1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Дневна и ноќна рутина - чистење и нега на лице

Дискусија во 'Лице' започната од Nika666, 20 март 2011.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    12.246
    Допаѓања:
    192.857
    Користиш пептиди и како?
    Сега нарачав копер серум на cosrx, одамна го мислев. Имаш искуство?

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    20.142
    Допаѓања:
    84.161
    Серумите со пептиди прават добра комбинација со ретиониди, обично така ги комбинираат за кожата да добие некаква поддршка (ретиноидите доста ја сушат кожата). Пептиди серум може да се користи и самостојно во ноќните рутини кога се нанесуваат и само хидратантни производи.
    Конкретно овој од cosrx (ако се работи за плавиот серум) може да се користи и наутро и навечер, па би ти рекла пробувај си различни варијанти и види со што најмногу ќе упали.

Јас мислам дека најголем ефект би имал навечер, во комбинација со ретиноид.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    12.246
    Допаѓања:
    192.857
    Да синиот е. Па тогаш ќе пробам и на утро и навечер.

Сакам што помалку работи да користам. Користам хијалурон серум на Веледа и крема. И во ноќна рутина 2-3-4 пати неделно плус ретинал.
    Ако користам пептиди да исклучам хијалурон? Или може и тоа да се комбинира? Ако може, пред или по него пептиди?

4. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    19.618
    Допаѓања:
    112.438

Серум со пептиди немам користено, само крема на Натура сиберика во розева туба, имаме пишувано за неа на форумов порано. Вака друго искуство немам. Инаку и јас знам како што рече Мишела дека може да се користи со ретинол , само јас лично би го користела др ден кога не користам ретинол , некако ретинолот не би го мешала со др серуми :lol:

5. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    20.142
    Допаѓања:
    84.161
    Може заедно хијалурон и пептиди, ама нема реална потреба затоа што хидраторот ќе ти биде всушност пептидот. Подели ги, едното наутро, другото навечер. И јас сметам дека помалку е повеќе, ништо значајно не се постига со премногу продукти.

Исто така, измеѓу секоја употреба на ретинол, пожелно е да си правиш пауза со хидратантни продукти. Некако многу ми се гледа 4 пати неделно ретинол, да не ја пресушиш кожата така. Јас би ги препуштила викендите целосно за со некоја хидрирачка рутина, а понеделник, среда и петок на пример би ставала ретинол. Или вторник и четврток, уште подобро така ако тек почнуваш со зачестена употреба на ретиноиди. Све измеѓу да биде со хијалурон, некој убав милки тонер, пептиди и убави креми за поддршка на кожната бариера.

Баш ретинолот пожелно е да биде искомбиниран со некој похидратантен серум, за да се намали веројатноста од иритации и сушење на кожата. Најдобро функционира спарен со пептиден серум, добро се покажува и со серуми со церамиди, хијалурон.
    Мене само ретинол и крем ми ја сушат кожата, па избегнувам да го нанесувам така.

На Yowannty му/ѝ се допаѓа ова.