Вчера Д: домашно ѓеврече со маслинки; У: домашен сникерс; Р: салата од марула, домат, крставица и младо кромидче, печен лосос со моркови и компири; У: егзотичен микс; В: чоколаден корнфлекс со аронија и бадемово млеко; У: пржен сончоглед. Денес: Д: брускети со печурки и маслинки со чили сос и тартар; У: пржен сончоглед; Р: макарони со домашно песто од спанаќ и младо кромидче, со потпржени печурки и свежи домати-се вљубив во вкусот У: нес со бадемово млеко, таан алва; В: планирам да правам домашни погачици.
Кога ти ги читам мениава имам впечаток како да имаш ресторан за здрава храна и што ќе ти дојде на ум тоа да си земеш хехе Алал да ти е како имаш толку живци се ова да го зготвиш Ем здраво ем вкусно а ние што читаме ќе си останеме со отворена уста
Семе од коприва со мед, турско кафе Д: лебчиња со путер, пола авокадо, малку сиренце и јогурт У: сладолед Р: пилешка супа, ориз со кокошка и салата зелка со моркови У: чоколадо со експандиран ориз В: /
Д: Интегрална палачинка со домат и сирење Р: Јунешко месо динстано па печено со млад компир и морков У: Турско кафе и 2 реда темно чоколадо В: Интегрални шпагети со 4 вида сирење
I'm blushing За вкусно, превкусно e, за здраво тесто, тестенини, лепченце.. Макар што со посното многу поздрава храна внесувам. Инаку ќе имав тост, пица и сладолед секој ден. А за готвењето, чоек без работа. Да одев на работа, се сомневам дека ќе готвев 2 пати дневно. Сега ем нема што да правам, ем маж од дома работи па и тој ми помага, ем гладна година, само на јадење мислам.
Ќе готвиш ако мораш.. Јас одам на работа, плус си готвам минимум 2 оброци, едниот маж ми ми го спрема, ама сепак се изморувам максимално. Од кога ја почнав диетата мислам дека животот ми поминува во кујна и на работа.
Така е Белче, ако се мора ќе се најди начин. Ама убедена сум дека да одев на работа, немаше да месам нешто, освен за викенд. И пак, зависи и работата. Ама убедена сум дека многу поубаво и поенергично се чувствуваш откако смени исхрана.
Па ако мораш и ќе месиш мама. Ете пред некој ден месев интегрално тесто за пица, а врска немам од теста, ко со две леви раце сум, знам само да ги јадам. Инаку поенергично се осеќав со промената што ја направив после првото Огтт, негде во 25+ г.н. Тогаш сменив доста навики во исхраната, си имав здрави ужинки и се осеќав сита. Сега многу често осеќам глад, ме предупреди и докторката на тоа.. Денес ми е последен ден од строгата диета, ќе видам што ќе каже за резултатите од мерењето и дали ќе можам бар малку да се опуштам.. Како и да е..ќе се издржи..уште неколку недели се во прашање...
Мед со семе од коприва Кафе макијато Доручек Јуфки со сиренце Ужина сладолед мора да е Ручек Свежа пролетна зелка како чорба со зеленчук се надевам нема да ми е тешко од зелката бидејќи од зелка салата ми е мака Ужина / Вечера Таратур
Мака ти е оти не внесуваш доволно шеќери како што бил мозокот и мускулите навикнати досега. Ама ако продолжиш со ваква храна, ќе почне да се разложуваат масните наслаги и ем ќе бидеш здрава, ем фит. Најбитно е бебе да е добро, а тоа е. Друго сѐ ќе издржиме.
Д/У: една банана; Р: салата од марула и младо кромидче, печени соја ќофтиња со посен гулаш со печурки и компири; У: нес со бадемово млеко Домашни плочки/барови со овесни снегулки, мед, путер од кикирики, јатки и џем од шипинка. Мислам дека конечно си го пронајдов идеалното посно благо. В: рано ми е, а и немам идеја што да вечерам
Дај рецепта мами за тие плочките Моето мени: семе од коприва со мед, турско кафе и цеден портокал Д: две парчиња црн леб со путер, кашкавал и кулен, еден домат и чаша јогурт У: макијато Р: макарони со сирење потпечени во рерна и зелка салата У: банана и крем банани (не знам колку изедов, жива зараза) В: остатокот од макароните
Појадок: црн леб со млечен намаз и свежа краставица Ужина: кафе со млеко и банана Ручек: крем супа од тиква со павлака Ужина: Смути со портокал, лимон и банана Вечера: црн леб и крем
250гр овесни снегулки (можи јачменови или какви сакаш/имаш); 1 шака несолени јатки (јас бразилски орев само несолен имав, ама шо ти е по вкус можеш да ставиш. Ако во моментот немаш ништо на располагање, додади плус 30гр снегулки); 90мл млеко (јас ставив бадемово дека постам, ама можеш било какво да употребиш); 4 супени лажици со купче мед; 4 супени лажици со купче путер од јатки (јас домашен од кикирики ставив); 3 супени лажици брашно (за поздрава варијанта интегрално); 1 кесичка ванилин шеќер+цимет (овие две по желба); 1/2 мала лажичка прашок за пециво; 7 супени лажици џем по избор (јас од шипинка имав и таков употребив). Овесните снегулки заедно со јаткастите плодови се мелат во блендер/процесор за да се добие брашнеста текстура. Медот заедно со путерот се става во микробранова 30 секунди. Ако немаш микро, во блендер ќе се соединат убаво со снегулките. Се додава брашното, ванилата, циметот, прашокот за пециво и на крај млекото (значи се меша сѐ, освен џемот). Смесата треба да биде влажно-леплива. Ако се распаѓа, додај вода. На плех (јас искористив тава од оние со обрач што се со дијаметар ~25цм) на намрснета површина или на хартија за печење се размачкува 3/4 од смесата. На тоа се размачкува џемот и последната 1/4 смеса се става одозгора како трошки. Се пече во загреана рерна на 170°С околу 20 минути. Откако ќе се испечи, се остава да се излади (ако не можеш да дочекаш, стави го во фрижидер) и се сечи и се лапка. Вкусот е нешто меѓу бар житарка и медењак Миризбата од ванила, џем, путер од кикирики... па и ако има печен лешник.. Мх, мх Едит: прв пат го правам, ама следно би експериментирала со плус чоколаден корнфлекс или какао, нешто чоколадно да има. А можеш да му додадеш сушено овошје по вкус (суво грозје, сушена брусница, аронија..)