Менито од вчера Д: 'ржан леб со намаз од компири и бадеми; У: чиа пудинг со банана, јагода и аронија; Р: салата од марула, крставица и младо кромидче, зеленчукова турлитава; У: турско кафе, екзотичен микс од апетисани и сушено овошје; В: веге тортиљи со мексикански микс, печурки и зеленчук; У: две јаболка за да ми се смират киселините, на крај кренав раце и ислапав се шо најдов- чоко чипс, путер од кикирики, 'ф'стаци Денес Д: две парчиња зелник со праз и печурки; У: цеден сок од портокал и цитрон, печени солени бадеми; Р: веге бургери со плескавица од соја, печурки, зеленчук и помфрит (нека пукнам од киселини, за мене се фати); У: сега ќе си правам турско кафенце, за друго рано ми е.
Д: 1 парче леб од цело зрно, нискомаслена урда, 1 домат и 1 краставица Р: Сарма со интегрален ориз и печурки В: Динстано телешко со печен млад компир и салата од морков и цвекло Моето мени во иднина вака скромно ќе изгледа.
Семе од коприва до мед, топла вода со лимон, јаболков оцет и малку куркума Д: Две кришки тонус со паштета од маслинки У: Турско кафе, портокал, јаготки, смути, посно колаче Р: Ориз со печурки и домашна супа У: Кафе, еден ред црно чоколадо, две киви В: Банана
Не, пред оброкот беше 4.6, а 1 час после оброкот 5.6. Веројатно затоа интегрален ми пишува во диетата.. Сарма со интегрален ориз не е ни малку иста со обична.. ама што е тука е...
Да ама не го качува шеќерот во крвта и затоа го рачунаат нутриционистите како низок.Мене минатата година во јуни кога правев испитување за скриен шеќер и инсулинска резистенција и ми ги прочитаа погрешно резултатите и ми дадоа дијагноза инсулинска резистенсција.И бев на програма од кај др Митов за медитеранска исхрана и на храна со низок гликемиски индекс и баш интегралниот ориз ми беше во програмата...Леле мами мислев дека на бела и пишувам затоа објаснувам
Ако, ете секако прочитала. Мм кога беше на lchf режим, било каков ориз, житарки и зрнеста храна му беа забранети. Овошје во глобала ништо, особено суво никако, домати, компири, никакво тесто, тестенини... Во секој случај, можеби различна индивидуа, различен пристап. Најважно е што Бела е под контрола на ендокринолог и штом така и рекла докторката, така нека тера, секако го мери шеќерот и ќе увиди и сама што и прави проблем.
Така си е ,па дури и храната со низок гликемиски индекс на сите не им одговара па затоа се мери шеќер за да се знае која храна одговара.Туку ти мами до каде си?
37+1 денес. Си дремам, чекам да се заарни времево за да раѓам. Целата возбудена бев дека ќе имам пролетно дете, на крај есенско ќе испадни. Има време мила, се надевам дека ќе си поседи уште 2 недели барем, нека потпркни уште малку. Па ќе отвораме пат за другите дадички и батковци.
Само ќе додадам дека се зависи комбинацијата на оброкот и количината, мора да е во голем процент протеин ако се работи за ручек, или семиња јатки ако се работи за ужина кои не им даваат на јаглехидратите да го рипнат шеќерот нагло исто така @Bella_Stella кај мене знаеше да не ми се качи многу во првиот час после оброк но кога го мерев во вториот час да не ми е ни спуштен скроз....Се зависи од комбинацијата и количина пак ќе кажам @IRBBB каков е тој намаз со компир рецепт ако е домашен те молам
Семе од коприва со мед, турско кафе Д: 2 јајца на око со сирење и јогурт У: солени стапчиња со сиренце Р: салата со домати, една кременадла и еден ражнич домашни У: чизкејк, макијато и по некоја смока В: најверојатно ништо
Два поголеми варени компири; 200гр мелен печен бадем (по желба може било какви јатки); 1-2 лажици доматно пире; 1-2 лажици сенф; Сок од 1/2 лимон; Младо лукче, младо кромидче, маслинки, печурки (по желба ако сакаш, што сакаш, колку сакаш); Сол, бибер, маслиново масло, зачини по вкус. Варените компири се пасираат како за пире, во нив се додаваат бадемите, доматното пире, сенфот, сокот од лимон, додатоците и зачините. Се се меша убаво за да се соедини (јас во блендер го мешам сето) и се складира во тегла.
Д: Овесна каша со млеко и пола банана (нешто ми смета од овие, или бананата или овесот) Р: Леќа и кисели краставички У: 1 парче леб од цело зрно, нискомаслена урда и пола краставица В: Стек на скара и салата од марула, домат, краставица и млад кромид
Јас јадам овесна каша со чиа,карамела и ставав млеко и банана и баш зсбележав дека ми се јавуваат киселини после оброкот и мислев од млекото дека е ама излезе дека од бананата ми е тешко и одма ме фаќаат киселини.Пробај овесната каша да ја јадеш без банана