Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дневна и ноќна рутина - чистење и нега на лице

Дискусија во 'Лице' започната од Nika666, 20 март 2011.

1. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.750
    Допаѓања:
    107.203

И јас би ти рекла дека можеби не ти одговараат производите. За сува кожа земи си пена за миење. Нема што да додадам. Додека не си пронајдеш производи што ти одговараат треба да пробуваш постојано други. Ама по можност кога ќе купуваш нешто барај си тестери.
    И јас бев презадоволна од тој серум на Новексперт со хијалурон, навистина вреди за парите ама можеш да го пробаш и тој на Geek&gorgeous , има light и rich за твојата кожа rich би ти го препорачала.

На Kate Rina 93 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.595
    Допаѓања:
    52.822
    Само уште едно прашање.
    Читав дека спф ги затвара порите и треба подобар чистач за лице, јас мислев дека штом така треба нешто поагресивно за чистење и дека пената не би ми го исчистила добро лицето. Не е така ? (facepalm)

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mim1mi

Mim1mi Истакнат член

Се зачлени на:
    12 февруари 2023
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    137
    Јас веднаш би го тргнала гелот за чистење затоа што според мене вит Ц и салицилна киселина во еден производ делуваат агресивно, а нивните ефекти се неутрализираат.

Спф се вади со само со маслен чистач (балм/масло/мицеларна вода) па затоа имаш чувство на недоволно чист кожа. Гелот е чистач на база на вода, па можеш да го користиш како втор чекор навечер (откако ќе исчистиш со балм/масло/мицеларна вода) и прв и единствен чекор наутро.

4. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.750
    Допаѓања:
    107.203

Деновите кога ставаш спф можеш да го исчистиш прво со м.вода или со балм, масло па гел или пена. Јас дека имам масно лице гел за миење користам.

5. extraordinary

extraordinary Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2016
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    78
    Ако ти гори кожата од било што не е за тебе производот би ти рекла да го прекинеш. Чим ставаш спф би ти препорачала маслен чистач(имаат балеа) + пена(исто балеа сенситив). Ретинол и витамин ц може да ти ја иритираат кожата така да би ги прекинала(моментално). За крема би препорачала од балеа од уреа кремата е супер. :) Ако стварно ептен многу ти е сува(јас имав таков период) можеш од гала фарм беби кремата розева, јас ја ставав навечер и ми ја оправи кожата. И сега ако осеќам дека ми е доста сува ја ставам ама поретко ипак е доста тешка :)

6. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.595
    Допаѓања:
    52.822
    Да. Од гелот пд лореал ми гореше, го тргнав, веќе е подобро.
    Сакам ретинол да користам поради брчките, 2 пати неделно ставам, кога имам добра хидратантна крема не го осеќам суво лицето.
    Почнав со таа од геровитал и баш е супер.
    Штета што овде немаме можност да користиме тестери..
    Инаку ја користам хидратантната од балеа со уреа за тело, веќе 3 години, топ се покажа:D
    Мака мачам јас со чистачиве за лице ,ќе пробам со тие од балеа, ако не ги бива ќе почнам да мијам лице само со бебешки гел и четка за лице:emo:

На extraordinary му/ѝ се допаѓа ова.
  7. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    15.664
    Допаѓања:
    173.977
    Имам една длабока брчка на чело од една положба при спиење
    Не користам ништо а сакам да почнам
    Џам чисто лице имам и 41година и таа една брчка
    Шо да користам за старт?

8. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.079
    Допаѓања:
    40.441
    За серумот незнам, ама пудрава е одлична. Мене многу убаво ми легна, многу е лесна и има солидна покривност.

9. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    3.627
    Пробај со Bioderma Sensibio розевиот гел, има и од 100мл или Natura Siberica anti ox. Нежни се, и мојата е доста чуствителна па не сум имала проблем со овие.

10. Zfer

Zfer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2020
    Пораки:
    85
    Допаѓања:
    44
    Здраво женски,

ми треба совет за дневна и ноќна рутина за чистење. Забелешав дек шлапање многу слоеви ич не ми одговара на лицето. Ми се прават како корупки од слоевите
    Исто така сакам да воведам ретинол или нешто што ви помогнало за линии на вратот
    Имам 36 год, комбинирана кожа, склона кон црнки
    Ве молам за совет

11. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.750
    Допаѓања:
    107.203
    @Zfer тука сме со годините и јас веќе си имам поедноставна рутина избегнувам да користам многу производи оддеднаш.
    Чистач, крема за лице и некој серум доволно е.
    Јас користам најчесто производи на Алверде, Др.Хаушка гледам тоа што користам да е поприродно.
    Ретинол престанав да користам, од Geek&gorgeous што го користев скоро година не останав задоволна

На extraordinary и Zfer им се допаѓа ова.
  12. natashaaz.09

natashaaz.09 Активен член

Се зачлени на:
    11 април 2023
    Пораки:
    120
    Допаѓања:
    51
    Здраво. Некоја членка ако сака да ми помогне зашо не се разбирам баш. Имам серум (ретинол на Накоми), салицилна на Тру Алхеми, серум на Натура сиберика за мрсна кожа и пори. И хијалурон на Q&A. Кој серум кога да го користам, колку често и што да правам. ? П.С имам екстремно маснс кожа со проширени пори, црнки на носот и на брадата.Акни немам. Сакам да ми добие лицето сјај, да се оттарасам од црнките ноќна мора ми се.

13. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.750
    Допаѓања:
    107.203

Ретинолот само навечер пред кремата (може и крема ретинол крема доколку ти е лицето чувствително) 2 пати неделно.

Салицилната може сабајле да ја користиш пред кремата. Бидејќи имаш екстремно масна кожа користи ја салицилната к. не хијалуронската. Кој е тој серум на НС? Можеш да го користиш навечер кога нема да користиш ретинол.
    Јас во главно не би ти препорачала мешање на толку многу серуми. Подобра е поедноставна рутина.
    За црнките, би помогнало двојно чистење.

На rainbowec и natashaaz.09 им се допаѓа ова.
  14. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.017
    Допаѓања:
    10.783
    Ако може некоја девојка да ми помогне..сакам да почнам за прв пат да користам Ниацинамид..за каква кожа обично го користите? Знам само наутро дека треба да се става..секој ден дозволено е? За што точно е наменет?

15. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.689
    Допаѓања:
    202.282
    За масна, евентуално комбинирана кожа, за регулација на лачењето на себумот. Ама лично тоа го решив со хидратација, ниацинамидот не ми помогна нешто многу.

На koritsaki и Cherry blossom89 им се допаѓа ова.
  16. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.017
    Допаѓања:
    10.783
    Фала Анат, секогаш си тука за помош :hug: јас имам таква, сува кожа, масна Т-зона и црнки имав порано на носот и брадата. Сега немам, ама се приметува дека сум имала. Малку сум ограничена со козметика зошто дојам а секако сум за по природни состојки. Би ми требало некој производ за да не ми се познаваат веќе лузните од црнки и нешто што би ми го освежило лицево, како уморно го чувствувам. Ако не ти е проблем, предложи ми производи. Не знам од каде да почнам :$

17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.689
    Допаѓања:
    202.282
    Клучното е хидратација. Не сум некој експерт, самата лутав многу додека да ги пронајдам вистинските производи за мојата кожа, плус дека сум скоро 45 години, се менува и потребата на кожата.
    Хијалурон во форма на серум, крем, лосион ми е незаменлив. Секогаш го нанесувам на чиста, влажна кожа и одозгора обавезно крем, или со спф или без зависно од тоа дали сум дома или на работа, дали е лето или зима.
    Прво, тргнувам од миење лице - препорачувам пени. Алверде, Лавера и Новексперт ми се трите што најчесто ги вртам. После тоа следи тонирање задолжително, ги користам тониците на Конопка и Алверде, кој ќе го начекам кога купува и серум со хијалурон, колаген или пептиди. Хијалурон гледам да има, оти ми дава убав сјај и plump ефект. Најдобар ми е серумот на Новексперт, ама скап е, па се задоволувам со поевтини варијанти, Тру Алхеми, Алверде, Натура Сиберика, евентуално хидраторот на Хада Лабо.
    Крем со спф го користам на Натура Сиберика со витамин Ц розевиот, има фактор 20 што ми е сосема доволно. Користам и тонирани креми, ама повеќето што ми одговараат се со низок спф, за зима се ок, ама за лето не баш ако поминуваш време надвор во жешкото.
    Кремите на Конопка се одлични и за почетник и не се нешто скапи, моја препорака е зелениот крем, за нормална и комбинирана кожа. За жал, нема фактор. Ама убав е навистина.
    Ретиноли не користам, немам искуство со нив, витамин Ц повремено, секако го имам во дневниот крем (а размислувам да го сменам, но ќе видиме).
    Слики можам да пуштам, ама ќе земе повеќе време, ако си конкретно заинтересирана за некој производ, пиши, ќе ти кажам кој е.

На Aschenputtel и Cherry blossom89 им се допаѓа ова.
  18. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.017
    Допаѓања:
    10.783
    Поточно кој производ го користиш?

Познати ми се брендовиве на козметика, повеќето ги има на Белина, сум нарачувала од таму, задоволна сум од нивни производи, ретко некој да не е ок. Пептиди..за што помагаат? За хијалурон мислам дека секако сум, повеќето креми/серуми/гелови со хијалурон се? За спф, бела сум, на почеток горам ама фаќам убава боја. 30 ка или 50ка фактор сум користела, а зима никогаш немам ставано. Фала уште еднаш.

Последна измена од модератор: 27 февруари 2025
  19. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.581
    Допаѓања:
    97.533
    Пептидите ја подобруваат еластичноста на кожата, делуваат против брчки и даваат длабинска хидратација.

Јас сум секогаш активната состојка (хијалуронска киселина, витамин Ц, пептиди) да ја користам во форма на серум, а крема може да биде и обична која соодветствува на твојот тип на кожа. Не дека не може да е анти ејџ на пр, ама серум си е серум, кремата е да го 'запечати' истиот како би делувал подобро на кожата.

Не си ограничена со ништо заради доењето, освен ретинол и салицилна киселина.

Моја препорака е вит Ц редовно наутро (антиоксиданс е) и плус може да ти ги избледи лузните од црнките, а навечер наизменично пептиди и хијалуронска. Избегнување трупање серуми еден врз друг. Миење, серум, крема е сосема доволно.

На koritsaki, Cherry blossom89 и Annath им се допаѓа ова.
  20. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.017
    Допаѓања:
    10.783
    Сакав и тебе Еми да те тагнам ама ајде викам да не досаѓам :D вие тука ако не ме оправите, нема кој :D ако не ти е тешко, бар имиња да ми пишеш за вит ц, серум, пептиди и хијалуронска па јас ќе си читам што како зошто :*

На Emy867 му/ѝ се допаѓа ова.