1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Добар автомобил за возач - почетник

Дискусија во 'Дом' започната од Алекс К, 17 јули 2026 во 16:32.

1. Алекс К

Алекс К Активен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2024
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    12
    Најпрво, не знам дали темава припаѓа тука :^) , но во моментов сум стигната до полагање за полигон и време е да земам кола. Сакам помала, кратка кола која е добра за почетници. Мислев за Suzuki Swift или Toyota. Некој да ми даде предлог?

2. quattro

quattro Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.442
    Допаѓања:
    10.874
    Имаш добар избор, бидејќи тие две коли не се расипуваат ама под исклучок да се бензин. И Suzuki Swift и Toyota Yaris или погледни и Mazda 2 се навистина супер, нема да имаш никакви проблеми, редовна замена на масло и филтри само. Не ти треба европска кола, бирај си меѓу овие три, Тојота, Мазда или Сузуки бензин сите.

На n.lauda и Алекс К им се допаѓа ова.
  3. mama*rose

mama*rose Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    1.020
    Леле и јас пред некој ден пријавив полигон а се мислам и за некоја кола .
    Јас повеќе сум за spark или нешто такво малечко и поевтино (ако го удрам срце да не ме боли)

4. Dajmo89

Dajmo89 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2026
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    22
    Јас мисалм Oplel си е закон најдобра за мене и само од нејзе си земам , квалитет германски , до сега не ме разочарал дизелчиња преубави

5. pance24

pance24 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2024
    Пораки:
    135
    Допаѓања:
    175
    Pocekajte na gratska da pominete( da ne vi se odmile i vozacka i sve), potoa mislete kakva da zemete. Patem Toyota za pocetnici ima mn mal izbor na benzinci.

На n.lauda му/ѝ се допаѓа ова.
  6. StefCek

StefCek Активен член

Се зачлени на:
    7 април 2026
    Пораки:
    106
    Допаѓања:
    66
    Clio, Polo, Ibiza.Добри се тие според мене за почетник.

7. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    1.618
    Допаѓања:
    10.704
    И двете коли доста ги возат кај мене. Не знам за која Тојота прашуваш, но конкретно Toyota aygo, Peugeot 107 и Citroen c1 е буквално истата кола, различен бренд. Лично се имам возено во Свифтот и иако изгледа како мала кола, комфорна е внатре. Од друга страна Тојота како бренд е над сите брендови во однос на долготрајност и ретки дефекти.

Не е прашањето која е добра за почетник, туку на тебе како почетник, на која ќе ти налегне седиштето. Барем мене тоа многу ми значеше на почетокот. Комфорот и сигурноста кога ќе седнеш зад воланот ми беше најбитниот мотив да продолжам да возам. Лично кога би бирала, а сакаш да ја возиш подолго време, би се одлучила за Тојота.

Исто така многу е битно за каде ќе ти треба колата, ако движењето ти е стриктно градска средина, мала кола е одлична инвестиција. Но, ако целта ти е да го користиш надвор од градска средина и да си почетник би одела со нешто потешко. Сакав и јас мала кола, но мене автопатот ми е редовна рута и е доста фреквентно со возила и камиони, потешка кола е постабилна и тоа доста се чувствува кога претекнуваш или те претекнуваат.

Се надевам ти беше нешто од помош.

На n.lauda и Алекс К им се допаѓа ова.
  8. Apash

Apash Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јули 2024
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    331
    Јас имам Mitsubishi Space Star го возев и кога бев почетник и сега.. супер количе е. Тогаш беше многу евтино.. не можеш бесно да возиш бидејќи моторот му е 1.0 или 1.2, е сега престигнувањето е малку поспоро треба искуство за побрзо ако сакаш.. Најмногу имам возено 130 км/ч на Демир Капија - Смоквица тогаш по новиот асфалт. Потрошувачката му е ТОП бидејќи користи MIVEC.