслен од Хада Лабо и потоа обична пена за чистење од Миша. Резултатот е супер. Ама реално некогаш ме мрзи, преморена навечер два пати да мијам лице па се мислам маслениот да го сменам со мицеларна. Некој што пробал на двата начини нека каже дали има разлика. И препорачајте добра мицеларна (досега сум користела Биодерма ама ако има поефтина а добра опција, понудете). Едит: Бројче @1209, сепак серуми. Нијацинамид за црнките, па хијалурон за дехидрацијата. Мислиш дека одзема многу време ама стварно е кратко и одма ќе ти направи разлика. Од Ординери користев, одлични ми беа. Или тонер. Сега прскам вакво наместо серум, добро е за лето ама ко за твојата кожа подобро ова.
Јас најчесто ако немам шминка користам мицеларна и гел за миење лице, а доколку имам шминка користам маслен чистач па потоа гел. Маслениот подобро ми ја вади шминката.
Не носам шминка... сепак ќе пробам со мицеларна, да си скратам маки навечер. Предлог која да ја купам?
Јас сега моментално оваа ја имам и ок ми е, а низ форумов имам читано дека и доста од оливал мицеларната се задоволни. Неа наредно ќе ја пробам