Дневно мени за трудници

Дискусија во 'Бременост' започната од MissDior, 1 март 2015.

1. Stone

Stone Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    59
    Холестерол или не знам алергија?Бидејќи на неколку страни од овие со предлози за гестациски пишуваше максимум 2 до 3 јајца неделно препорака од доктори.Па затоа сум исплашена.

2. Elliana

Elliana Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2024
    Пораки:
    851
    Допаѓања:
    1.207
    Мислам за белја на бебе да се направи зборуваш. Затоа те прашав. Јајцата се многу здрава варијанта и за тебе и за бебуш, извор на многу протеини кои го регулираат шеќерот. Јас ги јадам некогаш и за појадок и вечера, најчесто варени. До сега фала му на Бога не сум имала проблем. Еве на интернет што прочитав.

there are no limits on the number of eggs you can eat during pregnancy. Eggs are a particularly nutritious food for pregnant women so you can enjoy them every day throughout your pregnancy, within a healthy balanced diet that includes a wide range of foods, including vegetables, fruit and whole grains.

Е сега за алергија мислам дека ако си алергична и од едно јајце ќе покаже.

На Stone му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Stone

Stone Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    59
    Ти благодарам, во неколку од оние табели од ендокринологија пишуваше дека не смее повеќе од 2 до 3 варени,јас пробував ете жолчка да намалам пример 1 жолчка и 3 белки од страв.
    Еве што најдов
    If you have gestational diabetes or high LDL cholesterol levels, the Heart Foundation recommends limiting egg intake to 7 eggs per week.

На Elliana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.550
    Допаѓања:
    1.227
    Од јајца каква беља би направила? Напротив се препорачуваат во бременост, ради протеини и високо ниво ма холин кој е многу важен за бебето. А зошто па и кисело млеко и сирење да не смее? Немаат ни грам шеќер во нив. Не знам кој ти ги кажал сугестииве, ама што би јадела тогаш не ми е јасно? Хумус само тој од Стокомак со семки од тиква, другите се грозни.

На Stone му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Stone

Stone Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    59
    За кисело млеко и крем сир дијабетичар фитнес тренер,дали исто важи за гестациски не знам.
    Знам дека се препорачуваат јајца прашањето беше дали е штетно секој ден или секој втор ден да се јадат.
    Еве некои флаери од ендокринологија пишува 2 до 3 максимум неделно,на интернет пишува 7 максимум неделно.
    За хумусот ќе пробам ,се надевам ќе се јаде :sweat:

6. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    953
    Здраво ајде да ја активираме темава, совет за дневно мени стварно немам идеа што да се јаде веќе а и со тоа смее, не смее многу потешко ми е, вртам назад по темава гледам се си јаделе А јас ептен на се читам декларација... Лук не смее, оригано не, ананас не, мајонез не ...или грешка сум

7. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    798
    Допаѓања:
    1.544
    Јас па речиси секој ден јадам мајонез :^) Не знаев за ова

8. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    656
    И јас. Напротив во бременоста ми е многу посладок:)

На Iva.T му/ѝ се допаѓа ова.
  9. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.820
    Допаѓања:
    21.518
    Зошто не лук? Оригано?
    Тиквички со лук, таратор со лукче се убивав од јадење.

На olly14, jagoda777 и pamelche им се допаѓа ова.
  10. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    953
    Па дека има свежо јајце ... Иначе јас мн го сакам ама ради ова не јадам посен земам томи без јајца ама и тој така некогаш по малце

11. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.431
    Допаѓања:
    8.368
    Јади си се што сакаш. Ако имаш нормална бременост не знам зошто ограничување.

На KittyT, jagoda777 и Autumn Love им се допаѓа ова.
  12. Bebce ❤️❤️❤️

Bebce ❤️❤️❤️ Истакнат член

Се зачлени на:
    12 ноември 2021
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    1.512
    A zosto luk ne smee i origano

На olly14 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.820
    Допаѓања:
    21.518
    Свежо јајце нема да стои 3 години по магацини и рафтови. Преработено е тоа за да стои.
    Јади се што ти се јаде и што помалце читаш, помирна бременост ќе имаш, а и ти нема да си окупирана во главата со се и сешто.

На jagoda777, Калатеа, LaTama и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.377
    Допаѓања:
    6.105
    Само млади сирења избегнувај и непастеризирано млеко, месото и рибата да бидат соодветно термички обработени (суши треба да се избегнува), друго сѐ што ти сака душа јади. На салати, особено листест зеленчук, внимавај да се убаво измиени, најубаво отстоени во вода со сол и киселина, ама тоа општо и за тебе, не сега само во бременост.

На jagoda777 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    25.664
    Нормално дека јадев се, бременоста не е болест, па да е толку стриктно, а и секој доктор ќе ти каже да јадеш се, само да пазиш од каде јадеш и секако велат не салами или мајонез оти може некаде да е расипано, дома ако го чуваш соодветно зашо да не?
    Не, нема ананас да ти направи да се породиш одма, посебно не во мала количина, и онака ананас не можиш цел да изедиш. Ништо нема да ти е ни од оригано на пица. Не ти треба посебно мени за трудници.

На Cvetce_ и jagoda777 им се допаѓа ова.
  16. jagoda777

jagoda777 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    953
    Читам премногу, да. И се замарам. А не треба. Ама после толку време прва бременост и на се пазам.
    Пишува лук смее ама ограничено мала количина, исто и оригано не се препорачува во бременост, освен ако е на пица или на нешто ама ептен малку ова јас што сум читала може грешам.
    Зависи кој како готви, еве свекрва ми пример кога прави манџа става премногу кромид и лук, ама премногу... Или пиперки со лук повеќе лук има него пипер. Зачини исто премногу става... Се сум јадела пред тоа(за во вц топ:D) а сега се со страв...и и реков да намали пак става многу.
    Јајца знам живи не смее, а сум правела мајонез жолчки живи сум ставала...
    По таа логика и мајонез не јадам...
    Фала на совети ќе престанам да читам за се, и ќе.јадам умерено :l:

На fragaria му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.820
    Допаѓања:
    21.518
    Ама ајде размисли. Оригано нема цел тегла да изедеш. Ќе ставиш како за вкус/ шмек на храната.
    И пиперките нека се со кило лук, тргни на страна лукот и јади.
    И јас после долго време останав бремена, ама ич не се оптерерував со ништо.
    Најбитното ми беше , што имав докторка што и верував максимално, што ми направи една смирена бременост.
    Мене сега да ми дадеш виршли или пред бременост, рамно од глава би ги лупнала. Погадно нешто нема. Ама во бременост еднаш така ми се пријадоа пржени, отидов купив и си ги испржив за мераци.
    Еднаш беше тоа.
    И домашен и купечки мајонез ехеее која разлика е. Тој купечкиот 1 месец да стои пола искористен ништо не му е. Тој дома за 3 дена во канта ќе отиде.
    Само опушти се и уживај.

На fragaria, Ladyme и jagoda777 им се допаѓа ова.
  18. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    641
    Ве читам за јајцата и ме чудите. Јајца е препорачливо да се јадат па и секој ден затоа што се полни со витамини, имаат омега три, минерали и протеини кои се клучни за развојот на бебето.
    Варено јајце секој ден е многу добар доручек, на пример со чаша јогурт и на тонус лебче намачно со хумус, за мерак.

Јас си јадам се, внимавам храната да е добро зготвена, избегнувам благо колку можам, темелно ги мијам салатите. Инаку претходниов месец најповеќе брза храна јадев, луѓе не сте свесни дека само хот дог ми се јадеше, дека спомнавте виршли, абре секој втор ден го терав мм да ми купува хаха.
    Овој месец пак си каснувам се, џимиринки татко ми имаше направено два дена му се гостев, нормално во ограничена количина ама со мерак си ги јадев а и дека имам низок холестерол и ниски триглицериди конечно во нормала ми дојдоа.
    Супер ми дојдоа малку масти.

На fragaria, jagoda777 и nice-girl им се допаѓа ова.
  19. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.891
    Допаѓања:
    16.860
    Вака ако гледаш ништо нема да треба да јадеш. Еве јас на што внимавам во однос на исхраната, овошјето, зеленчукот да е убаво измиено, особено марулата на истото внимавав и пред бременоста, месото да е добро термички обработено, сирењето да е пастеризирано, риба избегнувам, а конзерви воопшто во бременоста не јадам. Гледам да внесувам намирници нутритвно богати, иако тоа не ми оди секогаш по план, ме фаќа стрвост да јадам буквално глупости. Алкохол никако не внесувам, кафе еднаш во неделата знам да се напијам, чаеви само од камилица, маточина, нане, брусница. Јајца живи секако е ризично да се јадат без разлика дали си бремена или не, а мајонез од продавница не гледам зошто да не се јаде, секако не е најздрава опција, ама во некоја мала количина да се касне не е страшно.

На Marijanche33, AniSk, Cvetce_ и 1 друга личност им се допаѓа ова.