Ми се допаѓа темава, убави идеи давате. Да споделам и јас за вчера. Д: овесна каша со грчки јогурт, микс бобинки, минијатурно киви и путер од кикирики У: Домашно брауни од таан и црно чоколадо Р: Потпечена боранија со болоњезе сос + зелена салата У: Зелено јаболко и лимонада со ѓумбир В: Чаша јогурт, неколку крекери и зелена салата
Д: омлет од 2 јајца и 1 белка, 1 парче интегрален, шери домати У: јаболко Р: потаж од леќа, салата од зелка, 1 парче тонус У: 40 гр бадеми В: 2 парчиња интегрален, хумус, свежи моркови
Д: домашен леб од хељда и омлет со маслинки и фета У: калинка Р: печено пиле и зелена салата У: зелено јаболко со путер од кикирики В: чаша јогурт и пуканки
Д: варено просо со урда и микс семки У: протеин бар и неколку малини Р: тортиља со преостанатото пиле од вчера, маслинки, зелка , морков В: пире од карфиол, печурки и зелка салата
Д: чиа пудинг со грчки и малини У: 50 гр ф'стаци Р: лосос, 5 лажици златна мешавина, зелка салата У: јаболко, 1 лажица путер од кикиритки В: цезар салата
Д: две мали кришки хељдин леб, две варени јајца, мало парче фета и малку пршута У: микс бобинки и едно киви Р: салата со интегрален кус кус, туна, малку пченка, зелка, кромид и ротквица У: микс апетисани (~30гр) В: тост од тонус со кечап, кашкавал, кулен и маслинки + чаша јогурт
Д: протеински палачинки У: 40 гр бадеми Р: гулаш, зелка салата и 1 парче интегрален У: грчки со путер од кикиритки В: палента со кисело млеко
Не сум користела, мислам дека не смее. Нека каже некоја ако грешам, а консултирај се со докторот што те следи дали смееш. Направи си палачинки со јајца.
Пред бременост користев, сега не. Не можам кај нас да најдам протеин безбеден за трудници и најлесно ми е скроз да не го конзумирам. Инаку генерално не е забранет ама треба да е чист протеин без вештачки засладувачи, без ароми и засилувачи на вкус, да има сертифицирано потекло дека не содржи траги од хормони, пестициди, кофеин и тн. Има и протеини обележани дека се безбедни за трудници и доилки ама кај нас на пазарот не знам за такви.
Драгана од ФитЛајф имаше објавено на инстаграм кој протеин го користела она што е безбеден во бременост Спојлер
Фала ти, добро е да се има како опција иако е поприлично скапа опција и не знам колку се исплати за редовна дополна на протеин во исхрана. Следно одење во маркет ќе видам што вика составот. Инаку супер се производите на Драгон, користам неколку работи од нив.
Да знам дека се поскапа варијанта, ама јас на пример ставам една мерица преку еден ден во чиа овесна каша од протеинот семки од тиква. Околу 300-400ден. мислам го земав, сеа не водев точно евиденција. Ама сигурно 2-3 месеци го користам нередовно. Во деновите кога не го внесувам гледам повеќе протеинска исхрана да имам. Спојлер
Д: грчки, овес, печена тиква, семки од тиква, цимет, малку јаворов У: рендано јаболко со цимет Р: грав, 1 парче интегрален, зелка салата У: 50 гр ф'стаци В: цезар салата
D: proteinski puding so malini i bademi U: kakao i jagodi R: telesko so salata od brokula i marula V: casa jogurt so soncogled D: pita od kinoa i spanak so maskinki i krastavica U: mandarina R: pica od leka so salata Valata mesana D: smuti od baby spanak,jabolko,portokal i oves U : mandarina R: pilesko so salalta U : malini V :casa jogurt
Д: омлет од 2 јајца со бејби спанаќ, 1 парче интегрален леб, шери домати У: 2 мандарини Р: манџа спанаќ со ориз, јајце на око, зелка салата У: овошен јогурт од јагоди и грчки јогурт В: 2 парчиња интегрален леб со хумус и свежи моркови
Д: овесна каша со грчки, микс овошје и путер од лешник У: околу 30 грама бадеми Р: туна салата У: парче торта В: пилешка чорба со зеленчук, ориз со пилешко и зелка салата
Д: овес, бадемово млеко, 20 гр црно чоколадо со 85 % какао, 1 лажичка мед, 1/2 портокал У: 30-40 гр лешници Р: спанаќ со ориз и јајце на око, зелка салата У: 1/2 банана В: цезар салата
Д: Овесна каша со мед, чиа, ленено семе, микс црвено овошје и мелени ореви У: Турско кафе, 2 O'cake колачиња и 1 портокал Р: Пилешко, ориз со зеленчук, кисели краставички У: Турско кафе, 2 мандарини В: /
Пред Д: шолја какао Д: интегрално ѓеврече+ 1 зденка У: 1 јаболко Р: ориз со грашок 1 кутлач, 2 каракушки, цвекло салата У: чаша цеден сок од портокал+ 1 ред црно чоколадо В: 3 оризови галети+ компот од вишни